Fotball-VM for kvinner 2019

Fotballjentene mer populære enn Neymar og Mbappé

34 872 tilskuere var til stede på Allianz Riviera da Norge tapte mot Frankrike, over 1000 flere enn da Nice møtte PSG i Ligue 1 på samme stadion.

STILNET STADION: Man hørte ikke så mange andre enn den lille gjengen med nordmenn da Norge scoret i Nice. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
STILNET STADION: Man hørte ikke så mange andre enn den lille gjengen med nordmenn da Norge scoret i Nice. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

NICE (Dagbladet): Det endte med norsk tap for vertsnasjon Frankrike. 34 872 tilskuere så kampen.

Som i Frankrikes åpningskamp mot Sør-Korea var det et voldsomt trykk fra hjemmepublikummet før, underveis og etter kampslutt.

Det var over tre ganger så mange tilskuere på kampen mellom Norge og Frankrike i Nice, som på Norges første kamp mot Nigeria i Reims, der det knapt var halvfullt.

- Det var utrolig gøy å spille foran så mange folk. Vi skrek høyt til hverandre, men klarte nesten ikke å kommunisere, sier Ingrid Hjelmseth.

33 138 var rekorden for 2018/2019-sesongen på Allianz Riviera før onsdagens kamp, men den rekorden er nå slått. Flere ville se Caroline Graham Hansen og de norske spillerne mot Frankrike enn Paris Saint-Germain-stjernene Neymar og Kylian Mbappé mot Nice, som spiller her til vanlig.

- Det var en hyggelig nyhet. Morsom fun fact, sier Synne Skinnes Hansen.

- Det der er enormt kult. Det var bra trøkk fra start til slutt, sier Maren Mjelde.

Kontrasten var enorm fra kampene i den norske Toppserien, der 16 av 23 spillere i den norske troppen holder til. På ni serierunder i Toppserien har det vært 17 162 tilskuere totalt, noe som gir et snitt på 312 per kamp.

- Det er stor kontrast fra de 200 som er på Nadderud til de 35 000 som var her, ja. Men det viser jo bare at kvinnefotballen internasjonalt er på vei opp og fram. For generasjonen som kommer opp nå er det bare å glede seg, sier Hjelmseth.

Trente med støy

I forkant av VM trente de norske spillerne med stadionlyd på Melløs og Ullevaal for å øve på anledninger som denne. En laptop på indre bane, koblet til høyttaleranlegget, skulle gjøre treningen så lik en kampsituasjon som mulig.

- Jeg vil si at det hjalp. Vi trente på at vi ikke kunne snakke med hverandre. Det var mye støy i dag og man hørte ikke sine egne tanker. Dette er ikke akkurat hverdagskost. Jeg kommer til å huske det her resten av livet, sier Synne Skinnes Hansen, som spilte de siste minuttene som innbytter.

Det var skikkelig pipekonsert da det norske laget kom ut til oppvarming. Den samme intense lyden oppsto da Maren Mjelde og co. prøvde å spille seg ut bakfra.

- Det var veldig kult å spille foran så mange mennesker. Vi hørte hverandre lite. Det er sånne kamper man vil spille hver eneste helg, sier Mjelde.

Da Wendie Renard satte ballen i eget mål, ble det imidlertid helt stille.

- Ingenting er så kult som når det blir helt stille på stadion, som i dag. Men det var enda verre da det motsatte skjedde. Da Frankrike scoret var det et helt sinnssykt trykk, fortsetter Mjelde, og legger til:

- Før kampen ble vi enige om å holde øyekontakt og se på hverandre. Det synes jeg vi var gode til. Vi fikk gitt hverandre noen beskjeder da det var litt rolig, men det var ikke lett.

Matchvinner Eugénie Le Sommer oppsummerte stemningen på følgende måte:

- Det var helt utrolig. Det hjalp oss å ha publikum i ryggen. Jeg vil bare takke alle som kom hit i dag, sier Le Sommer til Dagbladet.

Fulle tribuner og god stemning er imidlertid ikke alltid tilfelle når Nice spiller sine kamper i Ligue 1. Det er sjeldent mer enn halvfullt når byens lokale lag spiller. Snittet var på 19 126 denne sesongen. Et fullsatt Allianz Riviera har plass til 35 624.

Marseille på topp

Hvis du skal oppleve virkelig god stemning på fotballkamp i Frankrike, må du se Marseille og Mario Balotelli på Stade Vélodrome, Alexander Søderlund og Ole Selnæs' gamle klubb Saint-Étienne på Stade Geoffroy-Guichard eller Strasbourg på Stade de la Meinau.

Det var hvert fall disse tre stadionene som kom på pallen da den franske storavisa L'Équipe utførte en spørreundersøkelse der de spurte spillerne om hvor de opplevde stemningen som best.

Også Stade de la Beaujoire i Nantes er kjent for god stemning.

Norges neste kamp er mot Sør-Korea i Reims mandag 17. juni klokka 21.