Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fotballen er underordnet

UEFA flytter EM til 2021. Den norske landslagsledelsen støtter vedtaket.

UTSETTES: Dagbladets sportskommentator Morten Pedersen og John Rasmussen kommenterer EM-utsettelsen. Vis mer

Det var forventet at en avgjørelse omkring sommerens store fotballmesterskap skulle avgjøres i dag. EM, Champions League og Europa League var nemlig blant temaene på blokka når UEFA holder sine krisemøter tirsdag.

Nå er mesterskapet offisielt utsatt til neste år. Det var NFF som var først i verden med å melde nyheten på Twitter og på sine nettsider. Mesterskapet spilles fra 11. juni til 11. juli neste år.

Seinere har også UEFA bekreftet utsettelsen. President i det europeiske fotballforbundet, Aleksander Ceferin sier at helsen til alle involverte er det viktigste.

- Helsen til fansen, støtteapparat, personell og spillerne er nødt til å være prioritet nummer en og i den ånden har UEFA lagt fram en rekke alternativer slik at turneringer og ligaer kan fullføre årets sesong på trygt vis, og jeg er stolt over responsen fra mine kollegaer rundt om i europeisk fotball. Det har vært en vilje til å samarbeide, hvor alle har forstått at de måtte ofre noe for å finne en løsning, sier Ceferin.

Å arrangere mesterskapet uten fansen tilstede var ikke et aktuelt alternativ, sier UEFA-presidenten videre.

- Fotball er en oppløftende og mektig kraft i samfunnet. Tanken på å feire en pan-europeisk festival av fotball på tomme stadioner, med forlatte fan-soner, mens kontinentet sitter isolert hjemme, er gledesløs og noe vi ikke kunne akseptere når turneringen skulle feire 60 år.

Støtter avgjørelsen

Norge kan kvalisere seg for mesterskapet neste år om gjennom et omspill i Nations League. Norge må slå Serbia på hjemmebane og vinneren av oppgjøret mellom Skottland og Israel for å komme seg dit.

Det norske trenerteamet støtter EM-utsettelsen.

- Slik situasjonen er i verden nå, så var dette en ventet beslutning. Dette må vi selvfølgelig bare respektere. Det er ikke noen annen måte å ta dette på, sier Norges landslagssjef Lars Lagerbäck til NTB.

- Dette står vi 100 prosent bak. Nå er det liv og helse som er første bud og fotballen er underordnet. Dette er det eneste riktige å utsette EM når vi vet så lite om viruset og smittespredningen den medfører, sier Per Joar Hansen til Dagbladet.

Det er foreløpig uvisst når disse kampene kan spilles. Hansen sier at de forventer å få litt mer avklaring omkring Nations League-kampene senere i dag.

Foreløpig har de god kontroll og samtaler med de norske spillerne som holder til i utlandet.

- Vi har veldig god kontakt og oppdatering på dem. Senest i går snakket vi med alle. Vi har hundre prosent kontroll på hver eneste spiller. Det kan endre seg time for time, og seinest i dag fikk Hertha Berlin en spiller som ble smittet så situasjonen er flytende, men vi har veldig god kontakt med spillernes og har kontroll på dem, sier Hansen.

Det er også uvisst hva dette gjør med kvinnenes fotball-EM, som etter planen skulle arrangeres neste sommer.

Må godkjennes

Avgjørelsen måtte først godkjennes i dagens andre videokonferanse hvor UEFAs 55 medlemsland deltok klokka 13.00, og til slutt var det UEFAs styre som fattet den endelige beslutningen omkring årets EM.

Det var på forhånd ventet at UEFA ville komme fram til at sommerens EM var nødt til å flyttes fram til neste sommer. Mesterskapet skal for første gang ikke ha en eller to vertsnasjoner, men i stedet spilles i 12 byer i 12 europeiske land.

UEFAs krisemøte var delt inn i tre videokonferanser. I den første delen diskuterte klubber, spillerorganisasjoner og ligasammenslutninger korona-situasjonen.

Forventet

UEFA har nå etablert to arbeidsgrupper, hvor en skal jobbe med kalenderen og hvordan resten av sesongen skal legges opp, mens den andre skal fokusere på den økonomiske biten.

Det betyr at å flytte mesterskapet skaper større utfordringer for arrangørene og UEFA. The Athletic meldte søndag kveld at UEFA ville kreve 275 millioner pund, omkring 3,4 milliarder kroner av klubber og forbund i kompensasjon for å flytte mesterskapet.

Ceferin legger ikke skjul på at utsettelsen vil få en betydelig økonomiske konsekvenser.

- Det var viktig, som det styrende organet i europeisk fotball, at UEFA ledet prosessen og tok det ultimate offeret. Å flytte EM 2020 kommer med en voldsom kostnad for UEFA, men vi vil gjøre vårt beste for å forsikre at støtten til grassrota, kvinnefotball og utvikling av idretten i våre 55 medlemsland er upåvirket. Formål over profitt har vært vårt førende prinsipp i avgjørelsen, som er tatt med tanke på europeisk fotball som en helhet, sier Ceferin.

Flyttingen av europamesterskapet gjør eventuelt rom for de europeiske ligaene og UEFAs egne turneringer Europa League og Champions League til å avslutte inneværende sesong over sommeren. Foreløpig er finalene i UEFAs to egne turneringer utsatt med en måned, til 24. juni og 27. juni.

UEFA håper nå å at ligaene kan ferdiggjøres over sommeren og at det ikke skal påvirke inn for neste sesong.

SMITTA: Så langt har over 1000 nordmenn og ca 170 000 mennesker over hele verden blitt smitta av coronaviruset. Blant dem er det noen svært kjente idrettspersonligheter. Video: Kristoffer Løkås / Strive Vis mer
Hele Norges coronakart