Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballens største skuespillere

Hørt om keeperen som kuttet seg med et barberblad?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. Roberto Rojas (Brasil - Chile, 1989)

Ingen over - ingen ved siden av. Chile var nødt til å slå Brasil i Rio De Janeiro for å kvalifisere seg til fotball-VM i Italia. Da Brasil ledet 1-0 drøye 20 minutter før slutt, fant keeper Rojas ut at noe drastisk måtte gjøres. Etter at noen tilskuere hadde pælmet fyrverkeri inn på banen like ved Rojas, kastet han seg like godt inn i røyken.

Der trakk han fram et barberblad han hadde gjemt inne i keeperhansken, og kuttet opp seg selv i panna. Stakkars Rojas måtte bæres av banen med blodet fossende, mens Chile-spillerne nektet å fortsette kampen - og begrunnet det med at sikkerheten var for dårlig.

Dermed måtte kampen avbrytes, men videobilder fra situasjonen avslørte Rojas\' blodige plan. Brasil ble tilkjent en 2-0-seier, Chile gikk glipp av VM og ble utestengt fra det neste, mens Rojas ble utestengt på livstid. I 2001 ble han imidlertid «benådet» av FIFA.

- Som 43-åring er det lite trolig at jeg begynner å spille igjen, men dette renser i det minste sjelen min, uttalte Rojas etter at utestengelsen ble opphevet.

2. Knut Anders Fostervold (Stabæk - Molde 1999)

Molde-kaptein Knut Anders Fostervold var ikke udelt heldig i sitt forsøk på å få en Stabæk-spiller utvist på Nadderud. Fostervold fikk et lite klaps på kinnet, tok en tenkepause, før han omsider bestemte seg for gå i bakken. Dommeren lot seg naturligvis ikke lure av Fostervolds historisk sene reaksjonstid, og belønnet i stedet skuespilleren med det gule kortet. Senere i kampen ble Fostervold utvist. Det hører med til historien at Mini Jakobsen og John Carew parodierte Fostervold helga etter, da de feiret en scoring mot Skeid.

3. Harald Aabrekk (Bodø/Glimt - Tromsø, 1995)

KUTTET SEG OPP: I ly av røyken fra fyrverkeri, hentet Chile-keeper Roberto Rojas opp et barberblad han hadde gjemt i keeperhansken sin og kuttet seg opp i panna. Målet var å få stanset kampen mot Brasil, som Chile måtte vinne for å nå VM. Det klarte da også Rojas - men i etterkant ble han avslørt og utestengt fra all fotball på livstid. Foto: AFP
KUTTET SEG OPP: I ly av røyken fra fyrverkeri, hentet Chile-keeper Roberto Rojas opp et barberblad han hadde gjemt i keeperhansken sin og kuttet seg opp i panna. Målet var å få stanset kampen mot Brasil, som Chile måtte vinne for å nå VM. Det klarte da også Rojas - men i etterkant ble han avslørt og utestengt fra all fotball på livstid. Foto: AFP Vis mer

Daværende Tromsø-trener Aabrekk forsøkte å drøye tida ute på sidelinja, da han ble «løpt ned» av Bodø/Glimts fysioterapeut Truls Karlsen. Aabrekk trakk til seg beina og ble liggende som et slakt på Aspmyras løpebaner. TIL-treneren ble fraktet til Nordlandssykehuset i ambulanse - hvor de nok sjelden har hatt en friskere pasient. Det hele endte med at Aabrekk ble smuglet til flyplassen, der han gjemte seg på toalettet til journalistene hadde forduftet.

- Jeg falt, og jeg ble liggende litt for lenge, jeg torde ikke reise meg og jeg ble der. Jeg lå der og tenkte «hva er det som skjer?». Det var ikke planlagt, og det var definitivt ikke veldig smart. Jeg vil heller kalle det en kortslutning, har Aabrekk forklart til VG.

4. Paul Alcock (Sheffield Wednesday - Arsenal, 1998)

Det er ytterst sjelden at dommerne filmer, men Paul Alcock er en av de få. Sheffield Wednesdays hissige italiener Paolo Di Canio ble utvist etter at flere spillere hadde vært involvert i tumulter, og i frustrasjon ga han dommer Alcock en liten dytt i brystet. Alcock vaklet hjelpeløst bakover og falt på rumpa på som en nyfødt kalv.

- Det så ut som han filmet, konkluderte Di Canio - som likevel ble utestengt i 11 kamper for sitt «angrep» på dommeren.

5. Rivaldo (Brasil - Tyrkia, 2002)

Rivaldo skaffet seg ikke flere tilhengere etter semifinalen mot Tyrkia i fotball-VM i 2002. Brassen skulle ta en corner, da en frustrert Hakan Unsal sparket ballen i hånda hans. Rivaldo kastet seg i bakken, og rullet rundt på gressmatta med store og noe ulogiske smerter i ansiktet. Unsal fikk sitt andre gule kort og ble følgelig utvist. Rivaldo hadde ikke annet valg enn å innrømme at han filmet, men mente likevel utvisningen var korrekt.

- Det er åpenbart at jeg overdrev skaden for at han skulle bli utvist. Ballen traff meg i hånda og i beinet. Han traff meg ikke i ansiktet, men den slags oppførsel kan uansett ikke godtas på en fotballbane. Han fortjente det røde kortet, mente Rivaldo. Se Rivaldo m/flere på YouTube her!

image: Fotballens største skuespillere

6. Didier Drogba

Ivorianeren har vært fenomenal for Chelsea i år, men har beholdt sin unike evne til hurtig rekonvalesens. I det ene øyeblikket ligger Drogba på bakken og vrir seg med «umenneskelige» smerter, før han som ved et mirakel er like sprek igjen i det neste. Et høydepunkt var da Drogba ble intervjuet av BBC etter en kamp mot Manchester City.

- Noen ganger filmer jeg, noen ganger står jeg på beina, sa Drogba.

- Så du innrømmer at du filmer? Synes du det er akseptabelt? spurte reporteren?

- Jeg filmer ikke, svarte Drogba.

Se Drogba m/flere på YouTube her!

7. Jan Åge Fjørtoft (Norge-Polen, 1993)

I en meget vrien gruppe ville Norge ta et gedigent steg mot fotball-VM med seier over Polen hjemme på Ullevaal. Det spøkte for poengene da keeper Erik Thorstvedt ble utvist i 2. omgang, men det gikk ikke lang tid før Polen også var redusert til 10 mann - takket være Jan Åge Fjørtofts teatralske talent. Tilsynelatende umotivert stile Fjøra seg plutselig helt opp i ansiktet på en Polen-forsvarer og skrek noen ukvemsord. Polakken svarte med å dytte Fjørtoft i brystet - neppe det smarteste han har gjort i sin karriere. Fjørtoft gikk i bakken som en potetsekk, og hadde så store pusteproblemer at Gunnar Halle måtte løfte ryggen hans opp og ned. Polakken ble utvist og Norge vant kampen 1-0.

8. Diego Simeone (England - Argentina, 1998)

Etter et fyrverkeri av en 1. omgang i VMs åttendelsfinale mellom erkerivalene England og Argentina, barket Diego Simeone og David Beckham sammen like etter pause. Beckham gikk i bakken, Simeone ble stående. Liggende på magen løftet Beckham foten og kakket Simeone litt bak på leggen. Mer skulle ikke til før argentineren lå hylende på gressmatta. Dommer Kim Milton Nielsen viste ingen nåde og sendte Beckham av banen - som gjorde United-spiller til Englands største hatobjekt.

- Jeg utnyttet situasjonen. Jeg tror enhver spiller ville gjort det samme, sa Simeone i etterkant.

- Simeone falt sammen som om han var skutt, mente Beckham.

9. Arjen Robben (Chelsea-Liverpool, 2006)

Chelsea ledet komfortabelt da Liverpool-keeper Jose Reina grisetaklet Eidjur Gudjohnsen snaue ti minutter før slutt. Arjen Robben slang noen gloser mot Reina, som ikke lot seg provosere. Men Robben ga seg ikke, og til slutt tente Reina. Han la hånda si rundt kinnet til nederlenderen, som gikk i gresset og holdt seg til ansiktet. Reina ble utvist - og raste mot Robbens skuespillertakter.

- Jeg er rasende på ham. Robben er en stor skuespiller og han bør få en Oscar, sa Liverpool-keeperen.

Også mange i Chelsea skal ha fått en flau smak i munnen over lagkameratens oppførsel.

Se episoden på YouTube her!

10. El-Hadji Diouf

Bolton-spiss El-Hadji Diouf er hatet av motstanderfansen - og knapt nok likt av sine egne fans. Senegaleseren har flere jukse-straffespark på samvittigheten, blant annet mot Blackburn i 2005. Diouf stupte i bakken etter å ha rundet keeper Brad Friedel, selv om det ikke var den minste kontakt mellom spillerne. Det var ikke mindre enn rett og rimelig at Friedel reddet straffen fra samme mann, men Diouf kunne le sist og best da han satte returen i mål. Diouf filmet seg også til straffe mot Uruguay i VM 2002, og uttalte etter kampen:

- Vi vil fortsette å spille på styrkene våre. Først og fremst er jeg stolt.

Se episoden på YouTube her!

PS! Spillere som Cristiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Ariel Ortega, Morten Berre og Filipe Inzaghi ble også vurdert, men nådde ikke opp i finalerunden. Også Wayne Rooney og Steven Gerrard - som har gått aktivt ut og fordømt spillere som filmer - lever farlig. Begge har filmet seg til straffe, mot henholdsvis Arsenal og Ungarn, men når ikke opp i dette selskapet.

<B>DOMMEREN FILMET:</B> Dommer Paul Alcock så ut som en nyfødt kalv da han sjanglet bakover før han endte på rumpa, etter å ha mottatt en liten dytt fra Paolo di Canio.
<B>FIKK PUSTEHJELP:</B> Jan Åge Fjørtoft måtte få hjelp av Gunnar Halle til å puste etter å ha blitt dyttet over ende av en polakk i VM-kvaliken i 1993. Her er han imidlertid i duell med Englands Greame Le Saux.
<B>SPILTE DØD:</B> Etter et lite sammenstøt med Bodø/Glimts fysioterapeut, ble Harald Aabrekk liggende urørlig på Aspmyras løpebaner. TIL-treneren ble kjørt til sykehus, hvor han ikke uventet var frisk som en fisk.
<B>BLE PARODIERT:</B> Knut Anders Fostervolds filming mot Stabæk ble gjenstand for plagiat helga etter, da Mini Jakobsen og John Carew hermet etter Molde-kapteinens flaue stunt.
<B>FALLER LETT:</B> Didier Drogba har opparbeidet seg et rykte som en spiller som faller lett - ikke helt uten grunn.
<B>FIKK BECKHAM UTVIST:</B> Diego Simeones plan virket perfekt, og David Beckham fikk en tidlig dusj etter å ha kakket argentineren lett på leggen.