-  Fotballforbundet utnytter systemet

De små og mellomstore idrettsforbundene raser mot fordelingspolitikken for tippemidlene.

Norges Fotballforbund (NFF) har flest registrerte utøvere, og tar rundt halvparten av overskuddet Norsk Tipping hvert år gir til idretten. I går gikk idrettspresident Karl-Arne Johannessen ut i Dagbladet og ba om debatt rundt fordelingen av statlige idrettsmidler. Nå vil de små forbundene ha fotballen ut av finansieringsligninga.

-  Et særforbund som har én milliard i kommersielle inntekter har ikke behov for statlige midler, sier president Per Rune Eknes i Svømmeforbundet til Dagbladet.

Han vil at fotballen skal finansiere seg sjøl og at kulturen skal hente pengene over statsbudsjettet.

-  Norsk Tipping har mest med idrett å gjøre å gjøre, derfor bør tippemidlene i sin helhet gå til idretten, mener Eknes. Hans egen idrett sliter med stadig dårligere vilkår.

Behovsprøving

-  Ett av fire svømmeanlegg i Norge er enten stengt, midlertidig stengt eller planlagt stengt. Fotballen må få lov til å disponere fritt de midlene de sjøl har forhandla fram, men tippemidlene bør komme de andre idrettene til gode. Nå må Fotballforbundet vise storsinn og være solidariske, mener Eknes.

Han mener lobbyvirksomhet og først til mølla-prinsippet gjør NFF til Norges desidert rikeste særforbund.

-  Problemet er at fotballen har flest registrerte utøvere og er en gjennomorganisert idrett. 500 000 nordmenn svømmer jevnlig i landets svømmehaller, men uten at de er registrerte i noe særforbund. Med dagens fordelingssystem er det vanskelig å hente penger for de individuelle idrettene, sjøl om de har mange utøvere, påpeker Eknes.

 SKJEIV FORDELING: Svømmepresident Per Arne Eknes vil at fotballen skal klare seg sjøl, og at kulturen skal finansieres over statsbudsjettet. Foto: Scanpix
SKJEIV FORDELING: Svømmepresident Per Arne Eknes vil at fotballen skal klare seg sjøl, og at kulturen skal finansieres over statsbudsjettet. Foto: Scanpix Vis mer

Oppgitt

President Steinar Knai i Padleforbundet er også oppgitt over dagens fordelingsnøkkel for tippemidlene.

-  For Rune Hauges 100-millionershonorar kunne vi drevet forbundet vårt i 30 år. Fordelingsnøkkelen må revurderes. Padlerne har vært de flittigste medaljesankerne i de tre siste sommerolympiadene, men dette gjenspeiler seg ikke i finansieringa av idretten.

Knai mener alle de små særforbundene bør få mer penger. Da må fotballen vise mer moderasjon.

Triathlonforbundet er også enige med idrettspresidenten i at fotballen får for mye.

-  Frekt av Kåfjord

-  Det var frekt da fotballpresident Sondre Kåfjord tidligere i år sa at de små forbundene fikk for mye penger. Når han nå igjen sier at fotballen får som fortjent, dummer han seg ut på vegne av idretten sin, mener president Kåre Kjøtta i Triathlonforbundet.