Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballpresidenten bekrefter: - Jeg mottok penger fra Qatar

- Dette er en veldig personlig sak.

TOK IMOT PENGER: Ganesh Thapa, fotballpresident i Nepal og visepresident i det asiatiske fotballforbundet, gir nå en forklaring på hvorfor Qatars sjefslobbyist før VM-tildelingen overførte penger til en bankkonto tilhørende Thapas sønn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOK IMOT PENGER: Ganesh Thapa, fotballpresident i Nepal og visepresident i det asiatiske fotballforbundet, gir nå en forklaring på hvorfor Qatars sjefslobbyist før VM-tildelingen overførte penger til en bankkonto tilhørende Thapas sønn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KATMANDU (Dagbladet): Mens nepalske arbeidere sliter for å bygge VM i Qatar, fikk nepalsk fotballs mektigste mann Qatar-penger inn på konto før VM-tildelingen.

- Dette er en veldig personlig sak, sier Nepals fotballpresident Ganesh Thapa til Dagbladet.

Han har gått med på å møte Dagbladet til et intervju i Nepals hovedstad Katmandu. Men er skeptisk både til å snakke om utnyttelsen av nepalske gjestearbeidere i Qatar - og den mystiske pengeoverføringen som knytter ham til grove anklager mot Qatar-VMs hovedlobbyist.

Enorme summer Qatar sjokkerte fotballverdenen da de i desember 2010 vant kampen om å få arrangere fotball-VM i 2022. Tildelingen av Qatar-VM i 2022 etterforskes nå av sveitsisk politi, etter at den qatarske milliardæren og FIFA-toppen Mohammed bin Hammam skal ha betalt ut enorme summer i bestikkelser til fotballpamper verden over.

En enorm lekkasje av FIFA-dokumenter til Sunday Times viser at Bin Hammam skal ha betalt ut enorme summer til flere medlemmer av FIFAs såkalte styrekomité - og fotballedere hovedsakelig i Asia og Afrika.

En av dem var Ganesh Thapa. Han er fotballpresident i Nepal og visepresident i det asiatiske fotballforbundet, og vi sitter på et stort kontor hos det nepalske fotballforbundet. Men sier:

- Dette har ikke noe med fotballen å gjøre.

- Hjelp Det var i mars og august 2010, mens bin Hammam jobbet på spreng med å sikre støtte til Qatar 2022, at det ifølge Sunday Times gikk to overføringer, på totalt 115 000 pund, fra bin Hammams selskap Kemco til bankkontoer tilhørende Ganesh Thapas sønn.

- MOTTOK PENGER ELLER FORDELER: FIFA-toppene Issa Hayatou, Jack Warner, Jacques Anouma, Reynald Temarii, Hany Abo Rida, Amos Adamu, Vernon Manilal Fernando og Worawi Makudi skal alle ha mottatt penger eller fordeler for å stemme for Qatar. Selv nekter både de og Qatar hardnakket all skyld. Foto: NTB scanpix / Fotomontasje: Dagbladet
- MOTTOK PENGER ELLER FORDELER: FIFA-toppene Issa Hayatou, Jack Warner, Jacques Anouma, Reynald Temarii, Hany Abo Rida, Amos Adamu, Vernon Manilal Fernando og Worawi Makudi skal alle ha mottatt penger eller fordeler for å stemme for Qatar. Selv nekter både de og Qatar hardnakket all skyld. Foto: NTB scanpix / Fotomontasje: Dagbladet Vis mer

Flere ganger sier Thapa at han ikke ønsker å snakke om overføringen, men til slutt gir han en forklaring på hvorfor han tok imot penger fra Mohammed bin Hammam.

- Dette var snakk om å hjelpe hverandre, slik alle kan gjøre. Det har ingenting med Qatars VM-søknad å gjøre eller noen ting, sier han til Dagbladet.

- Men som sagt - du må forstå at jeg ikke vil snakke noe om dette eller kommentere noe rundt dette.

Dødsfall eller ikke? Båndene mellom Qatar-VM og Nepal er spesielle, etter den svært opphetede diskusjonen som har vært om de mange tusen lutfattige nepalerne som i dette øyeblikk jobber beinhardt for å bygge infrastruktur som skal brukes under VM. Flere hundre gjestearbeidere har mistet livet mens de jobbet med å bygge hoteller, veier og toglinjer som bygges til VM.

Men Qatar-VM har påpekt, også overfor Dagbladet, at ingen av dødsfallene har skjedd under byggingen av offisielle VM-anlegg, og sagt at VM-komiteen selv prioriterer gjestearbeidernes arbeidsforhold høyt.

Dagbladet reiste til Nepal for å undersøke historien til noen av de som mistet livet eller helsa i Qatar, og familiene deres, som sitter igjen på landsbygda i Nepal. Der fikk vi høre historier om ødelagte liv, sorg og sinne.

Kan ta opp Fotballpresident Thapa, som selv har kontakter i Qatar, åpner nå for å ta opp arbeidernes situasjon - om han skulle bli bedt om det.

- Dette er ikke noe vi har noe med, dette foregår på et høyere plan enn oss. Dette ligger hos beslutningstagere på et nivå over oss, vi har ingenting med det å gjøre, sier Ganesh Thapa.

- Men du er selv en svært mektig mann, med gode personlige forbindelser. Hvorfor kan ikke du ta opp spørsmålet om dine landsmenn kan få sikre arbeidsforhold?

- Det kan være mulig at jeg kan gjøre noe på personlig basis. Men dette må håndteres av regjeringen, det er utelukkende regjeringens ansvar. Det kan være vi kan snakke med folk på et personlig plan, men jeg har heller ingen sikker informasjon her. Dette er ikke en personlig sak, men en sak mellom to lands regjeringer, understreker han.

Stor jobb Ganesh Thapa har imidlertid en stor jobb også på hjemmebane. Også fotballen i Nepal er kraftig rammet av de tragiske jordskjelvene som i april og mai tok over 8800 liv i Nepal.

- De største skadene er her i Katmandu, sier Thapa.

- Vi har diskutert dette med FIFA, og håper definitivt at de kan hjelpe. Det er veldig vanskelig å arrangere kamper, det gjelder også den nepalske toppserien. Banene rundt omkring er heller ikke i god stand. Og mange trenere, ledere og ikke minst spillere er selv hardt rammet av jordskjelvet. Vi nepalere bryr oss selvsagt om alle innbyggerne i landet - men vi er jo spesielt opptatt av idrettsfamilien, sier Ganesh Thapa.

- Nå må vi prøve å glemme jordskjelvet og se framover.

STOR JOBB: Ganesh Thapa, fotballpresident i Nepal og visepresident i det asiatiske fotballforbundet, håper på FIFA-hjelp for å gjenoppbygge nepalsk fotball etter jordskjelvene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STOR JOBB: Ganesh Thapa, fotballpresident i Nepal og visepresident i det asiatiske fotballforbundet, håper på FIFA-hjelp for å gjenoppbygge nepalsk fotball etter jordskjelvene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!