Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fotballen vi spiller, gjør det morsomst å være her på U21

Berget om tingene A-landslaget kan misunne dem.

I STRUPEN PÅ FRANKRIKE: Det er ikke bare det sure, norske høstværet som skal gjøre livet surt for Frankrike i kveld. Jo Inge Berget og Norge har planer om å skape alvorlig trøbbel for "Les Bleus" på Marienlyst. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTB scanpix
I STRUPEN PÅ FRANKRIKE: Det er ikke bare det sure, norske høstværet som skal gjøre livet surt for Frankrike i kveld. Jo Inge Berget og Norge har planer om å skape alvorlig trøbbel for "Les Bleus" på Marienlyst. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTB scanpix Vis mer

Følg Norge U21 - Frankrike U21 direkte i fotballstudio fra kl. 18.00.

DRAMMEN (Dagbladet): De norske U21-spillerne ble løpende mye imellom og skapte lite av betydning da ballsikre franskmenn kontrollerte inn til en grei 1-0 seier i Le Havre sist fredag.

Likevel: Utganspunktet er på ingen måte håpløst for Per Joar Hansens mannskap når de to lagene skal ta et endelig oppgjør om hvem som tilriver seg EM-plassen som står på spill i Drammen i kveld på et uvant underlag og i ugjestmildt norsk høstvær for kommende stjerner som Yann M'vila og Raphael Varane.

Siste trening gikk i kaldt og vått «drittvær».

- Det skal være en fordel, men vi skal ikke la oss lure og tro at søreuropeiske nasjoner ikke kan spille på kunstgress eller er vant til dårlig vær. Kommer du hit og ser hvordan det er her, spørs det om ikke geipen plutselig detter litt, sier U21-landslagstrener Per Joar Hansen til Dagbladet etter den siste treningen før tirsdagens skjebnekamp.

Gedigen Franskmennene kan heller ikke forvente seg at rivjernet Marcus Pedersen forblir like isolert som han ble i 90 minutter på Stade Océane når hedmarkingen inntar kunstgressteppet som var hans hjemmebane og lekegrind i halvannent år.

I Strømsgodset-drakt var Marcus Pedersen nærmest to forskjellige spillere på Marienlyst og på bortebane. Av hans 17 seriemål for Godset, kom 14 av dem på Gamle Gress, og han scoret også da han returnerte som Vålerenga-spiller i våres.

ISOLERT: Marcus Pedersen ble ofte isolert på topp i det første møtet med Frankrike. Foran returoppgjøret håper og tror han på mer hjelp. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTB Scanpix
ISOLERT: Marcus Pedersen ble ofte isolert på topp i det første møtet med Frankrike. Foran returoppgjøret håper og tror han på mer hjelp. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Han var gedigen her, men vi har mange folk som liker å score på Marienlyst, sier Perry.

Han tenker først og fremst på Jo Inge Berget og Anders Ågnes Konradsen, som kommer til å ligge nærmest Pedersen og gi ham den støtten han trenger for å få det beste ut av ham.

- De tre kjenner hverandre veldig godt, og har gode relasjoner etter mange år sammen. Jeg forventer at de gjør sitt beste, og noe mer enn det får vi ikke gjort, men jeg er helt sikker på at de klarer å skape trøbbel for Frankrike, sier Perry til Dagbladet.

Samarbeidet sitter Konradsen kom til Drammen først etter at Pedersen hadde reist videre Vitesse Arnhem,  men sistnevnte utgjorde et meget spennende tospann med Berget i det drøye halvåret de spilte sammen under Ronny Deila.

- Vi bruker ikke lang tid på å komme på samme bølgelengde, sier Pedersen til Dagbladet.

- Nei, vi har spilt sammen her før, og vi vet hvordan det er. Vi har gode muligheter til å få satt noen «kasser». Dessuten har vi spilt mange landskamper sammen, og har vist at vi fungerer bra sammen. Nå spiller vi kanskje ikke i de samme rollene som i Godset, men at samarbeidet sitter, det gjør det, supplerer Berget.

Pedersen er avhengig av lagkameratenes assistanse skal han lykkes som midtspiss, og har et godt håp om å bli bønnhørt i kveld.

RADARPAR: Marcus Pedersen (t.v.) og Jo Inge Berget kjenner både hverandre og Marienlyst godt etter å ha spilt sammen i Strømsgodset. I kveld hviler mye av scoringsansvaret på duoen. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
RADARPAR: Marcus Pedersen (t.v.) og Jo Inge Berget kjenner både hverandre og Marienlyst godt etter å ha spilt sammen i Strømsgodset. I kveld hviler mye av scoringsansvaret på duoen. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg føler at jeg kommer til å få mer hjelp i denne kampen. Vi må våge å være litt mer offensive enn det vi var nede i Frankrike. Jeg tror vi kommer til å ha mer ball nå. Samtidig trives jeg veldig godt her på Marienlyst, noe som også hjelper, sier han.

Morsom fotball Det har vært mye snakk om generasjonsskiftet som er i ferd med å gjennomføres på A-landslagsnivå, hvor ni av elleve spillere i Drillos' antatt sterkeste oppstilling har blitt skiftet ut i løpet av de siste to årene, og stadig flere fra U21-laget banker på døra. Mangeårig landslagskaptein Henning Berg ga overfor Dagbladet uttrykk for at generasjonen som nå kommer, er den som likner mest på den han selv var en del av i landslagsfotballens gullalder på 1990-tallet.

Pedersen mener også at han og lagkameratene har det som skal til for å komme «nesten-stempelet» som lenge har heftet ved norske landslag på herresida til livs.

- Det har vært mye nesten med Norge, og det er på tide at noen slår til igjen. Laget vi har her, er vel det beste vi har hatt på lenge på U21. Det er ikke bare gode spillere offensivt, det er gode spillere på alle plasser, og på benken sitter det bare gode spillere. Det er derfor jeg føler dette laget har noe spesielt å komme med, sier Pedersen.

Det føler også en sluttspillsulten Berget, som vil runde av sin aldersbestemte landslagskarriere med stil i Israel neste sommer før han i begynner å tenke på å ta steget opp på seniornivå. Ikke har det noen hast heller, for han antyder at spillestilen på U21-landslaget kler ham bedre.

- Først og fremst hadde det vært veldig morsomt for disse gutta her og U21-landslaget å komme til et sluttspill. Om vi er gode nok eller ikke for A-landslaget er ikke opp til oss, men jeg føler vi har bevist at vi spiller bra fotball her. I forhold til måten fotballen spilles på, er det nok minst like morsomt å være med her.  Vi er helt i toppen av nivået på U21, vi spiller jevnt med de beste lagene, og vi har muligheten til å kvalifisere oss til et EM-sluttspill, så det er klart det er morsomt å være med på sånne ting, sier Molde-spissen til Dagbladet.

Bronse sist Forhåpentligvis vil skrubbsultne spillere gjøre livet surt for franske favoritter. Dessuten skader det heller ikke at Håvard Nordtveit, som måtte stå over kveldens VM-kvalifiseringskamp mot Kypros med gule kort, er i startoppstillinga på U21-landslaget for første gang på elleve måneder.

- Jeg synes alle sammen virker å ha veldig lyst til å komme til Israel, ingen tvil. Alle kommer til å gi jernet. Vi går ut med krum nakke, så handler det om at vi må være dyktige nok og å gjøre oss fortjent til det, sier landslagstrener Hansen.

SER SULTNE SPILLERE: U21-landslagstrener Per Joar Hansen ser ei spillergruppe som sulter etter en plass i EM-sluttspillet neste sommer. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
SER SULTNE SPILLERE: U21-landslagstrener Per Joar Hansen ser ei spillergruppe som sulter etter en plass i EM-sluttspillet neste sommer. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Sist Norge var i et U21-EM var i 1998. Da endte det med bronsemedaljer etter tap på «golden goal» mot Spania i semifinalen, og 2-0 seier mot Nederland i bronsefinalen etter to scoringer av en ung Steffen Iversen.

PS! Førstevalget på keeperplass, Starts Arild Østbø, sliter med lyskeproblemer, og blir trolig ikke klar i tide til dagens kamp. Dermed går trolig Hødd-målvakt Ørjan Håskjold Nyland inn mellom stengene og skal stoppe franske stjerner.