Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Krangelen om fotballrettighetene

Fotballprofilene nektes å stille opp for TV 2, tv-kanalen raser

Rettighetskrangelen når nye høyder. 

SETTER NED FOTEN: Norsk Toppfotballs Leif Øverland vil ha slutt på at spillere stiller opp for TV 2 så lenge rettighetsstriden pågår. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix
SETTER NED FOTEN: Norsk Toppfotballs Leif Øverland vil ha slutt på at spillere stiller opp for TV 2 så lenge rettighetsstriden pågår. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix Vis mer

Norsk Toppfotball sendte onsdag ut en instruks til lagene i Eliteserien om ikke å stille opp i TV 2s FotballXtra.

- En boikott som vi bare ser i mindre modne demokratier, raser TV 2.

TV-krigen mellom TV 2 og Discovery/norsk fotball hardner til. Elitserien skaper ondt blod mellom kanalene.

- Her blander fotballen kortene. Pengene rår, ikke ytrings- og pressefriheten. Det kjøret Discovery og fotballen kjører er lite profesjonelt, sier TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther til NTB onsdag kveld.

Før påske tok Fotball Media, som har solgt eliteserierettighetene til Discovery, ut stevning mot TV 2 for å stoppe målshow fra Eliteserien i FotballXtra. Nå stoppes også spillere, trenere og ledere i norsk fotball fra å være gjester i Davy Wathnes populære program.

- Det er helt fair å ha en saklig konflikt om nyhetsretten, men dette er rimelig drøyt, sier Årsæther.

Vålerengas suspenderte stopper, Jonatan Tollås Nation, var gjest hos Wathne 2. påskedag. Det skapte reaksjoner i Discovery-leiren. Jostein Grindhaug i FK Haugesund blir nå nektet å være med i neste utgave av fotballprogrammet.

- Det stemmer. Jeg trodde knapt det var sant da jeg fikk høre om mailen fra Norsk Toppfotball. Dette er veldig kortsiktig tenkt av fotballen. Dette er en boikott som vi bare ser i mindre modne demokratier, sier Årsæther til NTB.

Tydelig mail

Administrerende direktør Leif Øverland skrev følgende i mailen til eliteserieklubbene: "Som kjent har vi stevnet TV 2 knyttet til hvordan de utfordrer klubbenes medierettigheter. Noen av deres spillere og sportslig støtteapparat har blitt forespurt om å delta i dette programmet. Vi oppfordrer til at man IKKE deltar", skriver Øverland.

Videre heter det: «Begrunnelsen er at TV 2 utfordrer nyhetsretten og dermed vårt økonomiske grunnlag. Vi må bruke vesentlig med ressurser for å stoppe dette og har sendt stevning. Så lenge saken ikke er avgjort, er vår anbefaling at vi ikke deltar i dette programmet».

- FotballXtra er slik vi ser det et ulovlig program, som angriper hele grunnlaget for å drive bredde- og toppfotball i Norge. Det er alvorlig at TV 2 fortsetter sin praksis og vi rådgir klubbene som ligaforening til ikke å stille opp her, utdyper Øverland overfor NTB onsdag kveld.

Nyhetsretten gir kanaler som ikke sitter på eksklusive rettigheter lov til å vise 90 sekunder fra ulike arrangement. I TV 2 er man overrasket over tilspissingen rundt problematikken etter at norsk fotball flyttet over til Discoverys kanaler.

- NRK og VG har benyttet nyhetsretten i mange år. Plutselig ser vi et press vi ikke har sett lignende til her hjemme. Det er veldig spesielt. Hvorfor kommer et så voldsomt press på dette nå? Det handler vel om penger, men det kan vi bare spekulere i, sier en oppgitt Årsæther.

- Urimelig reaksjon

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er overrasket over toppfotballens reaksjon.

- En rettslig tvist om eksklusive rettigheter og nyhetsretten er ikke noe argument for å forsøke å hindre tilgangen til nyhetsformidling eller kilder i norsk fotball.

- Det å hindre journalistisk virksomhet i TV 2 er en helt urimelig reaksjon, sier Jensen til NTB.

Han mener Norsk Toppfotball snur saken på hodet.

- Det er rettighetsbelegging som utfordrer nyhetsretten. Slik jeg ser det, handler nyhetsretten om å få tilgang til kilder og informasjon fra ulike begivenheter. Discovery har de eksklusive rettighetene til å vise kampene i sin helhet, mens det er de andre kanalene som må vise til nyhetsretten.

- Nyhetsretten handler om hvilke rettigheter de andre kanalene har til å formidle og drive vanlig journalistikk, i dette tilfellet fra norske fotballkamper, sier Jensen.

Øverland svarer følgende om at Norsk Toppfotballs reaksjon blir oppfattet som "helt urimelig":

– Jeg hadde forstått reaksjonen hvis fotballen totalt hadde boikottet TV 2. Det oppfordrer vi ikke til. De er velkomne til våre arenaer slik andre medier er som ikke har kjøpt rettighetene. Fotballen ønsker å delta i deres programmer. Men ikke i et program som vi dessverre har måtte gå til retten for å forsøke å stoppe, da vi mener det er ulovlig, sier sjefen i Norsk Toppfotball.

NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media