LOVER Å BRUKE STEMMEN: Til høsten får Terje Svendsen plass i UEFA-komiteen som har ansvar for blant annet EM.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LOVER Å BRUKE STEMMEN: Til høsten får Terje Svendsen plass i UEFA-komiteen som har ansvar for blant annet EM. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Fotballpresidenten lover å ta UEFA-initiativ: - Nytter ikke med poengtrekk. De må få straff som svir

Svendsen får plass i komité.

(Dagbladet): Fotballpresident Terje Svendsen gir følgende beskrivelse av hvor kontrastfylt denne fotballhelga har vært:

- Jeg kom hjem fra Voss Cup lørdag kveld. Det var fantastisk idrettsglede. 7500 unger mellom 6 og 12 år. Så satte jeg meg ned for å se EM på TV, forteller Svendsen.

Der kom bildene fra Marseille, som viste triangelbråk mellom engelskmenn og russere fra to grupper som kan beskrives som «reisende i voldsbruk» heller enn fotballfans, samt fransk politi.

Flasker fløy. Blodet fløt. Da røyken og tåregassen hevet seg over Marseille, lå knuste fortausrestauranter tilbake.

- Det er trist. Jeg har ikke noe annet begrep å bruke, sier Svendsen til Dagbladet.

Vil bruke stemmen

Terje Svendsen ble valgt inn som fotballpresident på tinget i slutten av februar. Da tok han over for Yngve Hallén, som de siste åra har sittet som medlem av UEFAs komité for internasjonale landslagsturneringer.

Den viktigste av de landslagsturneringene er selvsagt EM. Og Svendsen skal straks ta over Halléns plass i komiteen.

Med andre ord får fotballpresidenten en helt sentral plass når sikkerheten rundt EM 2016 skal diskuteres i tida som kommer - og han får være med på å stake ut kursen slik at sannsynligheten blir mindre for at de grusomme scenene fra den franske havnebyen repeteres i framtida.

- I komiteen vil vi bruke vår stemme til å bidra til at det blir tryggere å dra på fotballkamp, sier Svendsen.

- Kan du være mer konkret på hvilke initiativ du vil ta?

-Det første møtet mitt i den komiteen er ikke før i september, men jeg ønsker å bidra til at vi diskuterer hvilke sanksjoner som skal følge ved denne typen atferd som vi har sett i Frankrike i helga, fastslår Svendsen.

UEFA uttalte søndag at England og Russland kan bli sendt hjem fra turneringen om liknende voldstilfeller skjer igjen. Terje Svendsen lar det skinne klart igjennom at han mener fotballvold skal straffes knallhardt.

- Her må man mene alvor. Det må tas i bruk sanksjonsmidler som svir, og da snakker jeg ikke om milde sanksjonsformer som poengtrekk og tilsnakk, sier han.

Ber UEFA sanksjonere hardt

- Det vil være dramatisk om stormaktene England og Russland sendes hjem fra et pågående EM. Er det realistisk at det kan skje?

- Det er vanskelig for meg å spekulere rundt det, men jeg håper UEFA tar situasjonen alvorlig, og at det vises i sanksjonsbruken.

- Mener du de bør sendes hjem?

- Min oppgave er ikke å dømme. Når jeg får plass i Nation competitions committee vil vi bruke vår stemme til å bidra til å gjøre sporten tryggere.

- Det er noen ekstreme miljøer som ødelegger for de mange. Er det da riktig å straffe en hel nasjon?

- Ideelt sett burde det vært sånn at man tok de som var ansvarlige for voldsbruken, og ikke straffer lag eller nasjon. Men samtidig: Det er lag og nasjon som drar med seg de miljøene som står for dette, så her må vi se på alvorlige sanksjonsmidler, slik at det er trygt å se på idretten som vi er så glade i.

Vil ha gjennomgang

- Her har du jo bråk både utenfor og innenfor arenaen, fortsetter Svendsen.

- Det er trist at idrett ikke kan utøves i fred og harmoni, i god kappestrid mellom konkurrentene.

- Er du overrasket?

- Det har jo vært tendenser tidligere, ikke minst for noen tiår siden, hvor hooligans utgjorde et stort problem. Så har det vært bedre en periode. Men det er jo de verste spådommene som her realiseres.

- Har fotballen vært for naiv, og stolt for mye på de grepene som er blitt tatt for å dempe effekten av tribunebråk?

- På basis av det som har skjedd nå er det i alle fall nødvendig at fotballen går gjennom sine systemer. Det må vurderes hvor gode rutinene er knyttet til sikkerheten både utenfor og på stadion knyttet til slike arrangementer. Så kjenner jeg ikke alle detaljene fra hva som har vært gjort i Frankrike, men det er opplagt at det må få etterspill, og at det må føre til reaksjoner for de involverte.

Planlegger EM-tur

Svendsen planlegger selv å dra til EM finalehelga, for å overvære indrefileten i Paris – og delta i en serie møter med andre fotballtopper.

- Du er ikke skremt fra å dra?

- Nei, jeg har ikke tenkt så langt ennå, i alle fall.