Fotballen skal inneholde feil

Det er noen gode grunner til å beskytte dommere som ikke ser.

<strong>OFFSIDE:</strong> Carlos Tevez nikker inn 1-0 mot Mexico i går. TV-reprisen viser at han var i klar offside da pasningen fra Lionel Messi ble spilt. Foto: AFP
OFFSIDE: Carlos Tevez nikker inn 1-0 mot Mexico i går. TV-reprisen viser at han var i klar offside da pasningen fra Lionel Messi ble spilt. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| DOMMERNE Jorge Larrionda og Roberto Rosetti som i går ikke så de to avgjørende feilene vi andre kunne studere på video, er akkurat slike dommere sporten vil ha.

For å se at skuddet fra Frank Lampard duppet fra tverrliggeren og inn i målet godt bak linja,  måtte Jorge hatt en eller annen form for tredimensjonalt supersyn. I stedet er han nok bare middels langsynt og dømmer deretter.

For å få med seg at Carlos Tevez var en halvmeter i offside idet Messi spilte ham fri rett foran meksikanernes mål, måtte Roberto ha trodd mer på den snikende mistanken inne i seg enn en forvirret linjemann. I stedet valgte han å være kompis med dommerteamet sitt.

Det er sånn det skal være i fotball og sporten har noen gode grunner til det.

DEN FØRSTE heter Joseph Blatter; til vanlig en sta og omdiskutert president for det internasjonale fotballforbundet (FIFA), men her med full kontroll på hjemmebane i den innerste fotballfamilien:

_Vi må la fotballen beholde sitt menneskelige ansikt, sa Blatter sist gang kravet om videdømming lød unisont i timene etter en opplagt feil. Thierry Henry hadde da akkurat med en klar hands jukset Frankrike til VM-sluttspillet på bekostning av Irland, og alle irene fra regjeringssjef til reserven på publaget krevde at det opplagte videobeviset skulle gi ny kamp.

Det skjedde ikke. Eller som Blatter svært tydelig forklarer mulighetene for snarlig videodømming:

_Så lenge jeg sitter som president, blir det ingen forandring i dette standpunktet.

I STEDET FOR Irland til VM fikk vi det franske fotballdramaet med et avslørende totalt moralsk kollaps blant trener og spillere. Den konsekvensen var selvsagt en historisk tilfeldighet, men det er disse tilfeldighetene fotballen vil ha.

Derfor får sporten snart noen nye menneskelige faktorer. Meningen er at flere folk i posisjon til å skille mellom rett og galt skal gi en jevnere regeltolkning, men samtidig blir det også flere mennesker på banen med mulighet til å ta avgjørende feil.

For tida prøves det ut ekstra linjemenn i flere ligaer, og allerede i EM om to år kan det komme en måldommer på hver side. Dermed går kanskje skudd som dette fra Lampard greit inn som scoring, men hva med de som spretter ned ti, femten centimeter nærmere linja? Eller hva om Tevez hadde vært noen centimeter nærmere en lovlig plassering?

Bare de nye måldommerne vet.

DET de sterke internasjonale fotballederne derimot er sikre på, er at teknologien ikke skal få ødelegge for at spillet oppleves likest mulig på hver eneste fotballbane verden rundt. Et teknologisk, kompliserende skille er det siste sporten nå trenger.

For de siste tiårene er det nettopp fotballens globale vekst som har gjort at den står fram som klodens klart sterkeste kulturelle symbol. VM her i Sør-Afrika er kroneksempelet på det. Sist uke var det kø av verdens mest innflytelsesrike ledere på besøk for å forklare hvordan fotballen bedre har hjulpet dem til å se Afrikas totale muligheter. VM kan i all sin uskyldige lek bli en viktig impuls for å forsterke den framgangen som tross alt finnes i deler av den afrikanske økonomien.

Med den sportslige framgangen i Asia, veksten i Australia pluss langt større oppmerksomhet i USA, er fotballens verdensgrep et sterkt argument for å holde fast på også det enkle, menneskelige i aktiviteten.

Altså; la feilene fortsette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer