HJEMLIG: Spanske Cesc Fabregas ble snappet opp av Arsenal som 16-åring fra Barcelona. Han er dermed en hjemlig spiller, til tross for at han er spansk. Foto: AFP
HJEMLIG: Spanske Cesc Fabregas ble snappet opp av Arsenal som 16-åring fra Barcelona. Han er dermed en hjemlig spiller, til tross for at han er spansk. Foto: AFPVis mer

Fotballrevolusjonen

Chelsea med kun 22 spillere i troppen, Robinho på tribunen. Hva skjer i engelsk fotball?

|||(Dagbladet): - Jeg tror dette er en katastrofal avgjørelse for fotballen og spillerne, og jeg er ganske forbløffet over at spillerorganisasjonen godkjente det. Det er også en dårlig beslutning for klubbene.

Ordene kommer fra Arsene Wenger, og det han snakker om er den nye regelen i engelsk fotball.

Bisarre utslag Fra denne sesongen kan klubbene kun ha 25 spillere i Premier League-troppen, av dem må minst åtte ha vært trent av en engelsk eller walisisk klubb i tre år før de er 21 år. Spillere under 21 år kan spille, uten å være registrert.

Regelen kan gi bisarre utslag, som at Robinho muligens blir utelatt fra troppen, fordi han konkurrerer om å komme blant de 17 spillerne som ikke er «hjemlige». Samtidig må Manchester City selge en rekke spillere. City-troppen består for øyeblikket av 38 spillere, nå er noen av dem under 21 år, men den nyrike klubben må selge så mange som sju-åtte spillere for å hindre at de ender på tribunen.

Målet for regelen er å øke andel unge spillere som får sjansen i Premier League. Ideen er at unge spillere skal inn på laget ved skader, i stedet for utlending nummer åtte og ni.

- Ingen forskjell Kritikerne mot regelen er imidlertid mange - og mektige. De mener regelen virker mot sin hensikt, at unge spillere ikke kommer til å utvikle seg bedre, snarere tvert imot.

- Forbundet blander seg inn i alt, gjør de ikke? Hvilken forskjell vil den nye regelen utgjøre? Hvis unge spillere er gode nok, får de spille. Og hvis du blir tvunget til å spille dem bare fordi de er engelske - og de ikke er gode nok, vil ligaen bli dårligere. Spillerne må være gode nok, uansett hvor de er fra, sier Tottenham-sjef Harry Redknapp til The Guardian.

Det fryktes også at klubbene under den nye regelen vil la være å låne ut unge spillere for kamptrening, slik at de kan være tilgjengelig hvis en skadekrise oppstår.

Fabregas er «engelsk» Timingen på den nye regelen er i hvert fall perfekt, den blir innført etter nok et skuffende mesterskap for England. Håpet er at regelen vil gjøre det engelske landslaget bedre på sikt, men «hjemlige spillere» kan like gjerne være utlendinger.

KRITISK: Arsene Wenger. Foto: AP
KRITISK: Arsene Wenger. Foto: AP Vis mer

Arsenal-kaptein Cesc Fabregas ble hentet fra Barcelona som 16-åring og overoppfyller dermed kravet om å være utviklet av en engelsk klubb, til tross for at han er spansk. Tilhengerne av regelen slår imidlertid tall i bordet og viser til at 245 av 300 unge spillere i Premier League er engelske.

Regelen kan skape hodebry for blant annet regjerende seriemester Chelsea. Kun fem spillere i Chelsea-troppen er utviklet i England, John Terry, Ashley Cole, Frank Lampard, Ross Turnbull ogMichael Mancienne. De to sistnevnte kan knapt kalles toppspillere.

- Må evalueres Siden Chelsea kun har fem spillere på kvota, reduseres troppen deres til kun 22 spillere. Chelsea har også en rekke utenlandske talenter som nå blir aktuelle (Gaël Kakuta, Fabio Borini, Jeffrey Bruma og Patrck van Aanholt) - ikke engelske unggutter.

Tilhengere av regelen mener regelen må få virke i noen år før man kan vite sikkert om den virker etter hensikten.

VIKTIG: Joe Hart er tilbake i Manchester City etter et år i Birmingham. Han blir viktig for City å ha på benken, siden han er utviklet av en engelsk klubb. Foto: AP
VIKTIG: Joe Hart er tilbake i Manchester City etter et år i Birmingham. Han blir viktig for City å ha på benken, siden han er utviklet av en engelsk klubb. Foto: AP Vis mer

- Vi må evaluere regelen om fem eller ti år. Unge spillere bør slå igjennom fordi de er gode nok, men med færre spillere i troppene har de større mulighet, sier leder for Fulham-akademiet, Huw Jennings.

VIKTIG: John Terry er umistelig for Chelsea, både fordi han er kaptein og fordi han er en av fem Chelsea-spillere utviklet i England. Foto: AP
VIKTIG: John Terry er umistelig for Chelsea, både fordi han er kaptein og fordi han er en av fem Chelsea-spillere utviklet i England. Foto: AP Vis mer