Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FA-cupen:

Fotballekspert om FA-cupen: - De kan tjene et helt årsbudsjett

FA-cupens fjerde runde i helga.

WEMBLEY: Tidligere Manchester United-manager Louis van Gaal løfter trofeet etter fjorårets FA-cup-triumf. Foto: NTB Scanpic
WEMBLEY: Tidligere Manchester United-manager Louis van Gaal løfter trofeet etter fjorårets FA-cup-triumf. Foto: NTB Scanpic Vis mer

(Dagbladet): I helga er det klart for FA-cupens fjerde runde. Det hele ble sparket i gang med Derby-Leicester i går kveld, og avsluttes på søndag med Manchester United mot Wigan på Old Trafford.

Sju Premier League-lag har allerede røket ut av cupen, deriblant Bournemouth, West Brom, Stoke, Everton, West Ham, Sunderland og Swansea.

FA-cupen var en gang det viktigste du kunne vinne som engelsk fotballspiller. De siste årene har FA-cupen tilsynelatende blitt nedprioritert av de største klubbene.

- De store klubbene har først og fremst blitt veldig liga- og europafikserte. Du er på en måte ikke en av gigantene før du har kommet til finale i Champions League. Dermed har vi sett at de store klubbene har nedprioritert ligacupen, og etter hvert har litt av det samme skjedd med FA-cupen, sier fotballkommentator i Discovery, Kenneth Fredheim til Dagbladet.

- Ikke samme verdi som før

I tillegg til de store klubbene, velger ofte lagene nederst på tabellen å droppe FA-cupen. Dette for å konsentrere seg om å beholde plassen.

- Blant de fire-fem beste kan cupen oppleves som litt mindre attraktiv. For de lagene som ikke klarer topp 4, og som ikke kjemper for å holde seg i Premier League, har FA-cupen en høy prioritet, sier fotballkommentatoren.

Også disse forklaringene trekker TV 2s Premier League-kommentator Kasper Wikestad fram. Han mener FA-cupen ikke har samme verdi som før.

- Det har jo så klart mye med Champions League å gjøre, med pengene som har kommet inn der. Det har gjort ligaen viktig for topplagene, understreker Wikestad.

- Ikke alltid vært enige

For de mindre lagene har det en enorm verdi at de beholder plassen i den øverste ligaen eller at de rykker opp dit.

- Forskjellen økonomisk er veldig stor. Vi er ikke helt der vi var før med at å vinne FA-cupen var sesongens ultimate mål, men samtidig er ikke mange forut å vinne FA-cupen på Wembley heller. Inntoget av utenlandske managere som ikke helt forstår seg på cupens betydning har også bidratt, forteller fotballkommentatoren.

Ifølge Wikestad har det også vært trøblete mellom Premier League og FA, de to har ikke alltid vært enige. Men for å heve statusen til FA-cupen, ble finalen så flyttet til etter sesongslutt, slik det var før.

Selv om det ofte kommer små overraskelser fra de mindre klubbene når de største velger å ikke satse på FA-cupen, gleder Wikestad seg over de små lagene som når langt.

- Inntekter betyr vanvittig mye for de små klubbene. Mange av de tjener et helt årsbudsjett, kanskje mer, på disse kampene. Sutton som har fått TV-kamp mot Leeds, Wycombe som skal til White Hart Lane og Oxford som får besøk av Newcastle. Det kommer til å bli cupfester. Det er det som er så fascinerende med FA-cupen, sier Wikestad.

United og Arsenal flest seire

På toppen av lista over flest FA-cup-seire, er Manchester United og Arsenal med tolv seire hver. Førsnevnte vant sist gang i fjor, mens Arsenal vant de to årene før der igjen. Begge lagene har også sju finaletap hver.

Bak følger Tottenham med åtte seire og ett finaletap, mens Liverpool har sju av hver. Årets serieleder Chelsea har også sju seire, men «kun» fire finaletap.

Se hele lista her (ikke oppdatert med finalen i 2016).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling