Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballjentene slo Nederland og får en ny mulighet for OL i Rio

Ada Hegerberg sikret seieren og scoret både 3-1 og 4-1. Onsdag kveld kan de scoringene være målene som sender Norge til OL.

NORSK JUBEL: De norske jentene kan juble over 4-1-seieren over Nederland.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NORSK JUBEL: De norske jentene kan juble over 4-1-seieren over Nederland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

• Norge - Nederland 4-1 (1-0)

ROTTERDAM (Dagbladet:) Sverige vant 1-0 over Sveits og har seks poeng. Norge slo Nederland 4-1 og har halvparten. Og slår de norske jentene Sveits onsdag kveld er OL-turen avhengig av at Nederland slår Sverige.

Det kan fort skje.

Ifølge rapportene fra Sverige-Sveits var nemlig de svenske jentene heldige.

I motsetning til Sverige-kampen var på Norge på fra avspark mot Nederland. Derfor kom også den første norske målsjansen allerede etter fire minutter. Og det var Ada Hegerberg, Kristine Minde som satt opp og Caroline Graham Hansen for kampens første avslutning.

Fra kort og skrått hold var det hele veien fordel Nederlands keeper.

Et par minutter senere fikk Manon Melis, en av tre jenter i et nederlandsk angrep der farten er stor, bruke akkurat det våpenet. Farten. Med ballen i beina utfordret hun det norske forsvaret, fikk våre jenter til å rygge og skaffet seg posisjon for skudd på 16 meter. Et angrep som fortalte hvilke utfordringer det norske forsvaret hadde.

Men en avslutning Cecilie Fiskerstrand plukket enkelt nede i sitt venstre hjørne.

Norge var bedre enn Nederland. Og det overordnede målet, å få ballen så tidlig som mulig til Caroline Graham Hansen, ble fulgt. Det er nemlig ikke så veldig mye vanskeligere enn det. Fordi CGH allerede er en av verdens beste kvinnelige fotballspillere. Og slik var det Norge som skapte sjansene på Sparta Stadion i Rotterdam - de tre første ved Caroline Graham Hansen.

Og du så hvordan det ga det norske laget et løft.

Ada Hegerberg er Europas toppscorer med et snitt på 1,7 scoringer per kamp i Frankrike. Men hun kan mer også. Og da halvtimen var spilt, og Norge fikk brudd midt i banen, var det Ada Hegerberg som bestemte seg og satte fart. Og da det ikke var mer bane igjen å utfordre kom innlegget som gikk forbi Caroline Graham Hansen på Nederlands femmeter.

Men det gikk ikke forbi Emilie Boshard Haavi.

1-0 Norge.

Nederlands fart på topp håndterte de norske jentene bra. Det var litt mer trøblete de gangene vi ble angrepet med crossballer fra kantene. Men det var ikke veldig farlig, de fleste nederlandske avslutningene kom fra returrommet.

Og de havnet stort sett på tribunen.

Caroline Graham Hansen lå nede et minutt etter et spark på foten i det 38. minutt. Det så ikke bra ut. Og da dommeren blåste av den første omgangen lå hun nede igjen. Da så det enda verre ut. Og fordi rommene det norske angrepet hadde å boltre seg i før pause garantert ville bli større de siste 45 minuttene, var det helt avgjørende at Caro kunne fortsette.

Og det kunne hun.

Hvilket var helt avgjørende. Fordi hun holdt Nederland på tå hev. Hver eneste gang Caroline Graham Hansen var involvert skjedde det noe. Så god er hun. Hun dribler når hun må og finner lagvenninner i bedre posisjoner når det er det beste. Og da Maren Mjelde satt i gang en kontring dypt nede på norsk halvdel spilte C.G.H. Kristine Minde i bedre posisjon utvendig.

Fordi Mjelde så akkurat den muligheten fulgte hun kontringen og var akkurat der hun skulle være for 2-0 a den første norske avslutningen ble reddet på streken.

Der og da var Nederland ferdig. Trodde vi. Men så scoret de på en kontring. Og minuttet senere skjøt de på innsiden av stanga. Plutselig var det Norge som hang i tauene.

Roger Finjord byttet Trine Rønning med Ingvild Stensland for å balansere den norske midtbanen. Det ble bedre. Så fikk Isabell Herlovsen et kvarter på topp for Emilie Haavi. Det ga oss trøkk. Og når Ada Hegerberg får plass til skuddfoten sin treffer hun som oftest.

Det ga 3-1.

4-1 kom fra samme jente etter ferdigscoret pasningen fra Isabell Herlovsen. Det betyr at Norge er med. Og ingenting er kjørt her, Nederland tror de kan slå Sverige.

Vi må håpe.