Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM 2018, gruppe C: Danmark-Australia 1-1

Fotballens rettferdighet er blitt Danmarks nemesis i VM. Frankrike er blitt en god venn

Åge Hareide var skeptisk til videodømmingen før VM. Etter to straffespark imot, der det siste kostet Danmark to poeng, må han hate det.

VAR-FRUSTRERT: Åge Hareide takker høyreback Martin Dalsgaard for innsatsen etter uavgjort mot Australia. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB scanpix
VAR-FRUSTRERT: Åge Hareide takker høyreback Martin Dalsgaard for innsatsen etter uavgjort mot Australia. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB scanpix Vis mer

Danmark-Australia 1–1 (1–1)

ETTER POENGDELINGA MOT Australia visste ikke Åge Hareide helt hvordan han skulle reagere. Det videodømte straffesparket som kostet dem seieren var selvfølgelig surt.

Samtidig, fordi Australia overrasket positivt, var plagsomme ned langs kanteneog tok kampen fra Danmark i begge omgangene, var han sikkert en smule lettet.

MED FRANKRIKES 1–0 mot Peru kan du gange den lettelsen med ti. Frankrike er allerede videre med alt det innebærer, Didier Deschamps kan blant hvile spillere. Danmark trenger ett poeng om Australia slår Peru. Og er det noe VM-historien har lært oss så er det følgende:

Sett pengene dine på uavgjort.

Det pleier å gi utbetaling.

VIDEOASSISTERT DØMMING HAR gitt Danmarks motstandere to straffespark på to kamper. Peru blåste sitt over og sørget med det for tre danske poeng i åpningskampen i Saransk.

Australias Mile Jedinak gjorde som mot Frankrike, scoret fra merket, og stjal to fra Åge Hareide.

DET VAR IKKE krise for Danmark før Frankrike ga dem en hjelpende hånd. Det var bare en strek i regninga. Med seks poeng ville åttendedelsfinalene vært en tilnærmet garanti allerede nå. Med fire er det plutselig noen fartsdumper på veien til finalespillet og et møte med Argentina eller Kroatia.

ÅGE HAREIDE ER en av de som ikke har omfavnet VM-snakkisen VAR (video assisted refererees). Han mener faktum tar bort noe av fotballens lidenskapelige sjarm, diskusjonene over en øl eller hva det måtte være. Han er engstelig for at den dimensjonen forsvinner. At gutta "på bakrommet i Moskva" skal redusere noe av fotballens sjel. Og selv om undertegnede er en VAR-entusiast er det lett å være enig i det argumentet.

Som danske, etter to kamper i VM, må det være en nasjonal plikt.

STRAFFESPARKENE DANMARK HAR fått imot ville gått inn i historien som kampavgjørende dommerfeil, der Yussuf Poulsens hands mot Australia naturlig nok skaper en viss harme selv om opphoppet med armen langt ut fra kroppen er en straffesparkmagnet, om kamplederne ikke hadde gitt VAR sjansen til å rette opp feilene. Uten VAR ville også Danmark stått med seks poeng og mest sannsynlig vært blant VMs 16 siste lag. Nå er fortsatt alt i det uvisse fram til Danmark møter Frankrike og Australia møter Peru tirsdag til uka.

Det gjør ikke noe for spenningen.

Som om danskene bryr seg om den.

ÅGE HAREIDE VILLE ha spill mot Australia, ikke bare nerver og resultatfokuserte tanker. Spill der Danmark var laget som plaget sin motstander. Ikke omvendt, som mot Peru. For nullen Kasper Schmeichel holdt for femte gang på rad, nullen som gjorde at Danmark gikk til Australia uten baklengsmål i 2018, var en falsk null.

Den inneholdt store doser av det man ikke ser før man går bak resultatene, fotballens undervurderte suksessfaktor, flaks.

I statistikkene ser det veldig pent ut.

I virkeligheten er det marginalt.

TO KAMPAVGJØRENDE ELEMENTER lå i dagen før denne kampen. For danskene handlet det ifølge Åge Hareide om den mentale biten, det vi i Norge kaller å være på. For Australia om å stoppe Christian Eriksen. Danmark håndterte sin bit på beste måte, tok tak i kampen fra avspark, fikk et visst overtak og stjal ledelsen etter sju minutter.

Målscoreren, Christian Eriksen, forteller alt om forskjellen mellom teori og praksis.

FAKTORER SOM DETTE kan man snakke om til man får skjegg, det er ikke alltid like lett i virkeligheten. Hva psyken angår vet man egentlig ikke helt hva som skjer før kampen er i gang. Den enkelte spillers nerver og spenningsnivå er ikke noe man har kontroll på. Det handler mest om læring og erfaringer fra tidligere spilte kamper under massivt press, kall det gjerne profesjonalitet.

DET ANDRE, DERIMOT, er mer håndterbart. Australias uttalte fokus handlet om kollektivets evner, vilje og løpskraft til å stoppe forsyningslinjene til en av verdens beste fotballspillere. Når Christian Eriksen først får ballen rettvendt kan jo skaden allerede være skjedd.

HAREIDE-PARODI: Er du Norges beste til å parodiere Åge Hareide? Da kan du vinne Danmarks VM-landslagsdrakt! Last opp din parodi på Instagram med emneknaggen #DBVM. Vinneren kåres under Dagbladet TV sin finalesending 15. juli. VIDEO: Johan Øiestad Vis mer

Er det noe verden vet så er det akkurat det.

FOR DET ER i de posisjonene Christian Eriksen blir Christian Eriksen, en av verdens beste 10'ere. Og det spiller egentlig ingen rolle om det er trangt. Danmark og Christian Eriksen elsker trangt. Åge Hareide kaller det innstikksfotball, innstikkene til Christian Eriksen, pasninger som gjerne skal inn der det er mange motstandere, bare for at ballen skal komme ut igjen i åpent lende. 1) For å skape innleggsmuligheter fra kant, 2) for å spille en rettvendt kamerat på et dypt løp i avslutningsposisjon, eller 3) det danskene elsker mest av alt, og motstanderne frykter, en avslutning fra Kong Christian.

Alle som har fulgt (med) Danmark i VM-kvalifiseringen vet hva det betyr.

I VM-kvalifiseringen var forholdet mål/målgivende pasninger 11/3.

Etter to kamper i VM er det 1/1.

MEN UAVHENGIV AV Eriksens 1–0 som kom etter strålende angrepsspill og to vidunderlige og målgivende berøringer fra Nicolai Jørgensen, Australia lykkes godt med å isolere verdens beste danske. Det var ikke så ofte han var på ballen. Beviset på det var de stadig dypere posisjonene han oppsøkte for å få en viss kontakt. Men mer enn noe annet var Australias kantspill aldeles strålende.

Ikke veldig overraskende med Bert van Marwijk, nederlenderen som tok vingspillets mor, Nederland, til VM-finalen 2010, ved roret.

DET ER IKKE lett å lese Danmark etter disse to kampene. De er i posisjon, er gode i perioder, men det er likevel noe som mangler. Det kan selvfølgelig ha med press og forventninger å gjøre, mot Australia synes jeg det i perioder ble veldig tungt, så et avvik fra malen – det samme laget hver gang – kan fort bli løsningen mot Frankrike.

Danmark trenger friske bein.

Går de videre kan det være godt å ha hvilt noen av de faste til en åttendedelsfinale.