Fotballfest, men mest for voksne

Scoringene vises ikke på TV før 22.15.

Tidenes fotballsesong på TV er bare 12 dager unna. Men for 9-åringen som må legge seg før elleve om kvelden, blir det mindre moro.

TV 2 er i sluttfasen av storslagne forberedelser, og i går bekreftet sportssjef Øyvind Lund i NRK overfor Dagbladet at kanalen nå forhandler med Fotballforbundet og Norsk Toppfotball om å få sende fotball fra Tippeligaen de også. Vel og merke bare scoringer og eventuelle spesielle situasjoner. Og bare etter 23.00 om kvelden.

-  Vi er i dialog, sier Lund til Dagbladet.

Prinsipp under press

Uansett er dette nye toner fra NRK-hold, som tidligere har vist liten interesse for å betale for retten til å vise bilder fra begivenheter som arrangeres mange timer tidligere. Det handler om den såkalte nyhetsretten. Som til nå har blitt ordnet ved at TV-kanaler har byttet bilder - alt ettersom hvem som produserer dem.

En god, gammaldags byttehandel som over tid har gått opp i opp. Men NFF og NTF har nektet TV 2 å gi bort scoringsbilder til NRK fordi de ønsker å gjøre nyhetsretten til en vare - som de vil ha betalt for. Dette prinsippet kan det nå se ut som om NRK er villig til å fire på.

-  Vi mener prinsipielt at nyhetsretten skal stå ved lag, sier Lund.

-  Men blir ikke dette prinsippet utfordret om dere betaler for det?-  Det kan det jo bli. Det er helt klart at praksisen som har vært mellom TV-stasjoner til nå er under press.

Fotballfest, men mest for voksne

Så kommer det an på hvem som taper - og vinner - mest når bildene (og regninga) er sendt.

-  Primært er vi fortsatt for utveksling av bilder mellom fjernsynskanaler, men om det viser seg umulig i praksis, blir det jo TV-seerne som blir de store taperne, sier Lund.For da er det fram med lommeboka igjen. Jo flere TV-bilder som tas betalt for, jo færre får se dem som før uten sjøl å betale - for eksempel til en betalingskanal. Og jo mer en TV-kanal må betale for fotball, jo mindre penger blir det igjen til å produsere annet stoff.

Rett til sengs

Betale er uansett stikkordet for dem som vil se alt som er av fotball denne våren, sommeren og høsten. Samtlige kamper i Tippeligaen blir vist. Men gratis bare kampen på TV 2 Zebra 18.00 søndag og hovedkampen på TV 2 20.00. Resten av kampene tilbys for salg. I så måte suverent for de som kan og vil betale.

Men for de som bare vil se oppsummeringen med scoringene fra kampene - fast rituale i stua på søndagskvelden siden Sportsrevyen ventet med fotballrunden til volleyball- og bordtennisentusiastene hadde fått sitt - for disse blir det lenge å vente.

Først 22.15 viser TV 2 samtlige scoringer og viktige situasjoner i sitt nye fotballmagasin. Før den tid ingenting. Det har Fotballforbundet bestemt. TV 2 og NRK har ikke noe de skulle ha sagt.

Og hva sier mamma og pappa til skolebarna sine da?

-  9-åringen bør ikke være opp til 23.00, sier TV 2s sportssjef Bjørn Taalesen til Dagbladet.Men han presiserer at TV 2 skal vise fotball så det holder også utover mandagen. Allerede til frokost kan ungene se scoringene de i fjor fikk se klokka 20.00 kvelden før.

Fotballfest, men mest for voksne

-  Det er viktig å si at fotballtilbudet aldri har vært så bra som nå, og jeg skal love at ungene skal få se alt som er av mål og situasjoner i vinkler de aldri har sett før, sier Taalesen.

Får se alt

Ingebrigt Steen Jensen i Stabæk er ikke redd for verken ungene eller de litt større ungene. Slik som han sjøl, som før har gått på fotballkamp 18.00 og kanskje tatt en øl på den lokale kneipa før de dro hjem.

-  Da har alltid sendingene med scoringene vært ferdig. Nå får jeg gå og se Stabæk spille på Nadderud, når hjem til andreomgang av rundens hovedkamp og får så se fotballmagasinet etterpå. Nå tas kjernegruppen av fotballinteresserte langt bedre vare på, sier han.

-  Hva med ungene da?

-  Det er riktig at de yngste barna går glipp av scoringene. De får de ha til gode til dagen etter. Men sjøl tror jeg det er viktigere at de nå har muligheten til uansett å få sett favorittlagets kamp. Det tror jeg er mye viktigere for ungene enn å se alle scoringene.