BLE 57 ÅR GAMMEL: Socrates var kaptein for "det beste landslaget som aldri vant VM". I dag døde brasilianeren på et sykehus i Sao Paulo, 57 år gammel. Dette bildet ble tatt i mai i år. Foto:  (AP Photo/Andre Penner)
BLE 57 ÅR GAMMEL: Socrates var kaptein for "det beste landslaget som aldri vant VM". I dag døde brasilianeren på et sykehus i Sao Paulo, 57 år gammel. Dette bildet ble tatt i mai i år. Foto: (AP Photo/Andre Penner)Vis mer

Fotballegenden Socrates er død

- Han var en av favorittene mine, sier Arne Scheie.

(Dagbladet): Den brasilianske fotballegenden Socrates er død, 57 år gammel.

Han ble akutt syk under et måltid torsdag, og ble hastet til sykehus med tarminfeksjon. Tilstanden utartet til septisk sjokk, som betyr at bakterier fra en infeksjon kommer inn i blodstrømmen. Det gjør at blodtrykket faller dramatisk, de viktige organene ikke får nok oksygen og giftstoffer hoper seg opp i kroppen.

I går opplyste Albert Einstein sykehus i Sao Paulo at tilstanden var kritisk, og i dag måtte altså Socrates gi tapt.

Han var en av nøkkelspillerne på det legendariske Brasil-laget fra VM i 1982, som har fått merkelappen «det beste landslaget som aldri vant VM».

Socrates var kaptein og den intelligente playmakeren på midtbanen, som scoret 22 mål på 60 landskamper.

NRK-kommentator Arne Scheie kommenterte mesterskapet i 1982, og har bare gode minner om den elegante brasilianeren.

- Han spilte på det beste brasilianske landslaget som aldri vant noe, sammen med Zico og Eder. De hadde et fantastisk lag både i 1982 og 1986. Socrates var en litt annerledes fotballspiller som var litt myteomspunnet. Han var lege og storrøyker også, men det er som fotballspiller jeg husker ham. Han er en av tidenes største, selv om han ikke kom med i fotball-adventskalenderen til meg og kollega Knut Nesbø, sier Scheie til Dagbladet.

Han påpeker at det brasilianske laget med Socrates vant mange fotballhjerter, selv om de ikke vant noen trofeer.

- Socrates hadde mange beundrere. Jeg husker Italia-kampen og Argentina-kampen i 1982, det var svære greier. Han var en av dem som spilte med hodet, som hadde den smarte pasningen og det store overblikket. Han var et veldig fint kreativt bindeledd på det brasilianske laget, mimrer Scheie.

Socrates har slitt med helsa en lengre periode. I slutten av august fikk han omfattende blødninger i magen, og måtte få hjelp til å puste.

Stort alkoholkonsum skal ha vært medvirkende til de mange helseproblemene, ifølge brasilianske medier.

Etter hasteinnleggelsen torsdag ble han koblet til en dialysemaskin og pustet med hjelp av en ventilator. Men denne gangen sto ikke livet til å redde.

Forfatter og Brasil-elsker Jon Michelet reagerer med vemod på nyheten.

- Det er en forferdelig trist melding. Han var en av de mest elegante fotballspillerne som noen gang har eksistert. Og han spilte for et meget vakkert fotballag. Jeg så ham i VM i Spania i 1982, jeg så mange av Brasils kamper der. Det er bare synd det ikke ble kronet med VM-gull, for det hadde Socrates fortjent, sier han til Dagbladet.

- For de som ikke fikk se Socrates live - hvordan var han?

- Han var lang, tynn og en glimrende ballfordeler. Socrates scoret en del mål, men det er ikke det jeg husker ham for. Jeg husker ham for den veldige elegansen. Hvis jeg skal sammenligne ham med noen, var han en slags kombinasjon av Franz Beckenbauer/Rune Bratseth og Paul Gascoigne, sier Michelet.

Han trekker også fram Socrates engasjement utenfor fotballen.

- Det skal tilføyes at han var en radikaler, som spilte en betydelig rolle da Brasil etter år med militærdiktatur innførte demokratiske presidenter igjen. Han gikk i bresjen for det. Socrates var også barnelege og opptatt av det sosiale i Brasil. Det var i grunn rart han ikke fikk en ministerpost. Men han ville vel ikke, sier Michelet.

BALLELEGANT: Socrates var en intelligent og teknisk briljant midtbanespiller. Her fra VM i 1986. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/
BALLELEGANT: Socrates var en intelligent og teknisk briljant midtbanespiller. Her fra VM i 1986. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/ Vis mer