Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballklubber ber homofile leve i skjul

0 av 2500 proffer i England har stått fram.

(Dagbladet.no:) Siden Justin Fashanu sto fram som homofil i 1990, har ingen profesjonelle fotballspillere i Storbritannia stått fram som homofile.

Det er statistisk lite sannsynlig at ingen av de 2500 fotballproffene er homofile.

- Spillerne har en markedsverdi, og klubber føler at den kan bli berørt. Derfor er det klubber som mener det er best om spillerne ikke forteller om deres legning, sier Peter Clayton til The Independent.

Spurs ut mot hetsen

Clayton er leder ved FAs (fotballforbundet) Middlesex-kontor. Han er selv homofil.

Ifølge FA og organisasjoner som jobber med å bli kvitt homofobien i Storbritannia, er det mange homofile fotballspillere i landet. I noen tilfeller har de blitt bedt om - og fått hjelp til - å finne kvinnelige kjærester for imagets skyld.

I en undersøkelse avisa Independent har gjennomført kommer det fram at 57 prosent av spillerne mener det er homofobi i fotballen.

Én av fem spillere sier de har homofile venner, og i denne gruppa mener nesten 65 prosent av det er homofobi i fotballen.

MYE HOMOFOBI: Et flertall av fotballproffene i England innrømmer homofobi i fotballen. Foto: REUTERS
MYE HOMOFOBI: Et flertall av fotballproffene i England innrømmer homofobi i fotballen. Foto: REUTERS Vis mer

I februar lanserte Tottenham en kampanje mot homo-hets, blant annet etter nedsettende sanger om tidligere Spurs-spiller Sol Campbell. Også en rekke andre spillere har blitt hetset fra engelske tribuner, på grunn av rykter om en homofil legning.

Vil ha en stjerne ut av skapet

Andre - som David Beckham - har også blitt hetset, selv om han er gift med en kvinne og har barn. Noen spillere utsettes rett og slett for homo-hets bare fordi de farger håret og er mer opptatt av utseendet sitt enn andre.

Peter Clayton håper at noen vil stå fram, og tror at det kan hjelpe føre til at problemet blir mindre.

- Men vi vet ikke hvordan reaksjonene vil være før det er noen som står fram. Derfor vil kanskje det beste være om det er en virkelig superstjerne som står fram, forteller han.

Claytron tror ikke det vil bli så mye oppstyr hvis det er en rutinert og respektert spiller som kommer ut av skapet.

- FA vil støtte dette og det samme vil spillerforeningen. Det er mye som har skjedd siden Fashanu kom ut. Nå er det homseklubber i hele landet, men ennå ingen homofil proff.

Fotballklubber ber homofile leve i skjul
KOM UT AV SKAPET: Justin Fashanu sto fram som homofil i 1990. Han begikk selvmord i 1998.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media