Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Fotballens Mozart» senket USA

- Alvorlig skade for Jan Koller. Gi spillerne børspoeng!

(Dagbladet.no): Tsjekkia-USA 3-0. To ganger tidligere de siste ti åra har Tsjekkia tapt på målstreken i store internasjonale mesterskap.

•Først i EM i England i 1996 da Tyskland vant finalen takket være et «golden goal».

•Deretter gikk Tsjekkia til semifinalen i EM i Portual i 2004. Før semien ble stjernespiller Pavel Nedved skadd, og så tapte tsjekkerne etter et Hellas-mål i ekstraomgangene.

Ved begge de to anledningene var det nok mange som syntes synd på fintspillende Tsjekkia.

Sjanse sjanse

I dette mesterskapet har flere av de aldrende super-tsjekkerne sin siste sjanse til å vinne et stort internasjonalt mesterskap med landslaget.

Det gjelder spillere som Karel Poborsky, Pavel Nedved, Tomas Galasek, Jan Koller og Vratislav Lokven.

I dagens åpningskamp mot USA var de hvitekledde offensive fra først spark, og allerede i det 5. minutt satt ballen i nettmaskene.

To meter høye Jan Koller stanget knallhardt inn et Zdenek Grygera-innlegg fra høyre.

ELEGANT: Tomas Rosicky scoret to flotte mål. Jan Koller scoret Tsjekkias tredje mot USA. Foto: SCANPIX
ELEGANT: Tomas Rosicky scoret to flotte mål. Jan Koller scoret Tsjekkias tredje mot USA. Foto: SCANPIX Vis mer

Deretter ble kampen preget av lavt tempo, mye balltrilling og få sjanser. På et tidspunkt var det nesten i ferd med å bli kjedelig.

Da, nærmere bestemt i det 35. minutt, var det at Tomas Rosicky slo til. Den nysignerte Arsenal-spilleren fyrte løs fra om lag 20 meter, og ballen suste opp i høyre kryss.

Scoringen sto ikke ikke mye tilbake for Philip Lahms åpningssalutt mot Costa Rica.

Koller skadd

Fem minutter seinere skjedde noe som kan vise seg skjebnesvangert for et Tsjekkia som allerede har mistet spillere på grunn av skader: Jan Koller gikk ned i en duell.

Han holdt seg til baksiden av det høyre låret. Deretter ble han båret av banen og byttet ut.

- Dessverre ser det ut til at skaden er alvorlig, sier Tsjekkia-trener Karel Bruckner til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

I andre omgang sank tempoet i kampen ytterligere, helt til Tomas Rosicky igjen bestemte seg for å vise seg fram. Først med et knallhardt skudd i tverrliggeren i det 67. minutt - og deretter med en flott gjennomløpning og minst like flott avslutning i det 75. minutt.


Midtbanespilleren løftet elegant ballen opp i høyre kryss med utsiden av høyre fot.

På den måten markerte «Fotballens Mozart» at den europeiske fotballen kanskje fortsatt er noen hakk bedre enn fotballen i USA. Dessuten kan Rosickys skudd vise seg som startskuddet på et stort verdensmesterskap for Tsjekkia.

«Fotballens Mozart» senket USA
SCORING OG SKADE: Jan Koller stanget Tsjekkia i ledelsen etter fem minutter. 35 minutter seinere ble han båret av banen med skade.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling