SØPPEL: Søppel hoper seg opp i Frankrike like før fotball-EM og togene står som følge av streik. Foto: AFP PHOTO / LAURENT KALFALA
SØPPEL: Søppel hoper seg opp i Frankrike like før fotball-EM og togene står som følge av streik. Foto: AFP PHOTO / LAURENT KALFALAVis mer

Fotballfans møtes av streik og søppel i Frankrike

Overfylte søppelkasser, transportstreik og heftige demonstrasjoner blir det som møter fotballfans som kommer til Frankrike for å følge fotball-EM.

Med verdens øyne rettet mot landet frykter turistmyndighetene at Frankrikes renommé som et turistvennlig land blir skadelidende i mange år framover.

Mens de første av hundretusener av fotballfans begynte å strømme til landet, gikk en jernbanestreik inn i sin niende dag, og berget av søppelsekker vokste langs fortauene fordi en streik ved avfallsanleggene hindret henting av søpla.

Som om ikke det var nok, har Paris-området vært rammet av storflom, og politi og demonstranter støter stadig sammen på grunn av en konflikt om arbeidsmiljølover.

Beklager seg

– Dette er bare helt katastrofe. Internasjonale medier viser Paris i flammer og Frankrike i permanent sosial konflikt. Og turistene som ser søppelbergene utenfor Cafe de Flore, kommer til å tro at hele landet alltid er sånn, sier Jean-Pierre Mas, sjef for Entreprises de Voyage, sammenslutningen av reisebyråer.

– Sommersesongen er allerede ødelagt fordi vi er midt i perioden da folk bestiller sommerreisene sine. De kommer ikke til å nøle med å dra andre steder, sier han.

Frederic Valletoux, sjef for turistkontoret i Paris, er like pessimistisk og mener at en bedring neppe er mulig før til høsten.

Ved Les Deux Magots, en av de mest berømte bevertningsstedene på Paris' venstre bredd, innrømmer sjefen Serge Bonnin at det ikke har vært like mange gjester i juni som normalt.

Appellerer til forbundene

Miljøminister Ségolène Royal oppfordrer fagforbundene til å avslutte streikene, som hun sier skader Frankrikes renommé, mens president François Hollande har gjort det klart at regjeringen vil gjøre det som er nødvendig for å få slutt på konflikten.

Men i nærheten av Les Deux Magots, er de brasilianske turistene José Fernando Ogura og Fernanda Andreazza slett ikke negative.

– Situasjonen i Paris er ikke så katastrofal som de sier. Det er definitivt mye verre i Brasil, sier de. Men de vedgår at byen faktisk er ganske møkkete, mye mer møkkete enn London.

Turistguiden Denis Juilliere sier at bare det å holde omvisningene i gang er et problem fordi det er vanskelig å finne drivstoff til bussene og å finne på noe annet å gjøre når oversvømmelsene fører til at elvecruisene innstilles.

– Turistene er stort sett tålmodige og forståelsesfulle. Men det er uunngåelig at de blir litt skuffet fordi det er ikke slik de vil ha det når de er på ferie, sier han.

Frykt for økonomien

Også andre sektorer i næringslivet frykter at forretningsreiser kan rammes, noe som kan hindre investeringer og være svært skadelig for den franske økonomien.

Arbeidsgiverorganisasjonen MEDEF beklager at Frankrike får et stempel som et land som alltid streiker.

Jean-Pierre Mas i sammenslutningen av reisebyråer vedgår at fotball-EM kan bidra til å bedre landets renommé.

– Men tenkt hvordan det vil framstå om noen av lagene ikke greier å komme fram dit de skal spille, på grunn av en streik, klager han. (©NTB)