<strong>LYSTIG LAG:</strong> FIFA-president Gianni Infantino og Vladimir Putin før kampen mellom Russland og New Zealand under prøve-VM. Foto: Dmitry Astakhov / AFP PHOTO / SPUTNIK / NTB Scanpix
LYSTIG LAG: FIFA-president Gianni Infantino og Vladimir Putin før kampen mellom Russland og New Zealand under prøve-VM. Foto: Dmitry Astakhov / AFP PHOTO / SPUTNIK / NTB Scanpix Vis mer

Den russiske dopingskandalen kaster skygger over VM i fotball

Fotballpresidenten vår er litt gravid mens FIFA-boss Infantino slikker Putin opp etter ryggen

Sjefen for fotball-VM er den samme som var sjef for den russiske dopingskandalen. NFF ønsker mannens avgang, men klarer ikke helt å si det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MED SINE NORDISKE venner på laget ser Norges Fotballforbund helst at sjefen for sommerens VM-sluttspill i Russland – visestatsminister, fotballpresident og tidligere sportsminister (2008–2016) Vitalij Mutko – blir fjernet fra sin stilling. Dette grunnet Mutkos direkte involvering og medansvar i tidenes dopingskandale i internasjonal idrett.

MED WADAs SISTE avsløringer som forteller at 34 russiske fotballspillere har vært involvert i doping, blant dem hele Russlands VM-tropp til Brasil i 2014, bør flere land enn Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island umiddelbart ta det samme standpunktet. Samtidig må et krav om Mutkos umiddelbare avgang tydeliggjøres overfor FIFA.

NORGES FOTBALLFORBUND ØNSKER slik avgang. Det er bra. Problemet er at de ikke helt klarer å uttrykke det. Det er ikke bra. Det er faktisk litt pinlig. For istedenfor å være tydelig i sitt krav om at organisasjonskomiteen til fotball-VM ikke kan ha en dopingskurk som øverste leder, sminker fotballpresident Terje Svendsen det norske synet med "at det er svært problematisk at han (Mutko) er der".

På vegne av norsk fotball prøver altså Terje Svendsen å være litt gravid, gjerne 70 prosent.

Alle som kan sin biologi vet at det ikke kommer noe godt ut av det.

DA WADA AVSLØRTE russerne og utestengte 31 russiske utøvere fra OL i Pyeongchang reagerte FIFA med å informere sine 209 medlemsland om at forberedelsene til VM i Russland går som planlagt. Ferdig med det. De som hørte FIFA-president Gianni Infantinos tale i forkant av trekningen i Moskva 1. desember skjønner hvorfor. For den internasjonale fotballens øverste organ, selv om den offisielle versjonen selvfølgelig går hand i hand med WADAs antidopingarbeid, bryr seg ikke om at mannen som leder VM-arbeidet og derfor også skal lede VM-sluttspillet er en av hovedmennene bak den stadig voksende russiske dopingskandalen.

Så lenge Putin går god for Mutko gjør FIFA det samme.

Uten forbehold.

Infantinos tale i Moskva, som mest handlet om å slikke Vladimir Putin opp etter ryggen, underbygger påstanden.

TERJE SVENDSEN SIER FIFA sitter med nøkkelen til Vitalij Mutkos skjebne. Det er sant. Det er eksekutivkomiteen som bestemmer. Men selv om makta rår er det fortsatt mulig å mane til opprør gjennom å forsøke å bygge en solidarisk plattform ut over den nordiske, tale FIFA midt imot og kreve gubbens avgang.

At han er fotballpresident i Russland får man ikke gjort noe med, det er russernes anliggende.

Fra den andre jobben kan han fjernes med et pennestrøk.

OM SJU UKER, i månedsskiftet januar/februar er det UEFA-møter. Der vil denne saken garantert bli diskutert. Innen den tid kommer bør Norge og Terje Svendsen jobbe for å samle så mange europeiske forbund som mulig rundt et krav om Mutkos avgang. Jeg sier ikke at det blir sånn, til det er FIFA tilsynelatende for feige, men likevel må det protesteres på det kraftigste.

Det er nemlig ikke problematisk at Vitalij Mutko fortsatt sitter der han gjør.

Med tanke på fotballens verdier og etiske retningslinjer er det en skandale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer