Fotballkuppet redder TV 2

DAVY WATHNE var så fortvilet at han ba om SLUTTATTEST da TV 2 risikerte å miste senderettighetene til norsk fotball. TV2-sjef Kåre Valebrokk bekrefter at kanalen kunne risikert PERMITTERINGER uten rettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 17.juni 2005 vil bli husket av mange i TV 2. Det dramatiske spillet rundt rettighetene til å sende norsk fotball hadde foregått uten at en eneste journalist hadde oppdaget at Rune Hauge og hans menn i flere dager hadde ført forhandlinger innerst i pianobaren på Bristol Hotel.

Klokka 23 torsdag 16. juni sitter Kåre Valebrokk hjemme i leiligheten i Oslo. Han gløtter på Kveldsnytt og plutselig åpenbarer en annen sørlending seg på skjermen: John Gordon Bernander forteller om NRKs avtale med Modern Times Group(TV3 og

Viasat) og bud på fotballrettighetene.

Full fart

Da våkner Valebrokk. Han ringer Stig Eide Sivertsen, sjefen i Telenor Broadcast, sportssjef Bjørn Taalesen, advokat Jan Holland og innkaller til møte umiddelbart hjemme i leiligheten i Drammensveien 46.

-  Vi ble litt skjerpet av det innslaget med Bernander og bestemte oss for å by på hele pakka. Utpå morgenkvisten møttes vi på nytt på et advokatkontor i Oslo og utformet budet som lå klart til Fotballforbundets styremøte.

Underveis dukket SBS Broadcasting(Canal+) opp med et tilbud på 1,2 milliarder. Valebrokk og Eide Sivertsen ble tvunget til å grave enda litt dypere i lommene og kom opp igjen med en milliard. Det tilsvarte SBS-budet, ettersom TV2 ønsket en avtale på tre og ikke fire år for norsk seriefotball. NFF-styret sa ja ved 13.30-tida fordi TV 2s totalpakke var den beste.

Fintet ut

Fotballkuppet redder TV 2

Davy Wathne har en litt annen historie å fortelle:

-  Jeg var nettopp ferdig med sendingen fra prøve-VM og kom fra toalettet da jeg fikk se Bernander på Kveldsnytt. Jeg tenkte: En så dreven leder og slu politiker sier ikke det han sier før bjørnen er skutt. Noe annet vil være indremedisinsk uakseptabelt i NRK. Jeg og flere med meg anså fotballen som en tapt sak. Vi var fintet ut og litt galgenhumoristisk ringte jeg sportssjef Bjørn Taalesen og ba om attest fordi jeg ville søke ny jobb. Det var en bedrøvet, oppgitt stemning. Jeg sendte en sms til Svein «Matta» Mathisen, rettighetssjefen som var på jobb i Tyskland. Han svarte «husk Liverpool» og minnet meg om den ufattelige opphentingen fra 0-3 til 3-3 i Champions League-finalen.

Davy sov elendig natt til fredag der han vred seg i senga på Royal Christiania. Utpå morgenkvisten hørte han rykter om at Bernander-innslaget hadde provosert TV2-ledelsen. «Matta» sendte ny melding der han minnet om tallene 9, 19 og 29 - tallene han og Davy alltid spiller på ruletten, og som i denne sammenhengen betyr at man må være tålmodig for å oppnå gevinst.

-  Plutselig fikk jeg høre at Valebrokk var observert på vei inn i garasjen på Ullevaal Stadion. Han ville aldri møtt der som slagen duellant, og rett etter kunne vi juble. Det var voksne menn her som felte en tåre. Etter år som klubbleder og medlem av styret er jeg sterkt følelsesmessig knyttet til kanalen. Det var unison begeistring og svært viktig for TV 2.

Permitteringer

I TV 2s ledelse har man lenge visst at slaget om fotballrettighetene ville være skjebnesvangert for kanalen. Derfor satset man så hardt på en pakkeløsning med NRK. Men to uker før fristen gikk ut, fikk de to negative signaler fra Konkurransetilsynet. TV 2 torde ikke ta risikoen på at tilsynet ville sette foten ned for en samarbeidsavtale med NRK og trakk seg ut. De leverte et eget bud på den norske serien og trodde NRK hadde gjort det samme. Helt til Bernander blamerte seg på egen kanal.

-  Jeg vil ikke utelukke at vi hadde måttet ty til permitteringer, men vi måtte iallfall rokert kraftig på ressursene og satset alt på å bli en underholdningskanal, sier Valebrokk.

Utslitt

Ved ei lakseelv på Høylandet sitter sportssjef Bjørn Taalesen for å komme til hektene etter søvnløse netter. Forhandlingene var nervepirrende. Nå er han bare glad, selv om fangsten hittil bare er en liten ørret.

-  For hele TV 2 var dette viktig. Vi har jo gitt blaffen i OL for å få dette til.

Davy Wathne sluttet i Bergens Tidende etter 20 år i 1992.

-  Jeg begynte i TV2 for å revolusjonere sportsjournalistikken og det mener jeg vi har klart. Det nytter ikke for Dagbladet og VG å være alene i garderoben og på treningsfeltet lenger. NRK har kopiert oss.

-  Hva synes du om Valebrokk?

-  Han er jo ingen sportsmann som sitter foran tv-en i åtte timer med øl og Grandiosa. Men han er journalist og en smart strateg. Han gjør ikke dette i kjærlighet til fotballen, men av hensyn til kanalens framtid. Jeg har sagt til ham at idrett er som lakseoppdrett, det er en fornybar ressurs, mens reality-tv er som olje, den har begrenset levetid.

-  Hva med kritikken av Rune Hauges provisjon?

-  Hva er problemet hvis alle parter er lykkelige? John Arne Riise tjener mer på et år enn jeg gjør på et helt yrkesliv, men skal jeg være misunnelig av den grunn? Det blir feil fokus. Åge Aleksandersen tjente mange millioner på «Lys og varme». Skulle han ikke skrevet den sangen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer