Fotballfinalen fra fortauskanten

Argentinsk fotballfan (83) benket seg til for semifinalen.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

STOR SKJERM: - Som å være på stadion, mener Carlos Bejar (83). Foto: Twitter: todaboluda
STOR SKJERM: - Som å være på stadion, mener Carlos Bejar (83). Foto: Twitter: todaboluda Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Argentinsk fotballfan (83) benket seg til for semifinalen.

Bildet av den argentinske mannen som satte seg til foran en TV-butikk for å følge Argentina – Kroatia går nå verden rundt.

Tirsdagens semifinale mellom Argentina og Kroatia endte som kjent 3-0 til førstnevnte. Søndag venter Frankrike i VM-finalen.

Klappstol

Da semifinalen ble sparket i gang i Lusail, den nest største byen i Qatar, tirsdag, hadde den 83 år gamle mannen tatt med seg en klappstopp til elektronikkbutikken like utenfor Buenos Aires. Mannen, Carlos Bejar (83).

Flere medier, blant dem danske BT og australske news.com, har omtalt saken.

Bejar fortalte en lokal reporter at butikken er bare 40 meter fra huset hans, han har ikke kabel-TV og dessuten liker han å se TV der.

- Butikken har en veldig stor skjerm, det er som å være på stadion, sier Bejar.

Postet med bildet av 83-åringen er retweetet mer enn 5 000 ganger. Flere tar nå til orde for at mannen bør få sin egen TV til søndagens finale.

Fikk TV

En innehaver av en elektronikkbutikk spør i en privat melding til den Twitter-brukeren som postet bildet av mannen om personen kan hjelpe med å opprette kontakt med Bejar. Formålet var å kunne gi ham en TV.

Ikke lenge etter dukket det opp en video der elektronikkbutikken Frávega overrekker en splitter ny 55-tommer til Carlos Bejar.

83-åringen kunne avsløre at han holder fast på sine planer om å følge VM – finalen fra fortauskanten.

Ettersom de fleste vennene hans er gått bort, liker han å se kampen alene. Klappstolen han sitter på tilhørte en gang hans mor, og den bringer også lykke og hell.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer