Fotballklubber inn i NHO

Norske fotballklubber har meldt seg inn i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Resultatet blir trolig at idrettens regelverk må justeres for å matche bedriftenes retningslinjer.

- En del av fotballklubbene ligger så langt framme på markedssiden at de til tider kan komme på kant med idrettens regelverk. Idrettens regelverk er ikke tilpasset en stadig mer profesjonell hverdag, en hverdag klubbene er nødt til å forholde seg til, sier daglig leder Boye Skistad i Serieforeningen til NTB.

- Min personlige mening er at idretten nok må justere sitt regelverk for å henge med i klubbenes profesjonaliserings -prosess. Det ligger klare bedriftsmessige hindringer i dagens regelverk, men partene er positive til å finne en løsning. Serieforeningen skal først ha et møte med NISO før forhandlingene fortsetter utover høsten, sier Skistad.

Forhandlinger

Han har vært koordinator og pådriver for å få til en avtale med NHO, og i dag ble resultatet presentert. 11 eliteserieklubber og seks førstedivisjonsklubber er blitt medlemmer. Skeid, Vålerenga og Kongsvinger skal styrebehandle saken før de følger de andre.

- Utover høsten skal vi forhandle med Norges Idrettsforbund (NIF), Norges Fotballforbund (NFF) og spillerorganisasjonen NISO om en fotball-overenskomst, der blant annet standardkontrakter er et tema, forteller Skistad.

Arbeidsverktøy

- Klubbene fant ut at de trengte et arbeidsverktøy som kan brukes for å regulerere forholdet til spillerne. Så lenge klubbene har vedtatt at Serieforeningen bare skal være en interesseorganisasjon, kunne de ikke melde seg kollektivt inn i NHO. Nå har det vært opp til hver enkelt klubb å bestemme selv, men så lenge de har NISO-tilknyttede spillere i stallen har de i realiteten intet valg, mener Skistad.

Fotballspillerne er i dag tilkyttet LO gjennom NISO.

- Vi mener vi har kompetansen klubbene trenger, og kan veilede i arbeidsrettslige spørsmål, sier fagansvarlig Arne Hole i NHO til NTB.

- Vi ser både problemer og løsninger. Det kan bli spennende, mener Hole.

Profesjonalisering

- Klubbene har med innmeldelsen erkjent at de nå går over fra å være ideelle idrettsorganisasjoner til å drive forretning. Profesjonaliseringen kan de ordne gjennom egenutvikling eller gjennom oss. Vi er glad for at de fleste nå har valgt det siste alternativet, sier Hole.

- Det er ingen tvil om at NHO med den nye avtalen vil komme til å synes på et litt annet område av samfunnslivet enn vanlig. Vi har allerede et samarbeid med Vålerenga, som jobber mot rasisme for et farverikt fellesskap, og ser fram til å bruke kompetanse også på andre områder, avslutter Hole.

(NTB)