- Fotballens framtid er truet

CANNES (Dagbladet): Mens diskusjonen om prisen på TV-rettigheter raser, advarer fotballegenden Pelé mot utviklingen. - Hvis fotballen bare jager penger, kan selve grunnpilarene for sporten forsvinne, sier han til Dagbladet.

Pelé, nylig kåret til Århundrets beste fotballspiller, er bekymret for fotballens framtid, og han har mot og faglig tyngde til å kunne uttale seg. I går møtte Dagbladet fotballhelten i Cannes.

- Nå kan jeg kan snakke fritt og jeg har gjort meg en del tanker om fotballens framtid sett i lys av prisen på TV-rettigheter. Det er farlig dersom klubber, ligaer og forbund bare tenker penger. Det er blitt rein forretning mange steder. Før var fotballen den dominerende, nesten den eneste sporten, som kunne samle store skarer ved TV-skjermene. I dag har vi konkurranse fra en rekke idretter som opplever økende interesse. Vi har mange å konkurrere med og vi kan komme i den situasjonen at vi taper, advarer Pelé.

For mange kamper

Brasils tidligere sportsminister, med kallenavnet «Den sorte perle», nyter respekt som få andre i internasjonal fotball. Man lytter til Pelé, også i FIFA. Selv om han nå arbeider for Pan American Sports Network, en betal-TV-kanal i Latin-Amerika som sender på spansk og portugisisk hele døgnet og vier 65 prosent av sendetida til fotballstoff, er han kritisk til utviklingen.

- Nå er fotballen ikke lenger arbeiderklassens sport, og det spilles for mange kamper i uka til at vanlige folk har råd til å se alle kampene. Klubbene må organisere seg og skaffe seg bedre administrasjon, ellers kan det gå ille.

Proffere ledelse

Pelé kritiserer måten de fleste fotballklubber ledes på. Han ser noen få unntak.

- Det er på tide at klubbene får en mer profesjonell ledelse som også har kompetanse når de skal forhandle med TV-selskapene. Som alle som driver forretning skal også fotballklubbene ha betalt for produktene sine. De har ikke vært flinke nok til å organisere seg og dermed tilfaller brorparten av kaka forbundene, mens det er klubbene som har varen folk vil ha.

I Brasil har TV-giganten TV Global stort sett gjort som den har villet i forhold til TV-fotball. Kanalen har tjent gode penger, mens klubbene har fått en heller liten del av kaka.

- Det har ført til at vi ikke bare mister penger, men også talentene. De reiser til Europa og Japan til klubber med bedre økonomi. Vi har hatt fotballtalentene, men ikke gode nok klubbledere. Får klubbene beholde en større del av pengene TV-rettighetene innbringer, må de også være forberedt på å måtte legge fram ryddige regnskaper og vise hvor pengene har gått. Vi har dessverre hatt en altfor rotete klubbøkonomi i Brasil. Nå bør det også ryddes opp der, mener Pelé.

- Med en mer profesjonell ledelse, kan vi bedre klubbøkonomien, slik at klubbene kan beholde talentene, men det er viktig at det å skulle tjene mange penger ikke blir det viktigste. Det kan være en fryktelig farlig vei for fotballen, slutter Pelé.