Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballens tapte vidunderbarn: Barca lokket med signerte Ronaldinho-sko da John var 15. I dag spiller han i fransk andredivisjon

Tre stortalenter som aldri klarte å leve opp til forventningene.

VAR ET STORT TALENT: John Bostock hadde en lovende karriere foran seg da han signerte for Tottenham. Nå spiller han for franske RC Lens i andredivisjon. Foto: FourFourTwo
VAR ET STORT TALENT: John Bostock hadde en lovende karriere foran seg da han signerte for Tottenham. Nå spiller han for franske RC Lens i andredivisjon. Foto: FourFourTwo Vis mer

(FourFourTwo): John Bostock husker at han gikk gjennom gatene til London Nautical School dagen etter at han hadde debutert i Football League.

- Det var fotografer fra nasjonale aviser som ønsket å ta bilde av meg, sier han til FourFourTwo.

Han var et 15 år gammel vidunderbarn, en unggutt som var svært talentfull for alderen.

Barcelona sendte ham fotballsko som var signert av Ronaldinho, mens Arsenal sendte ham trøyer som hadde blitt brukt av Cesc Fabregas. De største klubbene i Europa forsøkte å lokke ham bort fra Crystal Palace.

Han ble omtalt som Englands neste store håp, men ni år seinere forsøker han i stedet å gjenoppbygge karrièren på Ligue 2-laget RC Lens.

Historien hans er velkjent i engelsk fotball, hvor lyset til unge talenter ofte brenner med store flammer, før det tidlig slukker helt. FourFourTwo vil finne ut hva som er årsaken til at det skjer.

Store overskrifter

For unge talentfulle tenåringer vil en tidlig smak av berømmelse og fristelsen til å bruke penger være vanskelig å motstå. Danny Cadamarteri var 17 da han scoret et fantastisk solo-mål i Evertons derbyseier over Liverpool i oktober 1997.

HELTEN: Danny Cadamarteri (med knyttet neve) jubler etter scoringen mot byrival Liverpool. Foto: Clive Brunskill/ALLSPORT/NTB Scanpix
HELTEN: Danny Cadamarteri (med knyttet neve) jubler etter scoringen mot byrival Liverpool. Foto: Clive Brunskill/ALLSPORT/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde fått litt medieomtale, men så scoret jeg vinnermålet foran 30 000 tilskuere. Dagen etterpå var navnet mitt på baksiden av nasjonale aviser. Det skapte forventninger, noe som ikke var lett å hanskes med, sier Cadamarteri til FourFourTwo.

- Jeg havnet i et miljø med rike spillere rundt meg som kjøpte fine ting. Til en viss grad føler du at du må gjøre det samme. Du ønsker deg kanskje en designer-bag eller en ny bil. Som en ung spiller kan du bli distrahert av en slik livsstil, sier han.

Den tidligere Liverpool-spilleren Adam Morgan tjener til livets opphold i National League og Halifax Town. Han husker hvordan det eksploderte i sosiale medier bare timer etter at han debuterte for de røde under sesongoppkjøringen i USA.

- Jeg scoret på turen og i løpet av én dag hadde jeg fått 45 000 nye følgere på Twitter, og det er ingen overdrivelse, det kan ha vært flere. Det er bare noe du må lære deg å takle, sier Morgan.

Bostock ble gitt en lukrativ femårskontrakt da han signerte for Tottenham i 2008, og erkjenner at det er en fare når du blir betalt store pengesummer i en så ung alder, men insisterer samtidig på at det ikke spilte en rolle i at han ikke lyktes.

SPILTE FOR SPURS John Bostock . Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON/NTB Scanpix
SPILTE FOR SPURS John Bostock . Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON/NTB Scanpix Vis mer

- Hvis du gir hvem som helst den type oppmerksomhet, penger, press og livsstil i den alderen, vil de slite med å ta riktige avgjørelser - men måten jeg levde mitt liv på var ikke slik folk trodde, sier Bostock.

- Jeg dro aldri ut for å feste og jeg rørte ikke alkohol. Jeg forsøkte å sørge for at alt i livet var så bra som det kunne være. Jeg ønsket ikke å se tilbake og angre på noe. Jeg kjenner til spillere som dro på byen og jeg dømmer dem ikke for det, men de leverte på banen, legger han til.

Skal tidlig krøkes

Kanskje 25-åringens nedadgående kurve kom som et resultat av at han ble introdusert for førstelagsfotball veldig tidlig. Bostock trente med Palaces' førstelag da han bare var 14 år gammel og tror at det påvirket den langsiktige utviklinga hans.

- Måten jeg startet min karrière på var ikke normalen. Jeg spilte for A-laget før jeg spilte en reservelagskamp. Jeg var ikke forberedt - jeg ble kastet ut i det. Kanskje jeg ville vært tjent med å bli holdt litt tilbake, sier han.

Cadamarteri kan relatere til Bostocks historie. Han ble sammenliknet med en annen tenåring som skapte bølger på andre siden av Stanley Park, men måtte vente 12 måneder før han noterte seg for en ny scoring.

- Jeg ble sammenliknet med Michael Owen, men han var en del av et Liverpool-lag som gjorde det veldig bra. De hadde Steven Gerrard, Jamie Carragher og David Thompson som var en del av et sterkt lag. I Everton var det meg selv, Phil Jevons, Richard Dunne og Francis Jeffers som var en del av laget som møtte dem, sier han.

- Situasjonen vi befant oss i hjalp sannsynligvis ikke på utviklingen. Stabiliteten var mitt største problem. Jeg hadde en rekke gode kamper og så noen dårlige kamper som gjorde at manageren ofret meg for en seniorspiller som Nick Barmby, sier Cadamarteri.

- Mental utfordring

Supertalenter kan ofte slite med å håndtere tilbakeslag i tiden etter å ha slått igjennom. Bostock hadde fem låneopphold i løpet av sine fem år i Spurs og innrømmer at han hadde problemer med selvtilliten i den perioden.

- Jeg hadde sjansen til å blande meg inn med noen av de beste spillerne i Europa - Gareth Bale og Luka Modric kom på samme tid - og det var en plan for utviklingen min. Jeg hadde debutert og scoret mål for reservene, men så ble jeg plutselig nedgradert til U18-laget, sier Bostock.

- Det var en stor mental utfordring for meg. Jeg trodde allerede jeg hadde bevist at jeg kunne lykkes på det nivået, men klubben mente det var en riktig avgjørelse. Jeg følte at det var den verste sesongen i livet mitt og selvtilliten var på bunnen fordi jeg aldri fikk sjansen, sier han.

Morgan fikk det også vanskelig da han opplevde liknende utfordringer i løpet av flere låneopphold i Liverpool-tiden.

- Jeg la for mye press på meg selv. Jeg sa til meg selv at «jeg må score 20 mål», og det var ikke riktig å tenke slik, sier han.

- Jeg hadde et rykte for å score og Robbie Fowler og andre store navn sa at jeg kom til å score mål. Jeg tenkte at dersom jeg ikke scoret i løpet av noen kamper, så hadde jeg sviktet, og når jeg ser tilbake på det så var ikke det tilfellet, sier Morgan.

Han forteller også at livet på akademiet ikke forberedte ham på å leve og bo utenbys.

- Jeg var 19 år gammel da jeg dro til Yeovil på lån og jeg hadde aldri bodd utenbys tidligere. Jeg hadde vært ute på reise med England i fire-fem uker, men det var alt. Det var hardt og det var et sjokk.

Jager en drøm

Morgan er fortsatt bare 22 år gammel, og forsøker å bygge opp karrieren i non-league. Han scoret blant anent et hattrick i Curzan Ashtons 3-4-tap mot AFC Wimbledon i FA-cupens andre runde i desember, før han dro til Halifax. Han mener fortsatt han tid til å innfri sitt potensial.

SCORET TRE: Adam Morgan scoret hattrick for Curzan Ashton i FA-cupen. Foto: NTB Scanpix
SCORET TRE: Adam Morgan scoret hattrick for Curzan Ashton i FA-cupen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg mener jeg kan spille på et høyere nivå. Jeg ønsker ikke å bli husket som gutten som spilte noen få kamper for Liverpool og som var en middelmådig spiller som nå spiller i lavere divisjoner, for det ville tatt livet av meg.

- Jeg mener fortsatt at jeg kan score mål i Football League. Jeg trener hver dag som om jeg er en profesjonell fotballspiller. Min far har tilbudt meg jobb i hans taxifirma, men jeg er 100 prosent fokusert på fotball. Jeg ønsker å fokusere på det, sier Morgan.

Bostock dro til franske Lens fra den belgiske andredivisjonsklubben Oud-Heverlee Leuven forrige sommer, etter å ha hjulpet klubben til opprykk etter playoff. Han forteller at han har lært mye av karrièreutviklingen.

- Noen ganger blir det ikke slik man hadde tenkt, men det er mange måter å oppnå ting på. Selv om ikke det gikk slik jeg trodde det skulle gå, så betyr ikke det at drømmen er over.

Cadamarteri, som la opp i 2014 etter en uoverensstemmelse med Carlisle (hans ellevte klubb i karrièren) lærer nå unge spillere å ta lærdom av hans fortid, som trener for Sheffield Wednesdays U18-lag.

- Støtten spillerne får i dag sammenlinet med da jeg var aktiv er blitt mye bedre. Jeg var overlatt til meg selv og ble behandlet som en voksen da jeg var 17 år. Det er viktig at vi hjelper spillerne å utvikle karakter til å takle presset som hører med å spille på A-laget. Det er ikke alt i fotball som er like fint og du må akseptere det, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling