Fotballfeber

Den norske fotballfansen vil fortsatt se kampene med egne øyne - fra tribunen. Etter seks serierunder er det publikumsvekst hos ni av de elleve klubbene som spilte i Tippeligaen i fjor. Stabæk og Viking øker mest. Molde minst.

Stabæk øker formidabelt. Riktignok er totaltallene små, men 41,4 prosents vekst!

- Hvordan forklarer du det, fotballformann Erik Loe?

- Vi er veldig fornøyde. Særlig med at det kom så mange (4848) og så oss mot Odd i runden etter tapet for Sogndal.

Fjørtoft lokker

- Hva med Fjørtoft-effekten?

- Den kan helt sikkert tillegges noe av veksten. Han begeistret publikum da han kom inn mot Tromsø. Men jeg tror dette også gjelder flere klubber. Det er flere profiler enn i fjor.

Den massive TV-dekningen påvirker tilskuertallene både på godt og vondt. TV-kampen 22. april Rosenborg_Molde ble sett av 10 923. Tilsvarende kamp i fjor hadde 13 940 tilskuere. Odd-Brann nå i helga gikk på TV, men hadde likevel flest tilskuere i hele runden (6015).

Ser man bort fra direkteoverføringene, er imidlertid tendensen klar: TV|2 og NRKs studiosendinger av fotballrunden holder ikke folk som vil på kamp hjemme i godstolen.

- Jeg er litt forundra over det. Kanskje det er slik at folk synes det er spesielt morsomt å være på kamp når fjernsynet er der. Det har vært en tendens i Sverige, sier Loe.

Molde sliter

Lillestrøm og Rosenborg trekker som de eneste klubbene færre tilskuere enn i fjor. For LSK er motstanderne på Åråsen til nå (Bryne, Sogndal, Lyn og Bodø/Glimt) forklaring god nok. For Rosenborg er nok nedgangen midlertidig. Nedgangen handler mest om Molde-kampen. RBK trekker nemlig flere tilskuere til bortekampene enn tilsvarende kamper i fjor.

Situasjonen er verre for Molde. Der har de to første hjemmekampene (Bodø/Glimt og Moss) gått under budsjettert. Bryne-kampen gikk langt over budsjettert, men der var mengder av tilskuerne fotballspillende møringer invitert på kamp av MFK. Uten å betale fem øre i inngangsbillett.

Administrerende direktør Espen Silseth skylder på slitasje som følge av TV-kamper på alle kanaler flere dager i uka.

- For meg er tendensen skremmende, sier han.

- Risikerer Molde økonomiske problemer?

- Det er helt klart at vi står overfor økonomiske utfordringer. Vi har større kostnader enn vi bør ha, men det er ingen fare.