UTESETTER COMEBACKET: Irene Pettersen regner med å operere sitt andre kne om tre måneder, og håper å kunne spille fotball igjen neste år. Foto: Alta IF
UTESETTER COMEBACKET: Irene Pettersen regner med å operere sitt andre kne om tre måneder, og håper å kunne spille fotball igjen neste år. Foto: Alta IFVis mer

Fotballkeeper operert i feil kne

- Mest tragisk, litt komisk, sier Alta-spiller Irene.

(Dagbladet): Irene Pettersen ble skadd på trening i desember. Siden har Alta-keeperen ventet på korsbåndoperasjonen.

Tirsdag havnet 28-åringen endelig under kniven på et sykehus i Tromsø.

Problemene meldte seg først da hun våknet etter narkosen, og oppdaget at inngrepet var gjort i feil kne.

Det er lokalavisa Altaposten som først forteller historien om keeperens operasjon.

- Det er tragikomisk. Mest tragisk, litt komisk, sier Irene til Dagbladet.

Hun sier opplevelsen minner om en velkjent TV-reklame for reiseforsikring, der pasienten ikke når fram med hva som skal opereres.

- Legene var sjokkerte - Da jeg kom til meg selv kjente jeg at smertene etter operasjonen satt i venstre kne, mens jeg skulle operere høyre.

- Hva tenkte du da?

- Jeg var i sjokk og ble veldig lei meg. Også legene var sjokkerte, de har tatt det veldig tungt.  Men på et tidspunkt blir jeg nå nødt til å trene opp begge knær.

1. divisjonsmålvakten må drøye i tre måneder før hun kan operere det riktige kneet. Trøsten er at kirurgene sier de oppdaget feil på korsbåndet de endte opp med å ta.

Skade på det andre kneet - De fant det da de gikk inn, en skade på korsbåndet. Men det har aldri plaget meg. De sier de ikke ville operert hvis det ikke var noe, så de har ikke fjernet et helt friskt korsbånd, sier Irene til Dagbladet.

- Tenker du på å kreve erstatning?

- Selvfølgelig tenker jeg på det. Men sykehuset er veldig ydmykt og veldig imøtekommende. De skal hjelpe meg med alt det praktiske, vi skal ha telefonmøter og jeg skal på kontroll snart.

Nå sikter hun mot fotballspill først neste sesong, og i mellomtida ønsker hun ikke å bruke opp energi på sinne mot sykehuset som forvekslet beinene hennes.

-  Nei, det er ingen vits i det. Nå er det bare å begynne opptreningen, med forsiktige øvelser.

Daglig leder ved Tromsø Private Sykehus, Bente Holtan Openshaw, bekrefter overfor Dagbladet at Pettersen ble operert i feil kne.

- Det er korrekt. Vi er usigelig lei oss. Det er skrekkelig, vi har aldri opplevd dette tidligere. Det er rutinesvikt og mennesklig svikt som førte til at vi opererte feil kne. Vi er i nær kontakt med pasienten, sier Openshaw.

Hun forteller at sykehuset blant annet hjelper Pettersen på veien mot kompensasjon, og at de har rapportert feilen til Helsetilsynet.

- Det vi gjør er å melde dette til Norsk pasientskadeerstatning, og vi hjelper henne med det. Men vi tar et steg av gangen, sier Openshaw.


VENSTRE KNE: Irene Pettersen kom ut med bandasje på feil bein. Foto: Privat
VENSTRE KNE: Irene Pettersen kom ut med bandasje på feil bein. Foto: Privat Vis mer