Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballframtidas topp 10

Stig Inge Bjørnebye kom fra 69-generasjonen og var en kollektiv kjempe for Drillos. 10 år etter VM-gjennombruddet i USA sier han at framtidas Norge har et typeregister det store helte-laget ikke var i nærheten av.

BAHRAIN (Dagbladet): Hareide-assistent Stig Inge Bjørnebye (35) lar Dagbladet sette opp lista over de 10 mest spennende tippeligaspillerne for landslagsframtida. Som en av Norges sjefer vil han ikke gå konkret inn på enkeltspillere av hensyn til unødvendig forventningsskaping og fotballhusets fred. Men han liker utvalget, og typene.

Og ikke minst:Han liker det faktum at det utenfor vårt tippeliga-utvalg kryr av neste generasjons potensielle landslagspillere, pluss utenlandsproffer som etablerte John Carew (25), fjorårets komet Morten Gamst Pedersen (23) og Azar Karadas (23).

-  De individuelle ferdighetene var ikke det Drillos ble gjenkjent på, sier Bjørnebye. Derfor er det enormt gledelig å se at dagens unge spillere utvikler et langt bredere register.

Gledelig forskjell

-  Vi er i ferd med å få en bredde som rent ferdighetsmessig gjør det mulig å spille på mangfoldet.

Han gir følgende eksempel på det han mener er den store forskjellen på da og nå:

-  Internasjonal fotball på høyeste nivå - den vi ser på TV daglig - gir impulser, sier Bjørnebye.

-  Jeg kaller det signalgiving og det kan ikke vurderes høyt nok. Og så øver de på det de ser, tilegner seg ferdigheter, og er det hensiktsmessig å ta ned ballen med yttersida av foten så gjør de det - med begge beina.

-  Min generasjon hadde stort sett mer enn nok med å bruke innsida av det ene beinet vi hadde.

Men det er ikke nok å være en Jan Gunnar Solli som er god for Rosenborg, en Daniel Braaten som kan bli helt vidunderlig for samme klubb eller en Daniel Fredheim Holm som innimellom grandiost spill for Vålerenga viser et kroppsspråk som kan minne om fotball-hat. Det er heller ikke nok å være i besittelse av alt det de andre på lista har per dato. For skal spillere fra topp 10 lista kunne lyse i et eventuelt EM i 2008 må det lyttes, læres og øves mer enn noen gang.

I denne sammenhengen er Bjørnebye en viktig og pedagogisk streng faktor ut over all den gode jobbinga landslagstrenerne gir klubbene skryt for.

-  Flid, sier Bjørnebye med enhver husmorskole-rektors iboende petimeter-innstinkt. -  For meg er flid en enormt viktig faktor i fotballen. Dethandler f.eks. om noe så enkelt som å slå en pasning fra A til B uten press. Jeg krever at den skal slås med innlevelse og bestemthet.

Fordi:

-  Se på Zidane alle dere unge - og lær. For han slår ikke bare ballen videre til nestemann - han spiller den fra seg med flid, konsentrasjon og i stor hastighet.

-  Vi har ikke hatt kultur for å øve på sånt, men det er på høy tid å gjøre noe med det.

Stig Inge Bjørnebye skryter av at mange av de unge spillerne er flinke til å holde fokus på det de skal gjøre. Han ser til og med en klar forbedring fra tidligere. Men skal lista vår slå til må spillerne tilegne seg et par dimensjoner til.

Forbildenes ansvar

Et av dem handler om å lære seg å være det forbildet man er blitt.

-  Ansvaret er stort. Både overfor seg sjøl og omgivelsene må spillerne være klar over signalene de gir. Det er en klisje, men den gjelder like fullt:-  Ingen ting kommer rekende på ei fjøl.

Hvilket betyr følgende:

-  Man må være på tå hev hele tida. Steget fra lovende og god, til å bli enda bedre på toppnivå krever meget hardt arbeid. Man må ha innlevelse i det man gjør for å oppnå utvikling.

Og:

-  Da er vi tilbake ved flid.

Men hvor mange av dem vil trene av seg valpetaktene og bli en av Norges nye helter?

-  Umulig å si. Noen går to steg på én sesong, andre trenger mer tid og noen klarer det ikke i det hele tatt. Men jeg er enig i at disse gutta bør bli landslagspillere og selvfølgelig har vi blinket oss ut navn. Men jeg velger likevel og vente å se.

-  Fordi de må utvikle seg,FAKTA

Lista

Lista rangerer fra én til 10, men plasseringene er ikke det viktigste. Det eneste som er sikkert er at det er trangt om plassen, og at disse spillerne har en lysende framtid foran seg hvis de, som Stig Inge Bjørnebye presiserer på det sterkeste, «har de holdningene og evnene som skal til for å lykkes».

3. Tomasz Sokolowski, FC Lyn Oslo (25.06.85)
6. Ardian Gashi, Vålerenga (20.06.81)
7. Daniel Fredheim Holm, Vålerenga (30.07.85)
8.Thomas Holm, Vålerenga (19.02.81)
9. Lars Iver Strand, Tromsø (07.05.83)
10. Per Ciljan Skjelbreid, Rosenborg (16.06.87)
FRAMTIDSTRO: Norges assistenttrener Stig Inge Bjørnebye i ankomsthallen på flyplassen i Bahrain.
1. Jan Gunnar Solli, Rosenborg (19.04.81)
4. Brede Hangeland, Viking (20.06.81)
5. Daniel Braaten, Rosenborg (25.08.82)
2. Alexander Ødegaard, Roseborg (13.09.80)