Fotballpresidenten saksøker forfatter, redaktør og forlag for 240 000 kroner etter korrupsjonspåstanden

Samtidig har NFF bedt idrettsforbundet granske påstandene mot Hallén.

SKAL TIL BUNNS I SAKEN: Norges Fotballforbund, her ved generalsekretær Kjetil Siem, har bedt Norges Idrettsforbund granske korrupsjonspåstandene mot Yngve Hallén. 


Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL TIL BUNNS I SAKEN: Norges Fotballforbund, her ved generalsekretær Kjetil Siem, har bedt Norges Idrettsforbund granske korrupsjonspåstandene mot Yngve Hallén. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I boka «Fotballagenten» serverer forfatter og agent Knut Høibraathen påstander om at fotballpresident Yngve Hallén er korrupt.

I forbindelse med Piotr Leciejewskis overgang til Sogndal, mens Hallén var daglig leder i klubben, skal han ha krevd penger under bordet for å sikre overgangen, hevder Høibraathen i boka.

Påstandene ble kraftig imøtegått av fotballpresidenten.

- Jeg er ikke korrupt. Hvis denne boka kommer ut, vil jeg forfølge dette juridisk. Det er uholdbart for meg å ha disse tingene hengende over meg i de posisjonene jeg sitter i. Dette er direkte anklager om korrupsjon og har overhodet ikke rot i virkeligheten. Jeg skal finne meg i mye rart, men dette finner jeg meg ikke i, sa Hallén da.

Stevnet for retten
Nå har Hallén stevnet Kagge forlag for Oslo tingrett, bekrefter fotballpresidentens advokat, Jon Wessel-Aas, overfor Dagbladet.

Fotballpresidenten saksøker Kagge forlag, redaktør Tuva Ørbeck Sørheim og forfatter Knut Høibraathen for henholdsvis 200 000, 20 000 og 20 000 kroner, i tillegg til saksomkostningene.

Forsøk på å forlikes har ikke ført fram.

Hallén ønsker ikke å uttale seg mer om saken fordi han mener at ubegrunnede påstander prinisipielt sett ikke må avkreve dem påstandene gjelder et svar. Derfor saksøker han også forlaget, og lar advokat Wessel-Aas uttale seg på vegne av ham.

- Søksmålet reises for å markere at det ikke skal være ansvarsfritt å publisere slike alvorlige påstander på en ubegrunnet og skjødesløs måte, bare for å skaffe seg omtale av en bok i markedsføringsøyemed. Det er også en måte for Hallén å få slått fast offisielt at påstandene er feilaktige, noe han i sin posisjon har behov for å få fastslått også overfor omverdenen internasjonalt, når påstandene i boken spres i miljøet, uten hans imøtegåelse, skriver Wessel-Aas i en e-post.

Og selv om beløpet Hallén saksøker forlaget for er høyt, er det ikke størrelsen i seg selv som er poenget.

- Han er ikke opptatt av pengene i det oppreisningsbeløpet som kreves, og han sier at han uansett ikke vil beholde pengene selv, dersom det ender med slik dom, men at han vil gi dem til et ideelt formål, skriver Wessel-Aas.

- Vi tar til etterretning at han vil ha penger, og ikke er fornøyd med presiseringen av at Høibraathen ikke påstår at han er korrupt, men har reagert på manglende gransking ut fra de mailer og opplysninger han sitter på. Vi noterer også at Fotballforbundet tilsynelatende er enig i Høibraathens kritikk fordi de nå har iverksatt gransking av forholdet og engasjert BDO til dette. Høibraathen skal i møte med granskerne, og legge fram det han vet der, skriver Kagge forlags advokat, John Christian Elden, i en sms til Dagbladet.

Har startet gransking
- Verken fotballpresidenten eller NFF som organisasjon kan leve med at slike påstander blir hengende i luften. NFF har anmodet NIF om å undersøke saken nærmere. Videre spørsmål i denne saken må derfor rettes til NIF, sier konstituert kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Yngve Haavik, til Dagbladet.
 
- Dette er normal prosedyre når det blir framsatt alvorlige påstander, og vi følger selvfølgelig normal prosedyre også når det gjelder fotballpresidenten. Ettersom dette gjelder en av våre egne, har vi valgt å gå via NIF, slik at det ikke kan stilles spørsmål ved habilitet og uavhengighet, fortsetter han.

Det er altså ledelsen i NFF som har iverksatt granskningen av påstandene fra Høibraathen. I idrettsforbundet er det assisterende generalsekretær Øystein Dale som holder i saken.

Dale har bedt selskapet BDO ettergå saken, og kan ikke anslå når saken er avklart. Derimot garanterer han at offentligheten får tilgang til det de finner ut, uansett hva svaret blir.

- Vi vil bruke den tida vi trenger for å få en avklart sak. Resultatet kommer til å bli offentlig kjent, både overfor fotballen, idretten og ellers. Så har vi også valgt å plassere denne oppgaven hos eksterne, profesjonelle krefter for ikke å bli beskyldt for å påvirke resultatet en den ene eller andre retningen, sier Dale til Dagbladet.

KONTROVERSENES OPPHAV: Knut Høibraathen, hans forlagsredaktør og forlaget blir nå saksøkt etter at Høibraathen påsto at fotballpresident Yngve Hallén er korrupt i denne boka.
KONTROVERSENES OPPHAV: Knut Høibraathen, hans forlagsredaktør og forlaget blir nå saksøkt etter at Høibraathen påsto at fotballpresident Yngve Hallén er korrupt i denne boka. Vis mer