- Fotballens fiende

Anders Frisk la opp etter trusler. Jose Mourinho får skylda.

(Dagbladet.no): Nyheten om at den svenske toppdommeren Anders Frisk legger opp på grunn av drapstrusler har skaket fotballeuropa.

Frisk dømte det første oppgjøret mellom Barcelona og Chelsea i åttedelsfinalen i Champions League 23. februar, og fikk sterk kritikk av blant annet Chelsea-manager Jose Mourinho for et angivelig møte med Barcas manager Frank Rijkaard i pausen.

Noe Frisk selv på det sterkeste har avkreftet.

Like etter hvilen ble Didier Drogba utvist etter to billige gule kort og dermed økte presset på den svenske sjarmørdommeren.

- Ba om en annen dommer

Men Jose Mourinho ga seg ikke med å sette spørsmål ved Frisks integritet etter den første åttedelsfinalen. Før returmøtet i forrige uke, gikk den kontroversielle portugiseren ut og ba om å få en dommer som ikke ville influere på resultatet.

På samme tid satt Anders Frisk i Sverige og mottok drapstrusler mot seg selv og sin familien. Og konkluderte med at dommergjerningen på topplan var over. At det ikke var verdt å sette sin egen og familiens sikkerhet opp mot drømmen om å være dommer på topplan.

- Truslene bare økte etter den første åttedelsfinalen. Da Chelsea slo ut Barcelona i returmøtet, økte det faktisk bare mer, sier Anders Frisk selv.

- Uakseptabelt

Men skylda for at truslene ble så omfattende, den legges på Jose Mourinho av UEFAs dommersjef, Volker Roth.

- Det er managerne som hisser opp massene med offentlige uttalelser om dommerne. Og som gjør at folk går til det skritt å true dommere på livet, sier Roth til sport.telegraph.

Og dette er selvsagt totalt uakseptabelt for UEFA.

- Vi kan rett og slett ikke akseptere at en av våre beste dommere legger opp på grunn av trusler.

- Folk som Mourinho er en av fotballens verste fiender, sier Roth.

Chelsea har kommentert Anders Frisks avgjørelse på følgende måte:

- Vi har absolutt ingen kommentar angående Frisks avgjørelse om å legge opp.

KONTROVERSIELT: Anders Frisk gir Didier Drogba (liggende) rødt kort på Nou Camp 23. februar. Siden den gang har han mottatt drapstrusler.