ETTERTRAKTET: Sarpsborg stadion er allerede utsolgt med over 6000 tilskuere til Europaligaen torsdag. Ved avansement må klubben utvide stadion til 8000. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ETTERTRAKTET: Sarpsborg stadion er allerede utsolgt med over 6000 tilskuere til Europaligaen torsdag. Ved avansement må klubben utvide stadion til 8000. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Sarpsborg før playoff til Europaligaen:

Fotballfest: - Aldri opplevd noe sånt

Millionregn, fotballfeber og fulle tribuner. Sarpsborg 08 må også utvide stadion ved mer Europa-suksess.

- Interessen er enorm.

Det sier Sarpsborgs markedssjef Thomas Andersen. Sarpsborg 08, Molde og Rosenborg skal alle ut i siste kvalifiseringskamp før gruppespillet i Europaligaen torsdag kveld.

Suksess i Europa gir også ekstra millioner i klubbkassa. Ved avansement får lagene rundt 30 millioner kroner fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

I tillegg sikres gode inntekter fra hjemmekampene.

Fotballfeber

I Sarpsborg er det fulle tribuner når Maccabi Tel Aviv fra Israel kommer på besøk. De siste billettene ble solgt søndag og 6339 tilskuere har sikret sin plass - fire dager før kamp.

Det har aldri skjedd før.

- Vi har aldri opplevd noe sånt. Jeg kan ikke huske at billetter er revet bort så raskt, sier Andersen, markedssjef i Sarpsborg 08, til Dagbladet.

Hjemmekampen mot Maccabi Tel Aviv - og ideelt tre hjemmekamper i gruppespillet - gir billettpenger og kiosksalg rett i lomma til sarpingene.

Ifølge klubben er Europa-eventyret en ren inntekt og noe som klubben ikke har budsjettert med.

- Alt er en ren bonus, sier Andersen.

Ikke markedsføring

Sarpsborg har slått ut IBV (Island), St. Gallen (Sveits) og Rijeka (Kroatia) på veien til siste kvalifiseringskamper mot israelsk motstand.

Den kommende hjemmekampen ble utsolgt uten at Sarpsborg rakk å bruke ei krone på markedsføring.

- Det er hektiske dager og folk har stått i kø. Det forventes en folkefest. Omtrent før den forrige kampen (mot Rijeka) var ferdigspilt fikk vi henvendelser fra sponsorer som ville bidra i den kommende kampen. Interessen er enorm, sier Andersen.

Styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug, anslår overfor Dagbladet at de har tjent rundt 3,5 millioner kroner per kvalikrunde. Sarpsborg har altså vært gjennom tre runder allerede.

Klubben har fått cirka 2,5 millioner kroner gjennom solidaritetsmidler fra UEFA, i tillegg til én million gjennom inntekter fra det hjemlige arrangementet, kiosksalg og liknende. Det kommer også et tilskudd fra Norsk Toppfotball på to millioner kroner. Men det er også utgifter i forbindelse med reiser til bortekamp og arrangement på hjemmekamp.

Må bygge ut

Oppnår Sarpsborg mer sportslig suksess må det også tas grep utenfor banen. UEFAs regelverk krever at stadion har minimum 8000 sitteplasser. Dette gjelder i så fall fra gruppespillet starter.

- Avansement til gruppespillet er ikke utelukkende penger inn. Det skal også gjøres en jobb. Sikkerheten må ivaretas. Det må bygges ut og storskjermer må flyttes. Dette lærer vi av, sier Andersen.

Sarpsborgs styreleder Cato Haug uttalte i helga at klubben vil bygge ut stadion dersom de når gruppespillet.

- Dette er helt formidabelt. Trykket de siste dagene viser at vi må ha gjort noe riktig. Vi må tenke enda lenger. Nå skal vi ha fullt fokus på å prøve å vinne to fotballkamper og gå videre fra playoff, men noen av oss må også få lov til å tenke på et eventuelt gruppespill. Da skal vi ha inn 8000 her. Det skal vi greie, sier Sarpsborgs styreleder Cato Haug i et intervju videointervju som Sarpsborg publiserte.

Trener Geir Bakke ser også fram til Europa-test.

- Det er virkelig fotballfeber i byen nå. Det er kvelder som dette vi drømmer om, sa Sarpsborg-trener Geir Bakke til NTB nylig.

Europaligaen, torsdag kveld:

Zenit (Russland) - Molde, kl. 18.00.

Sarpsborg 08 - Maccabi Tel Aviv (Israel), kl. 19.05

Rosenborg - Shkëndija (Makedonia), kl. 20.45.