SITTER IKKE GODT: Det var her det begynte, i Baku. Per-Mathias Høgmo og Norge tapte 1-0, fotballpresident Terje Svendsen lot følelsene løpe av med seg og siden har Norges landslagstrener levd under et enormt press.  Nå vil Svendsen ha trenerhjelp til å evaluere Høgmo.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SITTER IKKE GODT: Det var her det begynte, i Baku. Per-Mathias Høgmo og Norge tapte 1-0, fotballpresident Terje Svendsen lot følelsene løpe av med seg og siden har Norges landslagstrener levd under et enormt press.  Nå vil Svendsen ha trenerhjelp til å evaluere Høgmo.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Evalueringen av Høgmo

Fotballpresidenten ber om hjelp til å sparke Per-Mathias Høgmo

En av fotballstyrets mest synlige oppgaver er å ansette og sparke landslagstrenere. Det styret som ble valgt i februar vegrer seg og ber om hjelp i evalueringsføljetongen Høgmo.   

ULLEVAAL (Dagbladet): For tre lørdagskvelder siden i Baku lot fotballpresident Terje Svendsen følelsene løpe av med seg. I et øyeblikket han har angret på siden gjorde han som fotballfrelste nordmenn flest, han snakket med hjertet. Og der og da, etter 0-1 for Aserbajdsjan, mistet Per-Mathias Høgmo NFF-styrets tillit.

Alt som har skjedd siden, i hvert fall for fotballpresidentens del, har handlet om å redde ansikt.

ELLER STUMPENE SOM mange kaller det. Nå også kalt en prosess. Evalueringen som først ble lovet, deretter utsatt og nå terminfestet til første uka etter Tsjekkia-Norge i Praha 11. november har nemlig fått enda en omdreining. Der fotballstyret, hvis jobb og ansvar er å sørge for at spesielt A-landslaget herrer til enhver tid har en trener som leverer i forhold til målsettinger og forventninger, nå har bedt NFFs trenerkomite om å utarbeide en mal for hvordan et fotballstyre skal gjøre jobben sin når slike situasjoner oppstår.

FOTBALLPRESIDENT TERJE SVENDSEN forsvarer delegeringen (ansvarsfraskrivelsen) av denne høstens vanskeligste og vondeste fotballsak med at Norges Fotballforbund trenger en metode i slike evalueringsprosesser. De kan ikke, ifølge Svendsen, la seg styre av følelser slik han selv lot tapet for Aserbajdsjan drepe dømmekraften den kvelden i Baku. De kan heller ikke la media, som har vært på ballen siden, drive saken framover. Men det var ikke media som sparket ballen i gang i evalueringstilfellet Høgmo, det klarte fotballpresidenten alldeles utmerket med sitt verbale sleivspark før ombordstigning til den smoothe hjemreisen fra Baku.

Derfor ror han mest sin egen sjø akkurat nå.

På jakt etter et alibi for å gjøre det brorparten av Fotball-Norge mener er helt nødvendig til et faktum.

TRENERKOMITEENS MANDAT ER så vidt jeg har forstått det å komme opp med en sjekkliste på hva som kreves i en evalueringsprosess rundt Norges landslagstrener. Det var resultatet av posten "Evaluering av A-landslagstrener A herrer" som sto NFF-styrets agenda før styremøtet torsdag og fredag. Og da jeg spurte fotballpresidenten om han så for seg en liste med en rekke kriteriebokser til avkryssing, svarte han ja.

Da jeg spurte om ikke resultatene så langt i år, fallet på Fifa-rankingen og 3.9 millioner kroner i underskudd på landslagets budsjetterte billettinntekter ikke var nok til å fatte en avgjørelse, takket han for gode innspill.

ONSDAG 9. NOVEMBER har NFF sitt neste styremøte på Gardermoen. Da må trenerkomiteen ha levert sin innstilling til "hvordan evaluere en landslagstrener - kryss av her, her og her om ikke resultater, ranking og sviktende inntekter er tunge nok argumenter". De har med andre ord halvannen uke på seg til å gi fotballpresidenten et dokument å gjemme seg bak. Dagen etter drar styret til Praha og kampen som avslutter spekulasjonene og starter prosessen - Tsjekkia-Norge 11. november. Og taper Norge for Tsjekkia har de jobbet forgjeves, da får Per-Mathias Høgmo sparken uansett.

Redder han skinnet med en seier vil det kongelige norske fotballfolk bruke Terje Svendsens tingløfte om total åpenhet og ærlighet til å kreve sjekklista og hele evalueringsprosessen offentliggjort på fotball.no.