Gigantklubber handler for milliarder:

Fotballfestens store bismak: - Det er sykt og vulgært

United mot City regnes som verdens dyreste kamp.

KLARE FOR MILLIARDKAMP:  Manchester United møter Manchester City til det som døpes til verdens dyreste fotballkamp. Her ved  Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba. Foto: Philip Oldham/BPI/REX/Shutterstock
KLARE FOR MILLIARDKAMP:  Manchester United møter Manchester City til det som døpes til verdens dyreste fotballkamp. Her ved  Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba. Foto: Philip Oldham/BPI/REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Premier League-oppgjøret mellom gigantene Manchester United og Manchester City handler ikke bare om fotball.

Det er nemlig to av verdens rikeste fotballklubber som møtes til duell - 11 mot 11 - og oppgjøres omtales som den dyreste kampen i historien. Det har nemlig vært kjøpefest i Manchester.

Prislappen på de antatte startoppstillingene: Nesten 7 milliarder kroner.

- Det er sykt og vulgært. Pengene har jo ingen mening. Jeg orker ikke tenke på summene som brukes i dagens fotball, sier TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad til Dagbladet.

- Aldri har en klubbkamp i historien hatt større spillerverdi. Det er tankevekkende, sier Dagbladets kommentator Morten Pedersen.

- Jeg velger å ta på meg ei hette og klarer ikke tenke på pengebruken. Jeg klarer ikke forstå summene som er involvert. Hele pengedebatten... Huff, sier fotballekspert Per-Jarle Heggelund til Dagbladet. Han har tidligere kommentert for Canal+ og TV2, nå representerer han Betsafe.

MILLIARDKAMPEN: Her ser du en oversikt over pengebruken til Manchester-klubbene og antatte startellevere. Grafikk: Kjell Erik Berg / Kilde: Daily Mail
MILLIARDKAMPEN: Her ser du en oversikt over pengebruken til Manchester-klubbene og antatte startellevere. Grafikk: Kjell Erik Berg / Kilde: Daily Mail Vis mer

6,74 milliarder

Det som kan bli startoppstillingene i dagens storkamp koster nærmere sju milliarder kroner, viser statistikk i britisk fotballpresse.

Uniteds Paul Pogba er desidert dyrest og kostet 972 millioner kroner etter overgangen fra Juventus til Premier League. Det gjorde franskmannen til verdens dyreste noensinne.

Videre følger Manchester Citys Kevin de Bruyne (fra Wolfsburg) og John Stones (fra Everton). De kostet 598 millioner kroner og 519 millioner.

- Det har vært mye snakk om Zlatan Ibrahimovic som møter sin gamle manager Pep Guardiola. Men samtidig har vi De Bruyne som møter Jose Mourinho. Begge var i Chelsea og jeg er helt sikker på at De Bruyne er sugen på å vise at Mourinho gjorde en tabbe som vraket ham, sier Kasper Wikestad.

Kevin De Bruyne ble hentet til Chelsea som et supertalent i 2012, men havnet fullstendig i kulda under Mourinhos ledelse. Belgieren forsvant på lån til Werder Bremen og ble seinere solgt til Wolfsburg i 2014. Han fikk bare tre kamper i Chelsea.

I 2015 ble han hentet til Manchester City for gigantsummen.

Nå ligger alt til rette for et fotballdrama i Manchester i ettermiddag: Ikke minst på grunn av gjensynet mellom Zlatan og Guardiola som havnet i klinsj i Barcelona.

- Det blir et spesielt møte. Zlatan fortalte i selvbiografien sin hva han mener om Guardiola. Det var ingen gode ord. Det blir nok spesielt for begge på Old Trafford, sier Wikestad.

I boka «Jeg er Zlatan Ibrahimovic» fra 2011 går svensken til angrep på den tidligere Barcelona-treneren. Guardiola blir blant annet omtalt som en «mann uten baller».

Rekord på rekord

Til sammen er de 22 spillerne som kan starte i ettermiddag blitt kjøpt for utrolige 6,74 milliarder kroner.

Og i tillegg regnes Zlatan Ibrahimovic som gratis, ettersom United signerte svensken som var kontraktsløs. Men Zlatan er derimot alt annet enn gratis i drift. Han har en millionukelønn i likhet med stort sett alle andre på gressmatta.

Sannheten er også at Premier League-klubbene brukte 12,5 milliarder kroner tilsammen på spillerkjøp i sommer.

Det er rekordhøyt.

- Det er skremmende. Og jeg aner ikke når trenden vil snu. Det er for mye penger i fotballen, det er det ingen tvil om. Jeg har ikke ord, sier Wikestad.

Det såkalte overgangsvinduet ble stengt 1. september og bare den siste dagen ble det svidd av drøye 1,6 milliarder kroner på nye spillere.

En oversikt fra britiske BBC viser at hele 13 av de 20 Premier League-klubbene satte klubbrekord i kjøp av én enkeltspiller i sommervinduet:

Dette gjaldt: Manchester United (Paul Pogba), Liverpool (Sadio Mané), Crystal Palace (Christian Benteke), West Ham (André Ayew), Leicester (Islam Slimani), Southampton (Sofiane Boufal), Swansea (Borja Baston), Bournemouth (Jordon Ibe), Sunderland (Didier N'Dong), Hull (Ryan Mason), West Brom (Nacer Chadli), Watford (Roberto Pereyra) og Burnley (Jeff Hendrick).

Enorm utvikling

Før sommerens kjøpefest startet hadde det aldri vært brukt mer enn 9,4 milliarder kroner i ett overgangsvindu. Den nye rekorden lyder på 12,5 milliarder, skrev NTB tidligere i september.

Til sammenligning ble det brukt rundt 2,3 milliarder kroner da «overgangsvinduet» ble innført for første gang sommeren 2003.

Bak de siste månedenes pengefest ligger vissheten om at de engelske toppklubbene har større inntekter enn noen gang. Den nye TV-avtalen som trådte i kraft denne sesongen hadde en samlet verdi på ufattelige 55 milliarder kroner, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer