YTRINGSFRIHETEN HAR INGEN PRIS:  NTF-sjef Leif Øverland oppfordrer eliteserieklubbene til å be spillerne sine om å boikotte TV2's FotballXtra så lenge kanalen tar for seg av nyhetsbilder fotballen mener de ikke har rett til. Uavhengig av søksmålet er det en oppfordring han bør trekke tilbake. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
YTRINGSFRIHETEN HAR INGEN PRIS:  NTF-sjef Leif Øverland oppfordrer eliteserieklubbene til å be spillerne sine om å boikotte TV2's FotballXtra så lenge kanalen tar for seg av nyhetsbilder fotballen mener de ikke har rett til. Uavhengig av søksmålet er det en oppfordring han bør trekke tilbake. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

Toppfotballen vil boikotte TV 2

Fotballen har solgt TV-rettighetene - ytringsfriheten er fortsatt allemannseie

I et anfall av overproteksjonisme har NTF-sjef Leif Øverland oppfordret eliteserieklubbene til å be spillerne om ikke å stille i TV 2s FotballXtra. Det brevet bør han trekke tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KONFLIKTEN ER BETENT, stridens eple helt åpenbart og fra mitt ståsted synes det som om TV 2s kreativitet har strukket strikken i lengste laget og at Fotball Media har en god sak i krangelen rundt TV 2s bruk av bilder i en nesten sammenhengende kjede av nyopprettede nyhetssendinger på søndagskvelden. Etter fotballens stevning før påske vet vi at jussen vil ta seg av det.

FOTBALL MEDIA, SELSKAPET som på vegne av Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball forvalter fotballens medierettigheter, er kraftig provosert over måten TV 2 utfordrer disse rettighetene. Det er til å forstå. TV-bildene som selges med jevne mellomrom - sist til Discovery til en pris av 2,4 milliarder kroner over seks år - er fotballens egen gullgruve. Klart de blir sure når noen mener å ha funnet en bakdør til skattene. Men det toppfotballens administrerende direktør glemmer når han sender ut sin munnkurv-oppfordring er at det faktisk bare er TV-bildene Discovery har kjøpt.

Ytringsfriheten har ingen pris.

Den er allemannseie og helt gratis.

OG DET ER det den plutselige eskaleringen av saken handler om. Ikke noe annet. NTF-sjefen ser helst at ingen elitseriespillere eller trenere sier ja til å stille i TV 2s FotballXtra fordi kanalen på ukentlig basis sniker seg inn i gullgruven. Han vil altså mer enn å saksøke kanalen for et eventuelt overtramp av forståelsen av nyhetsrettighetene. Han vil i tillegg kneble dem gjennom å kneble Eliteserien. Og greit, Leif Øverland må gjerne mene det, inni seg.

Det er når han går ut og oppfordrer til det at det blir et problem.

SIST SØNDAG SATT Vålerengas utestengte midtstopper Jonathan Tollås i TV 2-studioet. Det var det mange som ikke satt pris på, blant dem Discovery-ekspert Kjetil Rekdal. Den tidligere VIF-treneren mente det var merkevareødeleggende at en av fotballens egne gikk til konkurrenten så lenge det er Discovery som har betalt gildet. Men da Discovery ble konfrontert med misnøyen, og heldigvis for dem har de kompetanse på området media og kommunikasjon, svarte selskapets senior kommunikasjonsrådgiver, Lars Kvam, følgende til Dagbladet:

- Vi er veldige glade for Kjetils engasjement - det er derfor han er vår fotballekspert. Selve innholdet i utsagnet her får imidlertid stå for hans egen regning.

DE SOM HAR betalt 2,4 milliarder for TV-bildene skjønner altså hva dette handler om og at eliteseriespillerne, enten det er Tollås Nation, Hansen eller Jensen, kan stille opp og snakke med hvem de vil, hvor de vil. De som har solgt rettighetene skjønner det ikke. For selv om FotballXtra ifølge NTF-sjefen angriper fotballens totaløkonomi, så kan ikke fotballen svare med å angripe ytringsfriheten.

De kan ikke en gang oppfordre til det.

Se alle målene fra den fjerde eliteserierunden. Video: Fotball Media Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer