Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

WAGs under VM i 2006

Fotballfruene satte VM på hodet og fikk skylda for England-fiaskoen: - Vi hadde ingen anelse om hvor hysterisk det ville bli

De kom, de brukte penger, de elsket oppmerksomheten. Men var det egentlig fruene til de engelske stjerne som ødela 2006-VM for England?

WAGS i 2006-VM: Fra venstre til høyre (kjærestens navn i parentes): Lisa Roughead (Michael Carrick), Rebecca Robinson (Paul Robinson), Emma Hadfield (Gary Neville), Nicola Carragher (Jamie Carragher), Roland Mack (Direktør i Europa-Park), Elen Rives (Frank Lampard), Carly Zucker (Joe Cole), Jürgen Mack (Europa-Park-manager), Michaela Henderson-Thynne (Steward Downing), Coleen McLoughlin (Wayne Rooney), Alex Curran (Steven Gerrard), Toni Poole (John Terry). Foto: AFP/NTB Scanpix
WAGS i 2006-VM: Fra venstre til høyre (kjærestens navn i parentes): Lisa Roughead (Michael Carrick), Rebecca Robinson (Paul Robinson), Emma Hadfield (Gary Neville), Nicola Carragher (Jamie Carragher), Roland Mack (Direktør i Europa-Park), Elen Rives (Frank Lampard), Carly Zucker (Joe Cole), Jürgen Mack (Europa-Park-manager), Michaela Henderson-Thynne (Steward Downing), Coleen McLoughlin (Wayne Rooney), Alex Curran (Steven Gerrard), Toni Poole (John Terry). Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Torsdag ble England klare for VM i Russland neste sommer. For elleve år siden røyk landet ut i kvartfinalen mot Portugal etter straffesparkkonkurranse, og blant unnskyldningene til fiaskoen var WAGs (fotballfruer).

I tidlige morgentimer 2. juli 2006, på en hotellbar i tyske Baden-Baden, kom en gruppe engelskmenn over en tysker som var enda mer fortvilet enn dem, over at Englands VM-eventyr fikk en brå slutt mot Portugal.

- Det var barsjefen for Garibaldi's bar. Han var full og gråt ukontrollert, sier journalist Andy Lines.

- En av oss la armen rundt ham og sa at det ikke var så ille, men han var egentlig ikke så bekymret for England. Han sa: «De beste tre ukene av livet mitt er over. Dette vil aldri skje igjen».

Åtte år seinere i puben som av lokale blir kalt «Guds venterom», er det vanskelig å ikke si seg enig. Bortsett fra et par Wayne Rooney-bilder i Garibaldi's bar, er det lite som minner om den beste måneden i 2006, i en by som har huset kjendiser som Dronning Victoria, Marlene Dietrich, Charles de Gaulle og Adolf Hitler og som for et kort øyeblikk ble berømt igjen noen uker i 2006.

Det hadde lite å gjøre med Rooney og lagkameratene hans, som tilbrakte store deler av oppholdet på hotellet Schloss Buhlerhohe, en 20 minutters kjøretur opp i fjellene.

Æren tilhørte Rooneys framtidige kone Coleen, en moderne Dronning Victoria, hennes venninne Cheryl og en gruppe høye, slanke og delvis oransje unge damer som dro til Baden-Baden for å vise støtte til sine kjærester og ha det moro med vennene sine.

I stedet endte de opp med å få skylden for Englands VM-fiasko. Pressen kalte dem «hooligans med kredittkort», men for de fleste var de kjent som WAGs, en forkortelse for «wives an girlfriends» som døpt av Daily Mail.

Du husker kanskje noen av overskriftene. Victoria Beckham som etter ryktene tok med seg 60 par solbriller. At de drakk flasker med musserende vin som Veuve Clicquot gjennom sugerør. At reisen dit kostet over en halv million kroner. Hvordan Frank Lampards kjæreste Elen Rives skjelte ut tyske fans. Og hvordan Joe Coles partner Carly Zucker jogget rundt i en liten topp grytidlig på morgenen, og med det ble yndet mål for tabloidene.

Eller kanskje du bare husker bakrusen.

- Det ble litt som et sirkus, sa Rio Ferdinand i 2008.

- Fotball ble nesten vorspielet til selve festen. Folk bekymret seg mer over hva folk hadde på seg eller hvor folk gikk enn det engelske laget, mente han.

GLADE I SHOPPING: Carly Zucker (kjæresten til Joe Cole)og Vanessa Perroncel (kjæresten til Wayne Bridge har lunsj i Baden-Baden. Foto: NTB Scanpix
GLADE I SHOPPING: Carly Zucker (kjæresten til Joe Cole)og Vanessa Perroncel (kjæresten til Wayne Bridge har lunsj i Baden-Baden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Beckham ville ha fruene der

Da Det engelske fotballforbundet (FA) annonserte hvor England skulle være stasjonert under VM tilbake i desember 2005, virket det utenkelig at det skulle komme kritikk. Det sa iallfall Brigitte Görtz-Meissener, som jobber på turistkontoret i Baden-Baden.

- Du kunne ikke fått det bedre enn å bo i den fantastiske Svartskogen, hvor du kan samle opp energi og være godt forberedt til kampene.

- Vi trodde det var så bortgjemt som det var mulig, sier daværende styreforman i FA, Brian Barwick.

- Hotellet og treningsbasen var milevis fra byen. Vi bodde i en bakke og jeg mente det var en av de mest isolerte stedene jeg hadde vært på. Samtidig visste vi at spillernes koner kunne bo i byen i Brenner's Park hotell og se kjærestene sine til tider, men stort sett ha friheten til å gjøre som de ville.

Da basen ble avslørt desember 2005, sa trener Sven-Göran Eriksson noe om hva som kan ha vært agendaen til spillernes partnere, da han lovpriset Baden-Baden som oppholdsted:

- Fantastisk atmosfære, med noen vidunderlige restauranter og cafeer.

Svensken hadde drevet hard lobbyvirksomhet for både oppholdssted og for at spillerne kunne ta med seg familiene på turen dersom de ønsket det, og det gjorde de.

Av de 23 spillerne i troppen var det kun Aaron Lennon som ikke tok med seg en partner, og alle spillerne hadde støtte fra familiemedlemmer. Totalt var det 110 personer i det engelske apparatet.

- Sven var en god venn av David Beckham og Beckham mente at konene burde være der, sier journalisten Oliver Holt.

- Du kan se hvorfor Baden-Baden appellerte til Sven som oppholdssted. Det er fint. Det har et veldig eksklusiv spa. Det har et operahus. Det er en nydelig elv som renner gjennom en park. Det nærmeste vi kommer i England vil være et sted som Bath, men mindre og mer chi-chi, sier han.

Drøm for tabloidene

Det var mange som var kritiske til at England inviterte med seg WAGs, med den tidligere England-kapteinen Alan Shearer og tidligere manager Sir Bobby Robson i spissen, som mente at de bare skulle vært med på Englands oppkjøring i Algarve.

Men både Eriksson og Beckham påpekte at konene deres ville klare seg selv. Det forteller David Davies, en som jobbet høyt i FA-systemet på det aktuelle tidspunktet.

- Vi kunne ikke gå imot ønsket til kapteinen og du må gi treneren det treneren vil ha. Andre managere går andre veien og vil ha privatliv. Glenn Hoddle hadde det som høyeste prioritet i 1998, det samme hadde Fabio Capello i Sør-Afrika. Det er forskjellig. Noen trenere og managere mener det er best å ha kjærester og koner langt unna laget.

Det var saken i 1966, da England-troppens kontakt med sine bedre halvdeler under VM-suksessen var en samlet shoppingtur i Golders Green. Samtidig hadde nasjonens forhold til kjendiser over de neste 40 årene forandret seg også.

Mens Tina Moore, Norma Charlton, Judith Hurst og resten av fruene i 1966 kunne gå ubemerket rundt i butikkene, ble fruene i 2006 forfulgt av sladdermagasinene OK!, Closer, Heat og Hallo.

Etter tabloidenes korte pause etter paparazzi-kritikken som oppsto etter Prinsesse Dianas død i 1997, var tabloidene nå tilbake for fullt, hvor hvert forsidebilde av Victoria Beckham garantert ville øke salget med titusenvis av eksemplarer i en tid da det var nedgang i salgstallene.

Avgjørelsen om å tillate WAGs å bli med til Baden-Baden var en inngang til himmelen for avisene.

- Vi visste før vi dro dit at det ville bli stort, men vi hadde ingen anelse om hvor hysterisk det ville bli, sier Andy Lines.

- Vi skapte et beist som ikke kunne kontrolleres og folkene vi møtte fra FA der nede erkjente det.

Innen fruene hadde landet med et fly fra flyplassen Stanstead, hadde det allerede begynt å utarte seg som en scene fra «Fotballfruer». Elen Rives mistet flyet etter å ha forsøkt å komme om bord med fem store vesker i håndbagasjen. Samtidig ble det spekulert i om fru Beckham ankom fra Madrid med 30 par bukser.

Både England og fruene hadde en nølende start på turneringen. Dagen etter at fruene ankom Brenner's Park og gikk til sengs rett etter middag, hadde spillerne ikke imponert i seieren over Paraguay. Det var her veiene deres skiltes.

Mens mennene sleit turneringen gjennom, viste kvinnene seg fram på en imponerende måte resten av tiden, med shopping, drikking og underholdning av folkene som var igjen i England.

SKAPTE OPPSTANDELSE I PRESSEN: Cheryl Cole, daværende kjæreste av Ashley Cole, og Victoria Beckham var blant dem som reiste til VM i 2006. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix
SKAPTE OPPSTANDELSE I PRESSEN: Cheryl Cole, daværende kjæreste av Ashley Cole, og Victoria Beckham var blant dem som reiste til VM i 2006. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix Vis mer

Populære klubber

Tonen var satt da fruene dro tilbake til Brenner's Park etter åpningskampen. De samlet seg i hotellbaren, hvor underholdningen primært var en pianist ved navn Fredrico, som spilte musikken til Cole Porter. Så ble det bestilt drinker av typen Peach Bellini, som ankom i sjampanjeglass dyppet i sukker.

Glassene ble raskt tømt og det ble bedt om flere. Noen få minutter seinere var pianomannen erstattet av en latterfull gjeng som sang Queens-balladen We Are The Champions, høyt og falskt.

Pizza og potegull ankom på sølvfat og ble konsumert sammen med flere Peach Bellini-drinker, vin og øl. Mens noen ga seg og krøp i seng før midnatt, var det en hard kjerne som dro til en av byens få nattklubber, Garibaldi's, hvor de kjøpte Möet til 3000 kroner flaska og ni vodka Red Bulls. Coleen, Elen, Carly, David Beckhams søster Joanne og Steven Gerrards partner Alex Curran var blant dem.

Kvelden ble avsluttet rundt 03, etter at Rives hadde inntatt en benk for å fremføre en entusiastisk danserutine.

- Hun skadet til og med ikke benken med stiletthælene sine, uttalte bareier Carmine Tortora.

Med sin enkle atmosfære, sitteplasser utendørs og baransatte som holdt en stø hånd på ølkranene, ble Garibaldi's fort samlingsstedet for fruene under VM.

- Vi husker de godt, sier kvinnen som er i andre enden av bartelefonen på gebrokkent engelsk.

- Fruene hadde det gøy og vi hadde aldri problemer med dem. Det var veldig moro.

Nattklubben Maxis var også populær, særlig for Rives, som under et besøk fikk en tysk gjeng som sang «Vi kommer til å vinne cupen», til å holde kjeft. I stedet reiste Rives seg opp på bordet og sang «I Will Survive». Men siden Maxis kun hadde oppe i helgene, betydde det at fruene festet mest på Garibaldi's.

En minneverdig kveld var under en middag som ble organisert av Nancy Dell'Olio, som ble avholdt i et slott fra 1300-tallet. Etter å ha spist et herremåltid, returnerte fruene til Garibaldi's hvor de samlet opp en imponerende barregning, som inkluderte flere flasker med Legas Grand Cru-sjampanje, flere vodka Red Bulls og flere glass med Möet blandet med jordbærsirup.

Coleen McLoughlin (dama til Wayne Rooney) ledet allsangen den kvelden, som inkluderte et samlet rop på versene til «We're not going home», etterfulgt av Three Lions, Rives' versjon av «Super Frankie Lampard» og en versjon av God Save The Queen som ble ledet av ingen ringere enn Neville Neville, faren til Gary og Phil.

Nesten like populære var shoppingturene til fruene, og eierne av Gucci og Hermes-butikkene i Baden-Baden fikk betalt for avgjørelsen om å kjøpe inn et ekstra lager med tøy til en pris av to millioner norske kroner. Kredittkortene gikk også varmt i butikkene Monica Scholz, Gero Mure og juvelforhandler Bijou Birgitte.

19. juni, dagen før den siste gruppespillskampen, ble det brukt 570 000 kroner i løpet av en time, da Coleen viste fram kjøp for 9000 kroner og stolt fortalte en reporter:

- Jeg skulle bare ut å gå en tur og jeg har kommet tilbake med noen småting.

Den tyske avisa Bild slo til med følgende dom: «Det har blitt til Shopping-Shopping i Baden-Baden».

Det var et daglig mønster som ble synlig i pressen.

- Morgenkaffe eller kanskje en joggetur i byen, shopping, tilbake til hotellet, så drikke seg full, sier fotograf Andrew Stenning.

- Det tok av. De tok ikke noen pauser og det gjorde ikke vi heller. Hviledagene var da vi ble sendt for å dekke Englands kamper.

VM-NEDTUR: Wayne Rooney fikk blant annet rødt kort i kvartfinale-exiten mot Portugal. Foto: REUTERS/Shaun Best/NTB Scanpix
VM-NEDTUR: Wayne Rooney fikk blant annet rødt kort i kvartfinale-exiten mot Portugal. Foto: REUTERS/Shaun Best/NTB Scanpix Vis mer

Dårlig forhold til journalister

Da de engelske avisene begynte å skrive om den første kvelden på byen, begynte fruene å se på reporterne med mistro. De ble ikke mindre paranoide av at flere bodde på hotellet med dem.

- Noen så på det som et problem, sier Oliver Holt.

- Aaron Lennons familie var spesielt klare på at vi ikke skulle være der, sier han.

De som var på plass for å utelukkende dekke fruene, var heller ikke velkomne. En kvinnelig journalist som hadde booket rom som en ferierende brite, ble konfrontert og bedt om å forlate hotellet.

En annen som hadde fått innpass hos fruene og var med dem på en dagstur til en fornøyelsespark, ble også konfrontert med at noen av de andre jentene kunne finne på å «rive av deg det falske håret».

Det gikk også en kule varmt en kveld i Garibaldi's da alle var «dritings og sang», ifølge Andy Lines.

- En av fruene var forbanna på meg av en eller annen grunn og skreik fra andre siden av baren: «Hvorfor ble du født så forbanna stygg?» Jeg ble geleidet ut av baren av sikkerhetsvakter, mens et tredvetalls fruer vinket farvel og sang «Cheerio, cheerio, cheerio».

- Men vi hadde ankommet fire eller fem dager før fotballfruene og jeg var allerede venn med eieren. Jeg tok fram mobilen, ringte ham og innen et minutt var jeg tilbake, til stor jubel fra kollegene mine.

Forholdet deres til paparazziene gikk i motsatt retning, sier Lines.

- I starten var det fem eller seks paparazzier der og de gjorde avtaler med fotballfruene. Det var en frue, ikke Carly Zucker, som tok seg en joggetur i byen iført en liten topp. Vi så henne med en av paparazziene seinere, hvor hun så på bildene han hadde tatt med kameraet og sa: «Send meg det, og det og det».

- Men det er et tveegget sverd. Disse paparazziene var ganske uvennlige. Jeg var med en pressefotograf og vi så Ashley Cole sitte på utsiden av en restaurant på andre siden av veien hvor han spiste lunsj. Så fotografen tok fram en stor linse og tok noen bilder. Da så vi at en av paparazziene gikk rett opp i ansiktet på Cole og knipset i vei. Det fikk alle til å se dårlig ut, sier Lines.

Dette sier Andrew Stenning om situasjonen:

- Fotballfruene visste at paparazziene likte å være nære, på et mål som var alene. Så de begynte å gå ut samlet, slik som reklamen «Here Come The Girls». I tillegg skjedde de størst tingene inne på Gibraldi's og Maxis hvor de ikke kom inn. De eneste bildene som ble tatt de kveldene ble tatt av sivile med mobiltelefoner.

Til slutt reiste de fleste paparazziene hjem. De hadde blitt nedkjempet. Men nå møtte fotballfruene en vanskeligere motstander - en kritisk verdenspresse.

«De brukte mer på ti minutter enn mesteparten av oss bruker på klær i halve levetiden», snerret tyske Bild.

«Selv ikke butikkene til Vuitton og Gucci klarer å hamle opp med angrepene til hooligans med visakort», mente den spanske avisa ABC.

De som var tett på hendelsene var ikke enige.

- Fotballfruene gjorde veldig lite bortsett fra å hygge seg på samme måte som rike og unge kvinner vil gjøre, sier Holt.

Selv om fruene gråt offentlig etter Englands tap for Portugal, var de glade for å kunne reise hjem. Alt som gjenstod var en rask shoppingtur, hvor nesten 300 000 kroner ble brukt, en siste drink på Garibaldi's, hvor de fikk presentert en kake med bilder av St. George, og utsjekkingen fra Brenner's.

Det siste tok litt lenger tid en planlagt på grunn av den ekstra regningen fruene hadde samlet opp på toppen av de 260 000 kronene rommene kostet. Rives hadde brukt snaut 286 000 kroner, mens Curran fikk en regning på rundt 253 000 kroner, som inkluderte 60 flasker med rosa sjampanje til 750 kroner stykket.

Minneverdig tid

I Baden-Baden blir fruene husket.

- Det var en glede og veldig moro, sier Göertz-Meissener.

- Baden-Baden er en stor fest, det er det jeg hele tiden får høre.

Men slik var det ikke på toppen av hierarkiet i engelsk fotball, hvor festingen fikk konsekvenser.

- Jeg husker en dag i Soho Square, ikke lenge etter at vi hadde kommet tilbake, hvor det var et møte for å diskutere om fotballfruene hadde hatt negativ innvirkning. Det var et par folk i rommet som mente det, sier David Davies.

Oliver Holt legger til:

- Du kan si at Baden-Baden og Sven banet vei for den autoritære Fabio Capello.

Gjorde FA en feil da de tillot fotballfruene å reise til Baden-Baden? Brian Barwick konkluderte for seg selv.

- Jeg må selvfølgelig respektere det spillere som Steven og Rio har sagt, innrømmet han.

- Når det er sagt, dersom du har folk som Victoria Beckham og Cheryl Cole på samme plass, så vil du få interesse fra pressen, og spillerne ville ikke at partnerne skulle være der.

Davies legger til:

- Fotballfruene var et fantastisk tilleggs-element som ble tillagt en viktighet og betydning som ble blåst ut av alle proporsjoner. Dersom noen tror at England ikke vant VM på grunn av koner og kjærester, så må de få lov til det, men jeg er ikke enig.

- Jeg vil spørre dem dette: «Hvem vant VM i 2006?» Italia. Og hva skjedde dagen etter finalen? Italia fløy til Roma, og ut av flyet kom Marcelo Lippi og Fabio Cannavaro, som holdt trofeet. Og hvem var like bak dem? Resten av spillerne og deres fotballfruer. De italienske fruene hadde også vært der.

- I Baden-Baden var det mange folk som hadde det veldig gøy, men det kostet oss ikke VM.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!