BLE PRESENTERT: Neymar ble fredag presentert som PSG-spiller etter overgangen fra Barcelona. Foto: NTB Scanpix
BLE PRESENTERT: Neymar ble fredag presentert som PSG-spiller etter overgangen fra Barcelona. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fotball

Fotballens gale verden: Lønningene når nye høyder

Livet som fotballspiller kan være lukrativt. Faktisk så lukrativt at du kan unne deg seks nye biler hver eneste dag. Vi har tatt en titt på millionene som er i omløp blant de best betalte i fotballen.

(Dagbladet): Det siste tilskuddet er selvsagt Neymar. Før overgangen til Paris Saint-Germain var han en av få spillere som tjente mer penger på sponsorer enn fotball, skriver BBC.

Ifølge Forbes tjente Neymar 22 millioner dollar på sponsorer som Panasonic, Gillette, Nike og Red Bull. Til sammenlikning tjente han 15 millioner dollar for å spille for Barcelona.

Overgangen til PSG gjør nå at brasilianeren kommer til å tjene enda større summer.

Ukelønn på åtte millioner

BBC mener å vite at den brasilianske teknikeren vil ha en årslønn på 415 millioner kroner før skatt. Det er en ukelønn på nærmere åtte millioner kroner.

Sammenlikner man det med den norske snittlønnen på omtrent 520 000 kroner før skatt, vil han tjene det den vanlige nordmann gjør på ett år, på under elleve timer.

De best betalte

Neymar er ikke alene om å tjene store summer. Forbes sin liste over best betalte fotballspillere i 2017, viser at stjernene Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, også håver inn.

Ronaldo som troner øverst på deres liste, tjener rundt 457 millioner norske kroner. Det tilsvarer en ukelønn på drøye 8 millioner. Bak han finner vi Messi med 418 millioner.

De tre beste tjener altså over 400 millioner i året. Rett utenfor pallen, og med nærmest magre 180 millioner, er Gareth Bale.

Hva kan Neymar kjøpe?

Med en lønn på 13 kroner i sekundet, kan Neymar kjøpe en kilo lokal fransk ost hvert tiende sekund – og en liter bensin hvert sekund, skal man stole på prisene til databasen Numbeo, som sammenlikner levekostnader rundt om i verden.

Videre viser sida at en Toyota Corolla 1.6l, eller en lik bil kjøpt i Paris, typisk koster omtrent 180 000 kroner. Med sin dagslønn på litt 1,1 million kroner, kan Neymar kjøpe seks av disse hver dag.

Ifølge databasen, koster et medlemskap på et treningsstudio i Frankrike omtrent 350 kroner i måneden. Det betyr at Neymar kan påspandere hele befolkningen – fra pensjonister til spedbarn – i den franske byen Orleans trening for en måned.

Utviklingen

Akkurat som overgangssummene, som for hvert år blir større, så har ikke lønningene alltid vært like store.

Reiser vi 22 år tilbake i tid, var det stor oppstandelse da Arsenal signerte Dennis Bergkamp og angivelig betalte ham rundt 13 millioner norske kroner i året, ifølge Independent.

Så kom årtusenskiftet, på mange måter året hvor lønningene virkelig skjøt i værs. Manchester Uniteds Roy Keane ble den første til å tjene 50 000 pund i uka i engelsk fotball, skriver The Telegraph.

Regnet om til norske kroner i dag, uten å ta med inflasjon, tilsvarer det en årslønn på snaue 27 millioner.

Da Carlos Tevez gikk fra Manchester United til byrival City i 2009, ble han den første fotballspilleren til å tjene 1 million pund i måneden. En årslønn på i underkant av 125 millioner.

Hjemlige trakter

Her hjemme er lønningene naturligvis langt lavere. Tall fra 2015 viser at den best betalte spilleren i Eliteserien det året var Stefan Strandberg.

Han kunne smile hele veien til banken, og innkassere 4,5 millioner det året, dog forsvant han til Russland halvveis i 2015. Alexander Søderlund som nå spiller i Frankrike, var nestemann på listen og tjente snaue tre millioner som Rosenborg-spiller.

Joshua King som om få strakser tar fatt på en ny sesong i Premier League, skal ifølge The Telegraph ha tjent 5,3 millioner i lønn i løpet av 2016-sesongen.

Med sine seksten mål i Premier League i 16/17-sesongen, var den norske storscorerens mål blant de billigste i ligaen.