Fotballgalskap i Saudi-Arabia

En fatwa mot fotball har fått saudi-arabiske fotballspillere til å bytte ballen med hellig krig i Irak. Dette har startet islam-debatt.

Islamske ekstremister skal den siste tida ha oppfordret saudi-arabiske fotballspillere til å slutte og spille fotball fordi «det er ulovlig ifølge islam», ifølge den saudiarabiske avisa Al-Watan.

- Fotball er ulovlig ifølge islam. Dra heller og utfør jihad i Irak, er beskjeden fotballspillerne har fått fra flere religiøse ledere i Saudi-Arabia. Dette har fått i gang en islam-debatt i det konservative landet.

Feil med gult kort

En rekke unge atleter skal ha blitt influert av anti-fotball-fatwaen, som blant annet ble publisert i avisa Al-Watan den 25. august i år. En av Saudi-Arabias fotballspillere, Majid Al-Sawat, ble nylig arrestert mens han planla å utføre en selvmordsaksjon i Irak, skriver MEMRI.

Fatwaen er opprinnelig fra 2003, og inneholder så mange som 15 punkter for hvorfor det er ulovlig å spille fotball ifølge islam. Hvis disse punktene skal følges, blir det omtrent umulig å spille fotball. I hvert fall slik vi kjenner til sporten i dag. Dagbladet.no gir deg de tre første reglene i fatwaen:

1. Ikke spill fotball med fire linjer (omkring fotballbanen), siden dette er måten de ikke-troende og de internasjonale fotballreglene krever at banen er før spillet settes i gang.

2. En bør ikke bruke terminologi etablert av de ikke-troende. Som «straffespark, corner og mål». De som bruker disse termene burde bli straffet og bli tatt ut av spillet. De burde også bli fortalt offentlig: «Du begynner å ligne en ikke-troende, og det er forbudt».

3. Hvis noen faller under spillet og brekker hånd eller fot, skal han ikke stoppe å spille. Det er heller ikke lov å rope \'frispark\' hvis ballen treffer en hånd. Den som har forårsaket skaden skal ikke få gult eller rødt kort. Saken skal i stedet bli behandlet i muslimsk rett.

Sinte kommentatorer

Fotball-fatwaen har skapt harme hos mange. Kommentatorer og spaltister frykter at slike fatwaer kan føre til mer ekstremisme blant landets ungdom. Det trengs ikke i landet som oppfostret elleve av de tretten flykaprerne i USA den 11. september 2001.

-(Hva vi snakker om) er ungdom fra Al-Taif-området. Som ikke er gale eller trøblete. De kommer heller ikke fra hjem som oppfordrer til en spesiell form for ideologi. (..) Så møter de en fatwa i Al-Watan.

- Dette er en fatwa som ikke kan gjennomføres av noen som har levd de siste århundrene. Likefullt er det noen som har ønsket å spre budskapet... for å forvandle ungdom til maskiner som skal utføre ordre som kan gå så langt som å spre død...», raser den saudi-arabiske spaltisten Hamud Abu Taleb i Al-Watan.

Også spaltist-kollega Youssef Al-Dini er sinna:

- Dette krever at vi må gå grundig gjennom vår religiøse debatt og korrigere den for å beskytte ungdommen vår fra kloa til de ideologiske og religiøse ekstremistene, skriver han og oppfordrer til moderasjon.

Ulama-motstand

Saudi-Arabias øverste religiøse leder, muftien Abd Al-Aziz Ibn Abdallah Aal-Sheikh, forkaster anti-fotball-fatwaen. Han mener at islam ikke forbyr unge saudi-arabere å spille fotball etter internasjonale regler. Den religiøse lederen ønsker nå i stedet at Saudi-Arabias religiøse politi tar ut tiltale mot personene som utstedte fatwaen, ifølge MEMRI.

- Det er ikke noe galt med linjene (som omkranser fotballbanen), dommeren eller fotballreglene. Alt som kommer fra Vesten, men som ikke er enestående for Vesten, er lov. Fotball er blitt en verdenssport og eies ikke bare av de ikke-troende, sier sheikh Abd Al-Muhsin Al-Abikan, rådgiver i Saudi-Arabias justisdepartement.

SPILLER LIKEVEL: Saudi-Arabias landslag har hittil sluppet mørkemennenes forbud og regler. Her feirer Al Anbar Mohammed målet mot Sør-Korea i VM-kbvalifiseringen i august.