Fotballproffen ble sauebonde

BRAKSTAD (Dagbladet): Jan Berg (34) levde det glade liv som fotballproff i Spania. Han kom hjem til Molde, sløste bort pengene, ble kneskadd og sluttet.

Nå stortrives han som sauebonde og postbud. I kveld skal han se Molde- Real Madrid - på TV.

Fra 1990 til 1992 spilte spilte Jan Berg for arbeiderklasseklubben Rayo Vallecano i Madrid. Han har møtt Real Madrid fem ganger, og kjenner mentaliteten i rikmannsklubben. Slik mener Jan Berg at Molde bør spille i kveld:

- Stå høyt på banen. Det handler om å få Real Madrid ut av formasjonen. Det lar seg gjøre veldig greit med litt tøft spill oppe i anklene på dem. Da går de lett sure. Får de et mål imot seg, begynner de å kjefte, sier Berg.

Og da er det gjort. Men Berg liker ikke at Real Madrid stiller uten stjernene Savio, McManaman, Anelka, Raul og Morientes. Alle unntatt Raul spilte i hjemmekampen (4- 1 til Real Madrid).

- Jeg har sjelden sett et så motivasjonsløst Real Madrid-lag som da. Det er mye verre å møte sultne og unge spillere, sier han.

Tapte alt

Jan Berg har prøvd alt fotballivet byr på. Som proff i Spania var pengeforbruket enormt.

- Jeg levde som en proff bør leve. Brukte penger på alt mulig. Hadde vi fri to- tre dager dro vi rett til Kanariøyene, sier han.

Likevel kom han hjem til Molde med penger på bok. Han kjørte fin bil, ble medeier i et av byens diskotek og pøste ut penger på oppussing. Men publikum sviktet.

  • Utgiftene ble høyere enn inntektene. Til slutt var proffkontoen tom. Omtrent samtidig spilte Jan Berg hjemmekamp for Molde mot Strindheim på stadion. Først scoret han, så røk korsbåndet - og det etter to kneoperasjoner på to år. Driblefanten la opp på dagen.

Storbonde

Jan Berg landslagsdebuterte borte mot Kuwait allerede i 1983. Ikke rart motivasjonen forsvant på sekundet da korsbåndet røyk. Fra da av handlet det om å skape seg et nytt liv. Ydmyk tok han turen innom postkontoret der han jobbet i yngre dager.

- Jeg hadde sagt jeg aldri skulle tilbake. Men jeg luska ned og sto med lua i hånda og ba om lørdagsjobb. Sammen med samboer og odelsjente Ann Toril Brakstad (ja, i fjern slekt med Erik Brakstad) tok han så over familiegården på hele 12000 mål en times kjøretur nordøst for Molde. Størrelsen tilsvarer flateinnholdet på 1600 fotballbaner.

- Jeg hadde blitt smågal av å bli boende i Molde. Her må jeg lære noe nytt hele tida. I sommer hadde vi 20 sauer på beite.

- De siste tre åra har jeg fiska fire tonn laks. Driver eget røykeri. Sist fredag var jeg med i et jaktlag som skjøt to hjorter, sier Jan Berg.

Hjemme best

- Er du ofte på Moldes kamper?

- Har ikke vært der i år. Har ikke tid.

Det er viktigere ting i livet:

- Vi har fortsatt en elg igjen på kvota vår.