Fotballrekorden sprakk på overtid

Norge - Tyskland 0-1. I 1929 spilte Norge fem landskamper uten tap. I 1934 spilte vi fire. Siden det har vi ikke levd et ballår uten nederlag. Og ti sekunder før landslagsesongen 1999 gikk inn i historien sprakk også Nils Johan Sembs lille drøm. Med en tysk og drepende dødball.

- Sjøl om det ikke betyr så mye er det klart at det er litt surt, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

- Det hadde jo vært veldig hyggelig om vi hadde klart det. Men sånn er fotballen - du må ta det du får.

Og:

- Mot Tyskland fikk vi ingenting.

Det nesten perfekte fotballåret, som altså ble ødelagt ett minutt og 50 sekunder på overtid i går kveld, begynte med 1-0 over Israel i Tel Aviv 20 januar. Fram til Bayern-spilleren Mehmet Scholl tok fram sine ypperste dødballkvaliteter varte det i 12 kamper, 91 minutter og 50 sekunder. Og ikke nok med det - og bare enda verre for Nils Johan Sembs personlige stolthet:

Norge var best og fortjente ikke å tape.

Men:

De som fikk sjansene var ikke flinke nok til å score mål.

Ingen effektivitet

- Vi taper på manglende effektivitet, sier landslagstreneren.

- Vi kunne jo punktert kampen og ledet 2-0 - minst - før pause. Men i fotball handler det om å sette ballen i mål. Dessverre klarte vi ikke det denne gangen.

Men Memet Scholl klarte det.

- Det målet må jeg se på video før jeg sier noe om, sier Semb.

- Fra min posisjon var det veldig vanskelig å se noe i det hele tatt. Men jeg registrerte at han ikke la noen særlig kraft i skuddet. Jeg ble veldig overrasket da det gikk i mål.

Øyvind Leonhardsen hadde to massive målsjanser. Vegard Heggem og Ole Gunnar Solskjær hadde hver sin. Og Steffen Iversen - som fikk fram den giftigste avslutningen - ble nektet av et Matthäus-bein på målstreken. Før han måtte gå ut med ankelskade.

- Synd at Steffen måtte ut, sier Semb.

- Ikke til forkleinelse for Ole Gunnar Solskjær som kom inn, men Steffen gir laget komplementære ferdigheter. Og derfor mistet vi mye luftstyrke med den skaden. Det ble ikke helt det samme etterpå.

Det kostet for mye

De første 45 minuttene tok ut det meste av Norge i går kveld. Så mye at Nils Johan Semb allerede i pausen visste at Tyskland ville jobbe seg inn i kampen.

- Lufta gikk litt ut av oss, sier Semb. - Og fordi vi ikke hadde utnyttet det klare overtaket vi hadde før pause, fikk Tyskland muligheten til å omstille seg. Men sjøl om vi tapte til slutt, er jeg likevel veldig fornøyd.

- Jeg kan ikke huske å ha sett et landslag skape så mange hundre prosent sjanser og gi Tyskland så mye trøbbel som vi gjorde i første omgang.

Førsteomgangen er også det Nils Johan Semb tar med seg som en stor glede inn i framtida. Etter Tyskland-kampen vet han nemlig at Norge er i stand til å spille jevnt med, og bedre enn de beste.

Men:

Tror på Nederland

- Det er vanskelig å si hvor bra vi er, sier Semb.

- Dette var jo tross alt en treningskamp. Og i mesterskap er det jo et annet klima. Og veldig jevnt.

I går kveld utpekte Nils Johan Semb Nederland til sommerens EM-favoritter. Han begrunnet det med hjemmebanefordel og et stort kobbel kvalitetspillere. Og for egen del holder han fortsatt kvartfinalen som Norges første mål i turneringa.

Uansett hvem vi trekker i Brussel 12. desember.

- Kvartfinalen er en naturlig målsetting. Den vil være der sjøl om vi trekker de beste. For vi reiser ikke til EM for å delta.

- Vi drar for å vinne fotballkamper, sier Semb.

<B>SJANSELØS: </B>Ett minutt og 50 sekunder på overtid måtte keeper Frode Olsen kapitulere på Mehmet Scholls fantastiske frispark.
<B>DEPPA: </B>- Vi kunne jo punktert kampen og ledet 2-0 - minst - før pause. Men i fotball handler det om å sette ballen i mål. Dessverre klarte vi ikke det denne gangen, sier Nils Johan Semb.