Fotballhelt med sjokkmelding: - Betalte broren min 700 000 kroner for å ikke komme ut av skapet

Truet sin egen bror.

TRUET: Den tidligere Wimbledon-stjernen John Fashanu truet sin bror Justin Fashanu for at han ikke skulle offentliggjøre sin homoseksuelle legning. Foto NTB Scanpix
TRUET: Den tidligere Wimbledon-stjernen John Fashanu truet sin bror Justin Fashanu for at han ikke skulle offentliggjøre sin homoseksuelle legning. Foto NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Homofili og engelsk fotball har historisk sett vært en uforenlig kombinasjon. Blant annet nektet en Middlesbough-spiller i 2000 å skifte sammen med Mikkel Beck fordi han trodde dansken var homofil. Justin Fashanu er kjent for å være den første åpne homofile spilleren i engelsk fotball, men det hele endte i en tragedie.

En av dem som reagerte, var broren John Fashanu. Med 267 kamper for Wimbledon og 107 mål er han en ekte Wimbledon-legende. Han syntes det var forferdelig da broren Justin ville komme ut av skapet.

- Jeg glemmer aldri den gangen Justin fortalte at han var homofil og at han ville gå ut med det i media. Jeg sa at det må han for all del ikke gjøre og spurte om han var gal, forteller John Fashanu til The Mirror.

Uttalelsene sjokkerer England og er omtalt i majoriteten av de største engelske avisene.

- Jeg bønnfalt ham. Jeg truet ham. Jeg gjorde alt for at han ikke skulle komme ut av skapet. Jeg ga ham penger, for jeg ville ikke ha den skammen over meg og min familie, fortsetter han.

Han ga broren 700 000 norske kroner for å holde munn. Justin tok imot pengene, men sto likevel åpent fram om sin legning like etter. Det medførte latterliggjøring og drapstrusler.

- For meg og min familie var det Hiroshima og Nagasaki på en gang. Det var et forferdelig sjokk. På den tiden var homofili tabu. Folk fikk bank på nattklubbene for å være homofile. Det er annerledes nå, sier Wimbledon-legenden.

Tok sitt eget liv Det endte i en tragedie. I 1998 tok Justin sitt eget liv etter at han ble anklaget for å ha hatt sex med en 17 år gammel gutt, som på den tiden var forbudt i delstaten.

Dagbladet har tidligere laget en omfattende reporatsje på Justin Fashau. Da fortalte Einar Aas, Norges første engelske fotballproff, om hvordan det var å spille sammen med Justin i Nottingham Forest.

- Han var veldig hyggelig, en skøyer som pratet med alle. Ingen visste hva som rørte seg på innsida hos ham. Han gikk heller aldri ut med sin legning. Selv hadde jeg ikke snøring, sa Aas til Dagbladet den gang.

HELT: Tidligere Wimbledon-spiss John Fashanu jublet mye på Wimbledons hjemmebane, men hadde tøffere på sin egen hjemmebane. Foto: Colorsport / Andrew Cowie
HELT: Tidligere Wimbledon-spiss John Fashanu jublet mye på Wimbledons hjemmebane, men hadde tøffere på sin egen hjemmebane. Foto: Colorsport / Andrew Cowie Vis mer

Forrige uke skrev engelske medier at to Premier League-spillere står klare til å fortelle om sin legning. Den ene skal være engelsk landslagsspiller.

Innrømmer feil Det var i kjølvannet av det at John Fashanu lettet på sløret om sin avdøde bror. I 2012 uttalte han faktisk til The Telegraph at Justin ikke var homofili.

- Jeg tror ikke han var homofil. Han var ikke det, hevdet han hardnakket til The Telegraph da.

Nå gir han altså verden en helt annen versjon.

- Nå er det annerledes. Nå er det ikke et problem lenger. Hvis Justin hadde kommet ut av skapet som fotballspiller i dag, hadde han blitt hyllet som en helt i stedet, sier broren.

- Jeg har aldri snakket om dette før nå, ettersom jeg har vært stemplet som en homofob. Jeg forstod ikke broren min og ville bare beskytte ham og min familie. Men ting har forandret seg, og nå innrømmer jeg at jeg reagerte feil, sier John Fashanu.

TOK SITT EGET LIV: Justin Fashanu er kjent for å være den første åpne homofile spilleren i engelsk fotball. Det endte med at han på tragisk vis tok sitt eget liv.
  Foto: AP Photo/PA files
TOK SITT EGET LIV: Justin Fashanu er kjent for å være den første åpne homofile spilleren i engelsk fotball. Det endte med at han på tragisk vis tok sitt eget liv. Foto: AP Photo/PA files Vis mer