Fotballhovedstaden

BERGEN/OSLO (Dagbladet): VIF-trener Kjetil Rekdal og Lyn-trener Sture Fladmark smiler bredt etter storseirene i Bergen og på Ullevaal og håper at suksessen nå vil skape fotballfeber i hovedstaden.

Vålerenga knuste Brann i Bergen, og på Ullevaal vant det andre Oslo-laget en fortjent seier mot favorittene fra Molde. Om ni dager, 11. mai, møtes de to Oslo-lagene til best i byen-kamp.

Fire serierunder er naturligvis tidlig, men det gir uansett en liten pekepinn: Med Lyn på tredjeplass og Vålerenga på fjerde henger begge Oslo-lagene med i toppen av norsk fotball - like bak overraskelseslaget Bodø/Glimt og Odd.

1984

- Oslo er en storby som har ligget brakk, og det betyr mye for Oslo-fotballen at både vi og Lyn har fått en god start, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

Oslo har ikke hatt seriemesteren siden dagens Molde-trener, Gunder Bengtsson, ledet Vålerenga til klubbens fjerde tittel i 1984 - med profiler som Vidar Davidsen og Pål Jacobsen på laget.

Men vi må helt tilbake til 60-tallet for å finne siste skikkelige Oslo-dominans i toppserien:

Mellom 1964 og 1966 vant Lyn, Vålerenga og Skeid hvert sitt seriegull.

I 1968 vant Lyn sin siste av to seriegull - da Harald «Dutte» Berg og Ola Dybwad Olsen herjet i Oslo-klubben.

Tar ikke av

Men en god sesongstart til tross, verken Kjetil Rekdal eller Lyn-trener Sture Fladmark tar av etter suksessen så langt.

- Vi skal passe oss. Det er viktig å holde begge beina på bakken. Vi skal ikke ta av slik som Vålerenga har gjort før. Nå har vi fått ei luke bak oss. Vi skal beholde fokus på å nå 30 poeng så snart som mulig, sier Rekdal bestemt.

I Ullevaal-garderoben satt tomålsscorer Per Egil Swift og snakket om egen suksess og den gledelige Lyn-oppturen.

- Jeg ble cupmester med Tromsø i 1996, men skal jeg være ærlig, tror jeg vel ikke at Lyn blir seriemestere i år. En plass blant de tre beste skal holde hardt, sier Per Egil Swift til Dagbladet.

Sammen med Jonny Hanssen tok han fullstendig luven av Moldes normalt veldig sterke midtbane og halte i land en fullt fortjent Lyn-seier.

Men hvem er best i by'n?

Det får vi svar på 11. mai - da lagene møtes på sin felles hjemmebane, Ullevaal stadion.

- Vi gleder oss veldig til den kampen. Og det er helt åpent hvem som kommer til å vinne, sier Lyn-trener Sture Fladmark.

Store Ohr

Gårsdagens Vålerenga-gutt, den hurtige og tekniske flankespilleren Stian Ohr, håper og tror at de gledelige resultatene nå vil trekke folk til landslagsarenaen.

- Etter den åpningen vi har fått på sesongen, kan vi fort få 15000 tilskuere hjemme mot Odd Grenland på søndag. Det ser ut som om vi er i ferd med å få til noe stort i hovedstaden. Det er utrolig gøy å være med på å bidra til å utvikle toppfotball i Oslo, smiler Stian Ohr.

Og det som var en overlegen seier i Bergen i går, kunne fort blitt enda mer.

- Vi kunne ha vunnet med fem- seks mål. Da vi ledet med fire, ble det litt mye grums. Vi skulle ha spilt mer rett framover på banen. Brann hadde gitt opp, sier Rekdal.

VIF-JUBEL: Freddy dos Santos, Pa-Modou Kah, Tobias Grahn og Stian Ohr jubler etter at de rundspilte Brann i Bergen.
LYN-JUBEL: Per Egil Swift hopper jublende opp på skuldrene til målscorer Frode Birkeland, etter fortjent Lyn-seier på Ullevaal.