Fotballen full  av overtro

Dommer Nils Mikkel Sara gandet Hammerfest. Laget vant ikke en kamp resten av sesongen. Magi eller tilfeldigheter?

-  Hadde jeg skjønt litt tidligere hvor det bar, skulle jeg bedt om unnskyldning før, innrømmer Terje Hansen, som trente Hammerfest i 2. divisjon.

Det var tredje serierunde i 1999-sesongen. Alta, ledet av nåværende Aalesundtrener Normark, tok imot Hammerfest til lokalderby. En tøff og jevnspilt kamp som Hammerfest tapte 1-2.

Skjelte ut dommeren

Hammerfest gikk etterpå ut med hard kritikk i lokalavisene av kampens dommer Nils Mikkel Sara. -  Vi diskuterte kampen i hallen etterpå, og jeg trodde vi var ferdig med det, sier Sara.

Han ble derfor svært irritert over kritikken som så kom, og krevde en unnskyldning fra Hammerfest. Hvis ikke ville han gande laget, slik at de ikke vant en kamp resten av året og rykke tned,

Få om noen tok trusselen alvorlig. Hammerfest hadde fått en knallstart på sesongen, og det var ingen grunn til at laget skulle begynne å tape. Men så snudde det.

-  Jeg mente alvor. Jeg fikk ingen unnskyldning, sier Sara.

Prøvde alt

Og da var det gjort. Hammerfest tapte kamp etter kamp, og raste på tabellen.

-  Til å begynne med tenkte jeg ikke på det, jeg hadde faglige forklaringer på hvorfor vi tapte. Jeg ville ikke la guttene skylde på noe utenomsportslig. Men utover sesongen begynte det å bli vanskelig. Vi kjørte kampene, men det rotet seg alltid til på slutten. Det ble et stort problem for oss. Spillerne begynte jo å tro på det, og det ballet bare mer og mer på seg. Det ble vanskelig for dem som skulle spille når de følte at de ikke rådde over utfallet selv, forteller Hansen.

Det gikk så langt at Hammerfest-treneren fisket sild som han ofret på en offerstein i Kvalsund i håp om å bli kvitt forbannelsen.

Ofret sild

-  Jeg hadde fått tips fra en sjøsame om at det kunne hjelpe, men vi vant fortsatt ikke kamper. Flere fra supporterklubben prøvde seg også på diverse ritualer for å få opphevet ganningen, men ingenting hjalp, forteller Hansen.

Han var likevel så sta at han ikke ba om unnskyldning - og laget rykket ganske riktig ned.-  Men seinere skværet jeg opp med Sara, forteller Hansen.

Året etter var gandingen borte, og laget rykket rett opp igjen.

Dømmer fortsatt

Sara er fortsatt aktiv dommer.

-  Det skal mye til om jeg gander flere lag, jeg tåler mye. Uansett vil jeg neppe gande et lag for en hel sesong igjen. Men kanskje for en kamp eller to, hvem vet, sier Sara.

Hammerfest-trener Hansen vet fortsatt ikke hva han skal tro om hva som skjedde med laget.-  Det ligger noe lumsk bak. Jeg har i hvert fall fått mye mer respekt for den type krefter.