- Fotballen må utkonkurrere dataspillene

Ole Gunnar Solskjær synes det er helt greit at unge fotballspillere spiller dataspill. Men først etter at de har spilt fotball sjøl.

GUTTEDRØMMEN: For mange unge fotballspillere er drømmen å avgjøre Champions League-finalen. Ole Gunnar Solskjær realiserte den drømmen på overtid mot Bayern München i 1999. Mange kopierer Solskjærs bedrift på dataspill som Football Manager og FIFA 09, men skal man gjøre det i det virkelige liv, må man først og fremst spille fotball sjøl, mener Manchester United-legenden.Foto: SCANPIX/Dan Chung/REUTERS
GUTTEDRØMMEN: For mange unge fotballspillere er drømmen å avgjøre Champions League-finalen. Ole Gunnar Solskjær realiserte den drømmen på overtid mot Bayern München i 1999. Mange kopierer Solskjærs bedrift på dataspill som Football Manager og FIFA 09, men skal man gjøre det i det virkelige liv, må man først og fremst spille fotball sjøl, mener Manchester United-legenden.Foto: SCANPIX/Dan Chung/REUTERSVis mer

||| KRISTIANSUND (Dagbladet): Ute på Atlanten stadion står Ole Gunnar Solskjær og viser fram hvordan man vender bort en motspiller. Denne uka leder han 50 talentfulle 14-åringer på Solskjærs fotballskole i Folkeparken i Kristiansund, området hvor han sjøl trådte sine barnefotballsko.

- Jeg VILLE bli god, og jeg trente mer enn de fleste. I tillegg var jeg heldig og hadde en god trener og et godt miljø rundt meg. Men som Kjetil André Aamodt sier: Det handler til syvende og sist om å trene mest og å ville mest, sier Solskjær til Dagbladet.

Alene foran et mål
Men han innser at ungdom i dag møter en annen hverdag enn den han møtte som ung.

- Det er mye i samfunnet som har forandret seg siden jeg var ung. Da var vi heldige hvis vi hadde tilgang til en Commodore 64 eller VIC-20. Nå er det mye mer data og spill som frister, og dette er kanskje den største konkurrenten for fotballen, mener Solskjær.

Så innrømmer han smilende at han sjøl også har spilt en del dataspill, som Football Manager.

- Jeg er veldig glad i fotball, og også fotballspill. Men det som er viktig, er at en først spiller fotball sjøl, før en eventuelt spiller fotball på datamaskinen. Fotballen har en utfordring i det å utkonkurrere dataspillene, understreker han.

- Hvordan kan fotballen vinne denne kampen?

- Jeg tror vi må sikre oss at når ungdommene kommer på trening, så har de det artig — og de får muligheten til å lære noe nytt, svarer Solskjær.

Kvalifiserte trenere
Med det er han inne på noe av det han mener er sentralt hvis norsk fotball skal få fram flere talenter enn i dag.

- Jeg har blitt presentert som at jeg vil ha vekk foreldre som trenere, men det stemmer overhodet ikke. Foreldre i disse rollene er kjempeviktige, og de danner basisen. Men i tillegg trenger ungdommene innimellom å få rettledning av noen som virkelig kan fotball, fordi de har spilt på høyt nivå eller gått trenerkurs, sier Solskjær.

Vis mer

- Kvalifiserte trenere bør komme på banen så tidlig som mulig, i dag kommer dette for seint. For det er en ting at øvelse gjør mester, men øvelse gjør også permanent. Derfor bør ungene lære seg ting så riktig og tidlig som mulig. 8-12-årsalderen, den motoriske gullalderen, er spesielt viktig, sier den tidligere Clausenengen-, Molde- og Manchester United-spilleren.

- Er det ikke farlig at det blir for mye alvor for tidlig?

- Det trenger ikke bli mer alvor av at man benytter kvalifiserte trenere. Men alle ønsker vel å bli instruert riktig og bli så gode som mulig. Når det er sagt: Resultatene trenger ikke stå i sentrum på unge årstrinn. Det som teller, er å lære å utvikle seg riktig, sier Solskjær.

Innimellom kommer autografjegere bort til ham og ber pent om en autograf, det synlige beviset på at han også er populær på hjemmebane. I Manchester er han klubbens reservelagstrener, og dermed ansvarlig for mye av framtida til gigantklubben i Nordvest-England. Både der og i Norge mener han at de som har noe spesielt kan oppdages tidligere.

Kan se talent hos barna
- Jeg mener helt klart at det er mulig å se at en åtteåring har noe spesielt. På meg var det lettere å se dette da jeg var åtte enn da jeg var 15 år gammel, tror jeg. I 15-årsalderen er det større forskjeller i utvikling. Og i åtteårsalderen bryr man seg gjerne 100 prosent om fotballen, sier Solskjær.

HER STARTET DET: Norsk fotball står i stampe økonomisk og resultatmessig. Hvordan komme seg opp igjen? Vi vil i ukene framover spørre kjente norske fotballprofiler og ta spillerne med tilbake der de startet sin karriere.

Har du innspill og ideer kan du sende en epost til Dagbladets journalist Trym Oust Sonstad (toso@dagbladet.no) eller ta i bruk tipsboksen nedenfor.

Frode Olsen: - Man blir ikke landslagsspiller av å spille «FIFA» på Xbox

NUMMER 20: Ole Gunnar Solskjærs filosofi for å bli en god fotballspiller er å trene mest med kvalifiserte trenere i ung alder og så må dataspillene bli satt på pause.Foto: Trym Oust Sonstad
NUMMER 20: Ole Gunnar Solskjærs filosofi for å bli en god fotballspiller er å trene mest med kvalifiserte trenere i ung alder og så må dataspillene bli satt på pause.Foto: Trym Oust Sonstad Vis mer