<strong>TILLIT, MEN IKKE TILLIT:</strong> Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen ga så sent som etter Vålerenga-kampen i går kveld uttrykk for at trener Kjell Jonevret hadde tillit hos ledelsen. Dagen etter måtte svensken ta sin frakk og gå.Foto: SCANPIX/AP Photo/Daniel Maurer
TILLIT, MEN IKKE TILLIT: Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen ga så sent som etter Vålerenga-kampen i går kveld uttrykk for at trener Kjell Jonevret hadde tillit hos ledelsen. Dagen etter måtte svensken ta sin frakk og gå.Foto: SCANPIX/AP Photo/Daniel Maurer Vis mer

- Fotballen er den nye bruktbilbransjen

Retorikkekspert mener fotballfolket mangler troverdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det gikk ikke mange timene fra Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen uttalte at Kjell Jonevret hadde klubbens tillit til han satt sammen med svensken på en pressekonferanse i anledning trenerens avgang.

Det er snarere regelen enn unntaket at treneren i realiteten er uten tillit når klubbledelsen forsikrer om at han har det. Derfor tror retorikkekspert og idrettsentusiast Kjell Terje Ringdal at Moldes omdømme neppe blir skadelidende av den smått klønete håndteringen av trenerspørsmålet.

- Molde føyer seg bare pent inn i rekken. Dette er ikke noe nytt, og de er i godt selskap. Man kan godt si at Eliteserien også er en eliteserie i løgner, sier Ringdal til Dagbladet.

Daglig leder i Trenerforeningen, Teddy Moen, gir også uttrykk for at det er en akseptert handlemåte i fotballen å komme med en hul forsikring om at trenere har tillit.
 
- De fleste kan leve med å fortelle omverdenen at treneren har full tillit når han ikke har det. Det er en løgn som aksepteres i fotballbransjen. Å si at noen har full tillit kan gjerne være et tegn på at de vil vinne tid, sa Moen til Dagbladet tidligere i dag.

Fotballiturgi
Retoriker Ringdal stempler fotballfolkets måte å ordlegge seg på ved ankomster og avganger for en helt særegen måte å lyve på.

- Det er et eget språk rundt innganger og utganger innen fotballen - en liturgi fotballmiljøet har funnet opp, som i bunn og grunn bare evner å skape mistillit til alt det som sies, poengterer han.

- Særlig ved innganger - når det kommer en ny trener eller spiller - pakkes alt som sies inn i en særegen fotballbomull. Det er ellevill begeistring, enorme forventninger og ubegrensede muligheter. Det blir som å forelske seg i hver eneste kvinne man møter på sin vei. Når man lovpriser alt og alle rundt seg, mister man til slutt all troverdighet, fortsetter Ringdal.

- Poetisk Jonevret
Han mener det er så utstrakt fenomen innen fotballen at det kan brukes som et kroneksempel på manglende troverdighet, som har vært forbeholdt en helt annen bransje.

- Bruktbilselgere blir beskyldt for å være løgnaktige, men jeg føler at hele fotballverdenen nå er moden for plassere seg i den posisjonen bruktbilselgerene har, spissformulerer Ringdal.

Han synes imidlertid Jonevrets opptreden på formiddagens pressekonferanse var et friskt og ærlig pust, som i likhet med Knut Tørums kamp mot tårene i avskjeden med Rosenborg, skiller seg positivt ut.

<strong>KORTSIKTIG OG LØGNAKTIG:</strong> Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal mener at langsiktighet burde være et nøkkelord i fotballen. I stedet mener han at bransjen er gjennomsyret av kortsiktighet og løgner.Foto: Steinar Buholm/Dagbladet
KORTSIKTIG OG LØGNAKTIG: Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal mener at langsiktighet burde være et nøkkelord i fotballen. I stedet mener han at bransjen er gjennomsyret av kortsiktighet og løgner.Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer

- Da Jonevret tok farvel med å si at det var sol den dagen han kom og sol den dagen han sluttet, men at det var mange regnværsdager i mellom, var det noe av det mest poetiske som er sagt i en virkelighet som preges av halv- og helløgner, understreker Ringdal.

Idrettsdinosaur
Uansett har fotballen og idretten generelt en lang vei å gå, mener retorikkeksperten.

- Idrett er snart det siste miljøet som driver rekruttering og oppsigelser etter dinosaurmetoden. Til sammenligning har man i næringslivet  etterhvert fått et ærligere språk. Dette er et uttrykk for at idretten er en kultur som ennå ikke er moden nok for skikkelig organisasjonsutvikling. Det er rett og slett banalt å sparke trenere, og jeg tror det bare bidrar til å skape uro blant spiller- og trenerstanden, argumenterer Ringdal.

- Langsiktighet burde være et stikkord, men i stedet fotballen er gjennomsyret av kortsiktighet og løgner i en typisk «Tøffe Tom-kultur».

Tarje Nordstrand Jacobsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.

Treneravganger i Tippeligaen 2010:

Følgende trenere er blitt erstattet i Tippeligaen denne sesongen:

Molde 30. august: Kjell Jonevret (erstattet av Uwe Rösler).

Rosenborg 25. mai: Erik Hamrén (erstattet av Nils Arne Eggen).

Brann 21. mai: Steinar Nilsen (erstattet av Rune Skarsfjord).

Hønefoss 18. april: Ole Bjørn Sundgot (erstattet av Tom Gulbrandsen, så Reidar Vågnes).

Kongsvinger 12. april: Trond Amundsen (erstattet av Tony Gustavsson).

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer