Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballen har klart noe rusomsorgen aldri har vært i nærheten av

Har fotballen lært oss en ting så er det at alle kan delta. Og så hjelper det å ha noe ålreit på beina.

AKTIVISERING:  løpet av fem år og en strålende ide har fotballen klart noe rusomsorgen aldri har vært i nærheten av. Et sted melom 100 og 130 rusavhengige er nå i ukentlig trening. 
Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
AKTIVISERING: løpet av fem år og en strålende ide har fotballen klart noe rusomsorgen aldri har vært i nærheten av. Et sted melom 100 og 130 rusavhengige er nå i ukentlig trening. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

AV ALLE TENKELIGE lavterskelprosjekt må dette være et av de laveste. Utøverne rekrutteres fra miljøene Petter uteligger har gjort til kjente farvann for norske TV-seere de siste ukene. De kommer fra ingenting, eller gata som det også heter. Og i løpet av de fem årene som er gått siden Johan H. Andresen tenkte tanken har rundt 15 rusavhenige reist seg fra asfalten og kommet seg på skole, fått praksisplass eller jobb.

For de som ikke har sett Petter uteliggers 52 døgn i Oslos rennestein er det sikkert beskjedne tall. For de som har fulgt med er det imponerende. Og for NAV er det knapt til å tro.

I løpet av fem år og en strålende ide har fotballen klart noe rusomsorgen aldri har vært i nærheten av.

ET STED MELLOM 100 og 130 rusavhengige er nå i ukentlig trening. Det betyr at de har gått fra ingenting til plutselig å ha noen få meningsfylte rutiner. De har fått en gulrot til å ønske seg mer. For er det noe fotballen har så er det garderobekulturen.

Der viktigheten av samhold er det overordnede.

DET OFFENTLIGE HAR omfavnet tiltaket som nå er blitt en egen stiftelse, Fotballstiftelsen, og helseminister Bent Høie er en ivrig supporter. Sånt liker vi. Det er også Orkla som besørger mat og drikke til felles måltider i forbindelse med alle treningsøkter. Strålende. Og onsdag kom det i tillegg 100 000 kroner fra Orkla Friends Fund, øremerket til kjøp av fotballsko og joggesko.

Den anerkjennende symbolikken i denne gaven forteller meg at gatelagsprosjektet virker.

MED SNART 12 klubber involvert er Norsk Toppfotball i gang med å arrangere en liga/cup for 2016. Målet er å spille finalen i forbindelse med cupfinalehelgen i november - gjerne i Telenor Arena før kvinnefinalen. Og fordi det sprer seg, og på gate sprer gode nyheter seg fort, vill denne muligheten for en vei videre prøves av stadig flere.

Fordi lagfølelsen, når du først har vært der og kjent på den, slår ensomheten 10-0 alle dager.