Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mohammed Bin Salman vil kjøpe Newcastle

Fotballen kan ikke ha slike menn

Et statsoverhode som tar på seg ansvaret for drap på en landsmann er på vei inn som klubbeier i Premier League. Det må ikke skje.

PÅ VEI TIL NEWCASTLE: Saudi Arabias kronprins og mannen som styrer kongedømmet på den arabiske halvøya, Mohammed Bin Salman, på vei inn i den engelske statsministerboligen for et par år siden. Nå ønsker han å kjøpe Newcastle United. Foto: Alastair Grant, AP/NTBScanpix
PÅ VEI TIL NEWCASTLE: Saudi Arabias kronprins og mannen som styrer kongedømmet på den arabiske halvøya, Mohammed Bin Salman, på vei inn i den engelske statsministerboligen for et par år siden. Nå ønsker han å kjøpe Newcastle United. Foto: Alastair Grant, AP/NTBScanpix Vis mer

MOHAMMED BIN SALMANS ønske om å gjøre det saudiarabiske statsfondet (PIF) til majoritetseier med 80 prosent av aksjene i Newcastle United flytter allerede kritiserte grenser, og setter sinnene i kok både på Tyneside og i fotballen for øvrig.

Det er ikke bare til å forstå.

Alle innvendinger mot den de facto eneherskende saudi-prinsens forsøk på å gjøre Premier League-klubben til en av mange brikker i sitt langsiktige og nasjonale rengjøringsprosjekt kalt Vison 2030, applauderes.

FOTBALLEN HAR MANGE uskrevne regler. Forbudet mot å bytte klubb er en av dem. Du må gjerne bytte kjæreste eller kone, og det gjør vi jo også, de fleste av oss.

Fotballklubb derimot, glem det.

KLUBBEN DU AV en eller annen grunn fikk, valgte eller arvet er den du har. Heter det. Sånn har det alltid vært. Sånn må det også være. Du kødder ikke med det vakre spillets dypeste røtter, tilhørigheten. Du lefler ikke med kjærlighet tatovert i hjertet.

Om du ikke er Newcastle-supporter vel å merke, med et moralsk kompass som virker.

Lykkes Mohamed Bin Salman i sitt forsøk på å overta makta på St. James' Park, og veldig mye tyder på det, kan du være så utro du bare vil.

MBS HAR RIKTIGNOK satt i gang reformer, innskrenket det religiøse politiets makt i Saudi Arabia, opphevet forbudet mot kvinnelige sjåfører, økt kvinneandelen i arbeidsmarkedet og gitt kvinner lov til å gå på fotballkamp, blant annet. Da det første laget med sminke ble lagt etter farens (Kong Salman) dramatiske valg av etterfølger i 2017, syntes verden å like det de så. Men det varte ikke lenge, og det snudde med likvideringen av landsmannen og Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul høsten 2018.

Lille julaften i fjor ble fem mann dømt til døden for drapet og den påfølgende parteringen av Khashoggi.

Mohammed Bin Salman, som har tatt på seg ansvaret, kan fort bli den nye eieren av Newcastle United.

HADDE JEG IKKE vært fotballmonogam og fått Vålerenga i dåpsgave er Newcastle en klubb jeg fort kunne blitt glad i. Første gang jeg var på St. James' Park spilte Supermac (Malcolm Macdonald) på topp (187 kamper/95 mål). Det var på tidlig 70-tallet. Sesongen 1995/1996 – med Les Ferdinand, David Ginola og Faustino Asprilla som de største navnene og spillerne, var jeg der nesten hele tida. Newcastle United var den nye vinen i Premier League, The Entertainers kalte vi dem - de hadde typer over hele banen.

I tillegg hadde de Kevin Keegan som manageren.

Og Alex Ferguson som nemesis.

JEG GLEMMER ALDRI telefonen "Hi Morten, this is Kevin Keegan. Is Monday next week OK for that interview you requested?" Sånn var Keegan som Newcastle-boss. Sånn var Newcastle som klubb. Fra te-dama i presserommet til manageren på benken var det vennlighet og åpenhet over hele fjøla.

Det opplevdes mest som om vi var gamle kjente.

På St. James' Park der oppe i Premier Leagues kaldeste by, var vi alle gamle kjente.

NEWCASTLE UNITED VAR det desidert beste laget sesongen 1995/1996. Med god margin. Manchester United vant Premier League relativt komfortabelt.

I januar ledet Newcastle med 12 poeng.

I mai var Manchester United fire foran.

Newcastle tapte fordi de tapte sine største og beste kamper, som 0-1 hjemme for MU og 3-4 borte mot Liverpool.

Manchester United vant fordi de hadde Eric Cantona og Peter Schmeichel.

NEWCASTLE UNITED HAR ikke vunnet ligaen siden 1927. Det er 93 år siden. Likevel er potensialet enormt. For 20 år siden var klubben den nest største i England og den femte største i verden hva inntekter angår. De skal fortsatt være innenfor topp 20 på verdensbasis. Og når man vet hva oljepenger fra gulfen har gjort med Manchester City og Paris Saint-Germain, sier det seg selv hva MBS-millarder kan gjøre med den stolte klubben nordøst i England.

Nettopp derfor er den massive motstanden mot dette oppkjøpet så viktig.

I ei tid grådighet synes å være altoverskyggende, er fansens nei til suksess for enhver pris et sunnhetstegn fotballen virkelig trenger.

MIKE ASHLEY (55) HAR eid Newcastle United siden 2007. Det har ikke vært bra for klubben. Han er ekstremt upopulær. Og ekstremt rik. Formuen hans var i 2019 på over 30 milliarder kroner. Nå ryktes det at et bindende depositum på 17 millioner pund skal være hans uansett hvordan det potensielle oppkjøpet ender. Det er selvfølgelig småpenger i forhold til de 283 millionene (3.7 milliarder norske kroner) avtalen handler om, og derfor er han villig til å selge til hvem som helst.

Det er heller ikke bra.

Ingenting ved denne dealen er bra.

Blir MBS en aktør i verdens største liga er siste skanse brutt.

Skjer det har virkelig fotballen solgt ballene sine til reven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!