Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Discovery og TV 2 krangler:

Fotballkrigen fortsetter: - Det er ikke ulovlig å være smart

Partene steiler. TV-konflikten kan havne i retten. 

TV 2s ANSIKT: Davy Wathne leder FotballXtra på TV 2 - et program som irriterer Fotball Media og Discovery .
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TV 2s ANSIKT: Davy Wathne leder FotballXtra på TV 2 - et program som irriterer Fotball Media og Discovery . Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som norsk fotball rullet i gang er det oppstått full fotballkrig hos tv-aktørene.

Dagbladet meldte om konflikten allerede før seriestart - men etter helgas serierunde har striden eskalert med Eliteserie-rettighetshaver Discovery og Fotball Media på den ene siden, og TV 2 som sender FotballXtra på den andre siden.

Bakgrunnen er: Discovery kjøpte rettighetene til å sende norsk eliteserie for rundt 2,4 milliarder kroner fra denne sesongen, men TV 2 fortsetter å sende det tradisjonelle FotballXtra på kanalens flater - med scoringshøydepunkter. Ved å legge inn «Sportsnyheter» som et eget program omtrent hvert 20. minutt viste nemlig TV 2 i går scoringer fortløpende.

Det fikk Fotball Media og daglig leder, Knut Kristvang, til å reagere. Det er Fotball Media som selger rettighetene.

- Jeg mener dette er feil måte å tolke direktivet på. Vi mener TV 2 strekker dette for langt og det blir utspekulert å legge inn nyhetssendinger kun med det formål om å gjøre FotballXtra bedre, på en kanal som vanligvis ikke har nyhetssendinger, sier Kristvang til Dagbladet

I praksis betyr dette at kampene og scoringene som ligger bak betalingsmur hos Discoverys kanaler, dukker gratis opp hos TV 2 fortløpende.

- TV 2 gjør dette for å få tilgang til bilder fra kampene som pågår. Dette skjer i en tidsperiode hvor visningsrettighetene til kampene er eksklusive fordi kampene spilles akkurat da. Å beskytte dette er viktig, både i forhold til verdien av eksklusive rettigheter, men også i forhold til de arrangementene til klubbene og jobben med å trekke publikum til arenaene, sier Kristvang.

KRITISK: Knut Kristvang , daglig leder i Fotball Media som selger rettighetene til TV og andre medier for NFF. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
KRITISK: Knut Kristvang , daglig leder i Fotball Media som selger rettighetene til TV og andre medier for NFF. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Varsler møte i retten

Fotball Media og Kristvang forteller at saken nå er advokatmat og at det kan bli «ekstraomganger» i retten etter helgas Eliteserie-runde.

- Inntekter fra dette er viktige for hele norsk fotball, ikke bare i toppen, men også i bredden. Da er det tolkningen av norsk lov som man må se nærmere på. TV 2 mener de gjør dette på en riktig måte, mens vi mener de går altfor langt i å utnytte det som er meningen bak nyhetsdirektivet, og ikke burde gjort det på denne måten, sier Kristvang.

- Kan dette påvirke prisen på Eliteserien i framtida?

FORSVARER: TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther gleder seg til mer FotballXtra på kanalen utover i sesongen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
FORSVARER: TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther gleder seg til mer FotballXtra på kanalen utover i sesongen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer

- Ja, det kan det.

Kristvang bekrefter at saken kan havne i retten.

- Ja. Dette er en sak vi ser nærmere på sammen med jurister.

Ny sending

TV 2 bekrefter til Dagbladet at de allerede er i gang med å planlegge FotballXtra-sending til onsdag. Det var programleder Davy Wathne og fotballekspertene Jesper Mathisen og Marius Skjelbæk som var i studio i går.

- Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra seerne, sier TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther til Dagbladet mandag formiddag.

- Hva tenker du om at TV 2 blir kalt «utspekulert»?

- Det er ikke ulovlig å være smart. Det er akkurat slik det skal fungere og vi holder oss godt innenfor det som er tillat. At 44 000 heller vil se FotballXtra enn Tromsø - Brann viser at seerne vil ha dette, sier Årsæther.

TV 2-toppen forteller:

- Vi kan heller snu på det: Norsk fotball skal kanskje være fornøyd med at TV 2 har en millionsatsing. Det er flere måter å se dette på, sier Årsæther.

- Har dere fått noen reaksjon fra Discovery eller Fotball Media?

- Nei, jeg har ikke hørt noe. Vi har fått et brev fra et advokatfirma og er forberedt på det som måtte komme. Vi er veldig fornøyd med FotballXtra og skal lage en enda bedre sending onsdag, sier Årsæther.

Fornøyd Discovery

Discovery fikk en god start med 476 000 seere på sine tre første eliteseriekamper.

Mest sett var gårsdagens kveldskamp mellom Rosenborg og Odd. 195 000 seere i snitt fulgte toppoppgjøret.

Tidligere søndag så 127 000 seere møtet mellom Tromsø og Brann. Samtidig hadde TV 2s omdiskuterte FotballXtra med innlagte sportsnyheter 44.000 seere. I konkurranse med rettighetshaver Eurosport, kunne TV 2 jevnlig by på scoringer fra Eliteserien.

Det akter TV 2 og fortsette med - men siste ord i saken er neppe sagt.

PS: Under kan du se sendeskjema for TV 2 Zebra søndag kveld.

Skjermdump: TV 2s TV-guide.
Skjermdump: TV 2s TV-guide. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!