Fotballjenter får flest kneskader

Ragnhild Gulbrandsen røk korsbåndet. Hun er ikke alene blant kvinnelige fotballspillere. Nå kan en ny studie være med på å finne ut hvorfor.

Det er gjort lite forskning på skader blant kvinnelige fotballspillere, men nå skal et omfattende prosjekt gjøre noe med det.

Skadefrekvensen i kvinnefotball er like høy som blant menn, men det er en bekymringsfull andel alvorlige kneskader i kvinnefotball, spesielt framre korsbåndskader.

Mangler fakta

-  Fotball blir mer og mer populært blant kvinner. Skadeproblemet er stort, men vi mangler fakta. Det er gjort svært få studier på skader - og forebygging av skader - i kvinnefotball. Nå har vi for første gang mulighet for å innhente opplysninger blant en stor gruppe fotballspillere, sier prosjektleder Kathrin Steffen ved Senter for idrettsskadeforskning.

Senteret følger i år 2000 jentespillere på 120 forskjellige lag. Spillerne er mellom 14 og 16 år.

Oppvarmingsprogram

Hovedmålet med studien er å undersøke om det er mulig å redusere og forebygge antall fotballskader ved hjelp av et nytt oppvarmingsprogram.

60 av lagene følger programmet, F-MARC 11, som er utviklet av en ekspertgruppe i FIFA. De øvrige 60 lagene gjør det ikke.

KJEMPER: Ragnhild Gulbrandsen kjemper for å komme tilbake til fotballen etter at hun røk korsbåndet i januar. -  Men ikke for enhver pris, sier hun. Foto: Tom E. Østhuus
KJEMPER: Ragnhild Gulbrandsen kjemper for å komme tilbake til fotballen etter at hun røk korsbåndet i januar. - Men ikke for enhver pris, sier hun. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

-  Vi håper denne studien skal bidra til mer forståelse for skader i kvinnefotballen. Undersøkelsen vil gi oss svar på om vi kan redusere risikoen for vanlige og alvorlige skader i fotball. Vi vil også kunne undersøke betydningen av enkelte potensielle risikofaktorer, sier Steffen.

Positivt

Trondheim-Ørns Ragnhild Gulbrandsen vet hva det vil si å være skadet. I en kamp i 1998 røk hun korsbåndet. Siden er hun operert for jumpers knee, har hatt to akillesskader og et brudd i vristen.

I januar i år røk hun korsbåndet på nytt, denne gangen på trening.

-  Det er positivt at det endelig blir gjort noe med skadene i kvinnefotball. Forskerne klarer kanskje å komme fram til resultater som kan være med og forebygge skader, sier Gulbrandsen.

Hun har ikke gitt opp å komme tilbake på fotballbanen.

-  Jeg har håp om å komme meg tilbake, men ikke for enhver pris. Jeg vil ha et aktivt liv når jeg er ferdig med fotballen, sier hun.

Eggløsning

Senter for idrettsskadeforskning har ikke noe svar på hvorfor kvinnelige fotballspillere er mer utsatt for kneskader enn sine mannlige kolleger. Også i håndball er kvinnene mest utsatt for kneskader.

-  Det finnes en del hypoteser på hvorfor det er slik. Det kan ha betydning med selve anatomien til kvinnene. Det er også en fysisk forskjell mellom kvinner og menn, og svak muskulatur er jo en risikofaktor. Dessuten kan hormonsvingninger ha noe å si. Det er hypoteser på at kvinner er mer utsatt ved tida rundt menstruasjon eller eggløsning, sier Steffen, som sier at resultatene vil være klare mot slutten av året.