VIL FORTSETTE: Fotballpresident Terje Svendsen ønsker å fortsette som fotballpresident også etter fotballtinget i mars. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL FORTSETTE: Fotballpresident Terje Svendsen ønsker å fortsette som fotballpresident også etter fotballtinget i mars. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Norsk fotball

Fotballpresidenten avviser kritikk: - Fotballherrene gir bort rekordhøy andel av pengene

Fotballpresidenten er ikke enig med kritikken han mottar.

(Dagbladet):Tidligere i dag kom det frem at Oslo Fotballkrets har sendt en oppfordring til valgkomitéen i NFF om at de ikke ønsker å fortsette med Terje Svendsen som fotballpresident.

Det var VG som første meldte om saken.

Fra FIFAs prisutdeling i London svarer fotballpresidenten til Dagbladet om mistilliten fra hovedstadskretsen. 61-åringen tok over stillingen for knappe to år siden og er klar på at han ønsker å fortsette som fotballpresident.

-Jeg har respekt for at det kommer meninger og forslag til kandidater før valget av president og styremedlemmer på forbundstinget. Det er en del av demokratiet i fotball-Norge. Jeg ønsker sammen med styret å gjennomføre det arbeidet vi startet på etter fotball-tinget i mars 2016. Dette gjelder gjennomføring av handlingsplanen,bedre sportslige resultater, modernisering av organisasjon, kultur og holdninger, og ikke minst åpenhet.

Det var styreleder i Oslo Fotballkrets, Kenneth B. Eriksen som fortalte om misnøyen med fotballpresidenten. Et samlet styret i hovedstadens fotballkrets ønsker å bytte ut fotballpresidenten. Særlig er det pengefordelingen mellom toppfotballen for herrer og kvinne- og breddefotball som fotballkretsen er misfornøyd med.

Det er positive endringer på gang; Nylig tok herrelandslaget et lønnskutt for å jevne ut forskjellen med landslaget for kvinner.

– Men det er likevel noe grunnleggende som alltid bremser: Det er alltid en pengegreie der gutta stikker av med pengene fordi kvinnene ikke har det samme markedspotensialet. Da støtter ikke markedet kvinnefotballen på samme måte, sier Eriksen til VG.

Det er ikke Svendsen enig i. Han viser til at de norske herreklubbene avgir en rekordhøy andel av medieavtalens penger til andre grupper i norsk fotball.

- Herreklubbene avgir gjennom dagens medieavtale 25 prosent av inntektene til NFF og omfordeling til andre grupperinger i norsk fotball. Det er rekordhøyt sammenlignet med andre land, sier Svendsen.

- Resten av medieinntektene går til toppklubbene, og er penger NFF ikke kontrollerer.

Fotballpresidenten sier til Dagbladet at det er tatt nye tiltak overfor kvinnefotballen og at de bruker et høyere beløp enn andre på kvinnene.

- Når det gjelder satsingen på jente- og kvinnefotball bruker vi inneværende år 27 millioner kroner til kvinnefotball – et høyere beløp enn mange andre nasjoner. Vi har øremerket midler til toppspillerutvikler i Toppserieklubbene, og vi etablerer nå Toppklubbstandard som skal øke den sportslige og administrative kompetansen i klubbene i Toppserien, skriver Svendsen.

- Forbundsstyret har gitt administrasjonen i oppgave å finne ytterlige handlingsrom for økte bevilgninger til fotballaktivitet i budsjettet for 2018. Det er allerede bestemt at spillerne på kvinnelandslaget dobler lønnen neste år fra 3 til 6 millioner kroner, noe som betyr likelønn for kvinne- og herrespillere. Avtalen har fått stor internasjonal oppmerksomhet fordi den er unik. Vi øremerker penger til jentene uavhengig av hvem som har generert inntektene.