Fotballfest i svart, hvitt og oransje

Nederland- Jugoslavia 6- 1. Maken til oppvisning ser man sjelden i et jevnt fotball-EuropaFor fire år siden ble Edgar Davids sendt hjem fra EM da han kritiserte treneren for å ta de hvites parti i rasemotsetningene som herjet troppen. I går kastet gamle fiender seg om halsen på hverandre - i en fotballfest i svart, hvitt og oransje.

Landslagssjef Frank Rijkaard påpekte følgende da Nederland spilte 11 kamper på rad uten seier i fjor høst, og måtte tåle enormt med kjeft: «Vi bygger opp lagånden.»

EM så langt har gitt nederlenderne trua på at han har lykkes. I går kom bekreftelsen, og Rijkaard likner den første i EM-historien som vinner både som spiller og trener.

Maken til oppvisning ser man knapt i et jevnt fotballeuropa, enda sjeldnere i et tett sluttspill - og i natt gikk diskusjonen om man noen gang har sett noe liknende på kvartfinalenivå.

Selvmål?

Det er mulig det dukker opp en jurybeslutning i løpet av dagen som fratar Patrick Kluivert (24) hans tredje scoring. Men tre eller fire mål - rekken av avgjørende bevegelser og spark på den timen han spilte er uansett meget imponerende:

  • 1- 0 (23.): Praktfullt frispilt av Bergkamp. Stikker fram tåa og får elegant kontroll på den vriene ballen, og skyter i samme bevegelse forbi en utmanøvrert keeper.
  • 2- 0 (37.): Alene med keeper etter en åpnende pasningslobb fra Davids. Setter bredsida til, enkelt nede til venstre for keeper.
  • 3- 0 (51): Mot første stolpe, etter en strålende forsering på høyrekanten av Bosvelt. En jugoslav kliner det knallharde innlegget i nett-taket, men Kluivert hadde antakelig gjort det selv. Men, som nevnt: Se ikke bort fra at det ender opp som selvmål i historiebøkene.
  • 4- 0 (56): Setter bredsida til et kort innlegg fra Zenden - som gjorde hele forarbeidet og sikkert kunne scoret selv.

Gir seg

Marc Overmars scoret de to siste, og noen lykkelig spark fra nettopp Overmars, var vel det eneste som manglet i EMs største styrkedemonstrasjon så langt. For Dennis Bergkamp - kritisert for en tam og lite målfarlig EM-start - hadde allerede levert varene.

Bergkamp gir seg med landslaget etter EM. Flyskrekken gjør at han ikke orker tanken på reisene til Japan og Sør-Korea om to år. Dette er hans femte og siste sjanse til å vinne noe med Nederland. Og formutviklingen virket perfekt, både for ham og laget.

Arrogante

Nederland imponerte ikke i gruppespillet, til tross for tre seire. Rekken av skeptiske eksperter var lengre enn dem som våget å kalle vertsnasjonen en reell gullkandidat. I går kveld hadde den samme gjengen valget mellom å samles i en unison hyllest - eller levere fra seg ekspert-tittelen.

Kluivert og Bergkamp er Nederlands viktigste offensive spillere. Edgar Davids er definitivt den viktigste defensivt. Sammen med Cocu moste han Jugoslavias midtbane i går, og var den viktigste enkeltårsaken til at jugoslavene bare endte opp med et trøstemål og ytterligere et par sjanser.

For Nederland kan være litt arrogante og giddalause bakover. Og da blir Davids ekstra synlig. Og hørbar...

Ikke kjedelige

Nordmenn vil huske Jugoslavia av fire grunner i dette EM. Resten av Europa nøyer seg med med følgende to:

  • Jugoslavia fikk en bot på 650 000 kroner etter at supporterne stormet banen i den siste innledningskampen mot Spania.
  • Og Jugoslavia ble offeret i EMs kanskje største styrkedemonstrasjon.For fotballnasjonen Norge handler det i tillegg om følgende begredeligheter:
  • Jugoslavia banket oss på alle mulige måter i den andre innledningskampen.
  • Og de ga fra seg en 3- 2-ledelse på overtid mot Spania, tapte - og sendte oss definitivt ut av EM.

Og uansett hvilket inntrykk Jugoslavene måtte ha skapt: Kjedelige var de ikke. De forsvant ut av EM etter fire kamper og en målforskjell på 8-13.

Og som en fotballpatriot fra Norge allerede har notert seg. Jugoslavias mange baklengsmål fordelte seg på det tre andre kampene...