Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Manchester City frikjent i CAS

Fotballens fair play er på dødsleiet

CAS-omgjørelsen av Manchester Citys utestengelse fra Champions League er et massivt nederlag for UEFA. Framtida til Financial Fair Play er i fare.

AVSLØRT, MEN LIKEVEL FRIKJENT: Manchester City-fansen feirer ligagullet 2014 med å takke eieren, Sheik Mansour, for investeringene og alt han har gjort for klubben. Sesongen 2013/2014 er en av sesongene som ble gransket da UEFA gjorde sine undersøkelser. De viste at City skjulte overføringer av egenkapital, men at lovbruddene har falt for UEFAs egen fordeldelsesfrist. Foto: Matt West BPI/REX/NTBScanix
AVSLØRT, MEN LIKEVEL FRIKJENT: Manchester City-fansen feirer ligagullet 2014 med å takke eieren, Sheik Mansour, for investeringene og alt han har gjort for klubben. Sesongen 2013/2014 er en av sesongene som ble gransket da UEFA gjorde sine undersøkelser. De viste at City skjulte overføringer av egenkapital, men at lovbruddene har falt for UEFAs egen fordeldelsesfrist. Foto: Matt West BPI/REX/NTBScanix Vis mer

UEFAs EGNE LOVER og regler har påført det europeiske fotballforbundet et nytt sviende nederlag. For et drøyt år siden møtte de ikke tidsfristen da Paris Saint-Germain tok sitt påståtte brudd på de økonomiske fair play reglene til CAS.

Denne gangen, med Manchester Citys frifinnelse, er det en dårlig etablert sak og den lovbestemte interne foreldelsesfristen på fem år som raserer saken for det europeiske fotballforbundet.

UEFA PÅSTO AT City brøt reglene for økonomisk fair play i åra 2012-2016, og at de hindret forbundets granskingskommisjon (CFCB) i arbeidet med å avdekke dette. CAS gir UEFA medhold i at Premier League-klubben skjulte overføringer av egenkapital, men at de ikke hindret etterforskingen i større grad.

Med det som faktum, og fordi foreldelsesfristen spenner bein på saken, var det lite igjen av UEFAs sak.

Manchester City fikk redusert boten fra 30 til 10 millioner euro, og skal spille i Champions League.

UEFAs Financial Fair Play, regelverket som ble opprettet for å beskytte mot økonomiske ulikheter, samtidig som det er ment å gjøre fotballen mer økonomisk bærekraftig, er lagt i respirator.

MANCHESTER CITY BLE tatt med buksene nede da det vi kjenner som Football Leaks, en datalekkasje av dokumenter fra verdens største fotballklubber fikk planeten Volleywoods oppmerksomhet tilbake i 2018. Der var det for øvrig mange godsaker for dem som mener fotballen er en svinesti av svindel og meningsløst forbruk.

En av sakene som kom fram var hvordan Real Madrid i sin tid brukte ekstreme frynsegoder til å lokke Martin Ødegaard til den spanske hovedstaden.

En Audi, en klokke av betydelig verdi og en liksomjobb til millionlønn skal blant annet ha kommet pappa Hans Erik Ødegaards vei.

Den virkelig store skandalen, den som fikk UEFA til å starte granskingen som endte med dommen som nå er opphevet, var papirene som viste hvordan Manchester City over en fire års periode skal ha blåst opp størrelsen på klubbens sponsoravtaler.

FINANCIAL FAIR PLAY er der for en grunn i en fotballverden som ikke er spesielt fair i utgangspunktet. Forskjellene mellom fattig og rik er gigantiske nok som de er selv om man holder seg innenfor regelverket. Men for ikke å gjøre forskjellene mellom de rike altfor stor er det innført et slags tak på størrelsen for de kommersielle inntektene, for mange klubber synonymt med overføringer fra eierne på den arabiske halvøya.

Det er det dette handler om.

At de som allerede omsetter for milliarder ikke skal skape ytterligere økonomisk ubalanse gjennom å kanalisere enda flere milliarder inn i systemet.

Milliarder på toppen av milliardene.

Milliarder de andre milliardærene ikke klarer eller ønsker å matche.

DET ER EN SUNN restriksjon når den virker, fotballen er gal nok som den er. Og dyr nok. En overgang må ikke være på pluss en halv milliard kroner for å fange internasjonal oppmerksomhet. En fotballspiller som tjener fem millioner kroner i måneden må ikke tjene sju – en spiller som tjener ti, femten eller tjue millioner i måneden må heller ikke opp i lønn. Det er derfor FIFA opprettet financial fair play, for ikke å la galskapen bli komplett sinnssyk.

Galskapen nå er at regelverket, håndhevingen og oppfølgingen ikke er god nok.

KONSEKVENSENE AV CAS-DOMMEN kunne vært dramatiske for Manchester City. Inntekter de to neste sesongene kunne gått tapt ved en domfellelse. Klubbens konkurransedyktighet kunne blitt betydelig svekket. Men nå, bare timer etter frifinnelsen, snakker man allerede om at klubben må resignere Pep Guardiola for fem nye år.

I UEFA slikker man sine sår og tar CAS-avgjørelsen til etterretning.

KONSEKVENSENE I ENGLAND er at det ikke blir noen konsekvenser. Femteplassen i Premier League gir ikke adgang til Champions League. Sjetteplassen, før vi vet hvordan det går i FA-cupen, gir ikke billett til Europa League.

Det gjør ikke avslutningen i Premier League mindre spennende.

Bakdøra mange håpet på er nå offisielt stengt av CAS.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!